ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Το «σκάνδαλο Boeing» αγγίζει τον Λευκό Οίκο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 24 Νοεμβρίου του 2003 η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας, την Boeing, για την αγορά 100 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Το συνολικό κόστος υπολογιζόταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές των τελευταίων χρόνων και ταυτοχρόνως μια ευκαιρία για τη Boeing να κρατήσει τα πρωτεία στον κλάδο που απειλούνταν από την ανταγωνίστρια, ευρωπαϊκή βιομηχανία της Airbus. Το «σκάνδαλο Boeing», όπως καταγράφηκε στις αμερικανικές εφημερίδες, ξέσπασε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφή της σύμβασης.

Την ίδια μέρα, λοιπόν, η Boeing εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πληροφορούσε τα μέσα ενημέρωσης για την απόλυση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, Μάικ Σίαρς, με το αιτιολογικό της κακοδιαχείρισης. Επίσης, χωρίς τυμπανοκρουσίες, απολύθηκε ένα ακόμη διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, η Νταρλίν Ντρούγουιν. Επρόκειτο για μια κίνηση με σκοπό να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες για τη Boeing, από την αποκάλυψη της αμαρτωλής ιστορίας που έχει ως εξής.

Τον Οκτώβριο του 2002, όταν άρχισαν οι συζητήσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, ο Σίαρς συναντήθηκε με την Ντρούγουιν, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν στέλεχος του Πενταγώνου, υπεύθυνη για την αγορά των αεροσκαφών. Οπως προκύπτει, εκ των υστέρων, ο οικονομικός σύμβουλος της Boeing ζήτησε «ειδική συνεργασία» από την κ. Ντρούγουιν με αντάλλαγμα την πρόσληψή της στην εταιρία με παχυλή αμοιβή.

Στη συνέχεια η Ντρούγουιν, ως υπεύθυνη για την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών, παρέδωσε στον Σίαρς τα σχέδια προσφορών της Airbus και της Lockheed, των δύο μεγάλων ανταγωνιστών της Boeing. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Boeing συνέταξε τη δική της προσφορά, η οποία φυσικά έγινε δεκτή από την ηγεσία του Πενταγώνου. Η κ. Ντρούγουιν προσελήφθη στη Boeing τον Ιανουάριο του 2003.

Το θέμα θα παρέμενε στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης, για τα δεδομένα του καπιταλισμού, επιχειρηματικής πρακτικής, της εξαγοράς στελεχών του κρατικού μηχανισμού από εταιρίες. Ομως, όπως αποκαλύφθηκε, η υπόθεση είχε και άλλες πτυχές, πολύ σοβαρότερες. Η μια αφορά στο αν η συναλλαγή Σίαρς - Ντρούγουιν ήταν εν γνώσει της ηγεσίας του Πενταγώνου, όπως καταγγέλλουν γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Η άλλη αφορά στη «μάχη» της Boeing με τους μεγάλους ανταγωνιστές της και κυρίως της Airbus, η οποία κατήγγειλε ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας των προσφορών και έμμεση κρατική ενίσχυση της Boeing, απ' την αμερικανική κυβέρνηση.

Για το μέγεθος των διασυνδέσεων της Boeing με την αμερικανική κυβέρνηση σημειώνουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρνιτέιτζ, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, ενώ ο σύμβουλος του Προέδρου Μπους, Καρλ Ρόουβ, είναι μεγαλομέτοχος της Boeing...

Αιματοβαμμένα συμβόλαια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι οι χώρες που είχαν αντιρρήσεις για την επιδρομή στο Ιράκ, θα αποκλειστούν από τη διεκδίκηση των κερδοφόρων συμβολαίων για την «ανασυγκρότηση» της χώρας. Σε γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για την ανάληψη των μεγαλύτερων έργων στο Ιράκ θα είναι «περιορισμένος».

Η γραπτή δήλωση του Γούλφοβιτς επισημοποιεί την αμερικανική πολιτική στο θέμα και ουσιαστικά αποκλείει εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία από το να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα ανοικοδόμησης.

Τα 26 μεγάλα συμβόλαια - των οποίων η αξία ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια - αφορούν τους τομείς του πετρελαίου, τις τηλεπικοινωνίες, την υδροδότηση, τη στέγαση, την Υγεία καθώς και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και αστυνομίας. Στη δήλωσή του ο Γούλφοβιτς λέει ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας τα συμβόλαια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ θα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράκ και άλλες χώρες που υποστήριξαν τον πόλεμο.

Υπενθυμίζουμε ότι έκθεση ενός ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου με έδρα την Ουάσιγκτον, τον περασμένο Οκτώβρη, ανέφερε ότι 70 αμερικανικές εταιρίες που ανέλαβαν συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν προσφέρει δωρεές που ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους.

Η έκθεση του Κέντρου για τη Δημόσια Αξιοπρέπεια (Centre for Public Integrity) επισήμαινε ότι τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαίων ανέλαβαν εταιρίες στις οποίες εργάζονται πρώην ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες που απονέμουν τα συμβόλαια.

Πηγή: BBC World News

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μπους σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο σχετικά μικρές αυξήσεις στα ποσά που αποβλέπουν στην καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η προοπτική αυτή εμφανίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο να ανακρούει πρύμνα από προγενέστερες, δημοσία, δεσμεύσεις του για δαπάνη μεγάλων ποσών στην καταπολέμηση των δύο αυτών δεινών. Με τον κρατικό προϋπολογισμό να έχει «φορτωθεί» τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, των φορολογικών μειώσεων και των προγραμμάτων για την εσωτερική Ασφάλεια, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα συμπεριλάβει 2,5 δισεκ. δολάρια ως νέους πόρους στο κονδύλι Millenium Challeng Account (Λογαριασμός Πρόκλησης Χιλιετίας) - πρωτοβουλία που αφορά στην ανταμοιβή χωρών της Αφρικής και αλλού με καλή διαχείριση - και 1,1 δισεκ. δολάρια ως αύξηση δαπανών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης του AIDS. (Από τη Wall Street Journal - Ναυτεμπορική).

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από την αναμενόμενη συρρίκνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η αξία των αγαθών που πωλήθηκαν σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε κατά περισσότερο από 8%. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 10,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2%, στα 58,2 δισ. ευρώ, καθώς τα αγαθά που πωλήθηκαν σε χώρες εκτός EE μειώθηκαν κατά 8,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ