ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να αποσυρθούν τα χημικά όπλα

Την αποκάλυψη του «Ρ» ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εναντίον διαδηλωτών όπλα με επικίνδυνες χημικές ουσίες, έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ICON

Το αποκαλυπτικό θέμα του «Ρ» για τα επικίνδυνα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά διαδηλωτών που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, έφεραν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Αγγελος Τζέκης. Με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ρωτούν τον Γ. Φλωρίδη αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης αυτών των όπλων.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Σοβαρές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές. Σύμφωνα με καταγγελίες ακόμα και των ίδιων των αστυνομικών, αλλά και αποκαλύψεις επιστημόνων, πρόκειται για ιδιαίτερα βλαβερά χημικά όπλα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο, κάποια από τα οποία είναι απαγορευμένα ακόμα και σε καιρό πολέμου».

«Οι αποκαλύψεις αυτές - συνεχίζει το κείμενο της Ερώτησης - έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς έχουν δώσει υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι είναι ακίνδυνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη χρήση αυτών τω επικίνδυνων όπλων αφού για να στηριχτεί η χρήση τους εναντίον διαδηλωτών, τα δακρυγόνα εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση απαγόρευσης και παραγωγής χημικών όπλων, που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002. Με το σκεπτικό ότι είναι μόνο για καταστολή εσωτερικών ταραχών, δίνεται το "πράσινο φως" για την αλόγιστη χρήση τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν ελεγχθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και δεν έχει διαπιστωθεί, επίσημα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, από καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία, εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και ποιο είναι το μέγεθος της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης αυτών των όπλων;

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το χαράτσι

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την αύξηση έως και 45% στα εισιτήρια

Ο επιβεβλημένος λόγω αναγκών εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου συνεπάγεται και... αύξηση των εισιτηρίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τη λογική του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών. Αυτή τη θέση πήρε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Εμμανουήλ Στρατάκης, απαντώντας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου σχετικά με το διπλασιασμό (σ.σ. αύξηση κατά 45%) των εισιτηρίων στα τρένα τύπου «Rail Bus» στη γραμμή Αθήνας - Χαλκίδας, που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Στρατάκης υποστήριξε ότι ο ΟΣΕ «δρομολόγησε και νέους υπερσύγχρονους συρμούς τα γνωστά "rail bus" προκειμένου βέβαια να εξυπηρετούνται καλύτερα οι σιδηροδρομικές ανάγκες της περιοχής γιατί εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρεται ένα εντελώς νέο σιδηροδρομικό προϊόν που δεν υπήρχε και που αυτό έχει συνακόλουθη εξέλιξη ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι τιμές ειδικά και αποκλειστικά για τα δρομολόγια που εκτελούνται με αυτά τα "rail bus"».

Την αντίθεσή του με την κυβερνητική λογική επισήμανε παίρνοντας το λόγο ο Αντ. Σκυλλάκος. Οπως σημείωσε «δεν μπορείτε να επικαλείστε τις όποιες προσπάθειες και βήματα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου διότι ο εκσυγχρονισμός έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εν πάση περιπτώσει, αν βλέπατε πραγματικά τις μαζικές μεταφορές πράγματι ως κοινωνικό αγαθό δε θα κάνατε αύξηση των εισιτηρίων. Τι θα πει, βάλαμε καινούρια βαγόνια; Αν φέρουμε σε ένα νοσοκομείο καινούρια μηχανήματα θα αυξήσετε τα νοσήλια;».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στις ώρες αιχμής σκοτώνεται ποιος θα πρωτομπεί και μένει κόσμος έξω. Δε λύθηκε το πρόβλημα ούτε με τις δύο διαδρομές που συμπληρώσατε. Χρειάζεται και άλλες γραμμές να σταματούν σε περισσότερους σταθμούς».

«Χειρόφρενο» διαρκείας

Ακινητοποιημένα επ' αόριστον παραμένουν τα ταξί σε όλη τη χώρα, ενώ οι αυτοκινητιστές ταξί και αγοραίων προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αν η κυβέρνηση εμμείνει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του κλάδου.

Για μεθαύριο Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες ταξί, που χτες συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), στην οδό Μάρνη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία. Αυτή τη φορά, με τη συμμετοχή συναδέλφων τους από την επαρχία και προοπτική η μεθαυριανή πορεία διαμαρτυρίας να γίνει με τα οχήματα.

ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες για το έγκλημα

Συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια και ο τρόπος κατά τον οποίο οδηγήθηκε στο θάνατο ο Ηλίας Μαραγκάκης, από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, την περασμένη Παρασκευή στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Ηρακλείου.

Την Πέμπτη το βράδυ συναντήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου η ανακρίτρια Μαρία Μπαντουβά, η αντιεισαγγελέας κ. Πολιτάκη και ο ιατροδικαστής Γιάννης Στειακάκης κάνοντας ανασκόπηση σχετικά με τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» και οι τρεις φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για το πώς έγινε ο πυροβολισμός με τον οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι ο 22χρονος, όσο και για το άτομο που τράβηξε τη σκανδάλη με στόχο τον Ηρ. Μαραγκάκη. Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της αναπαράστασης με σκοπό να ξεκαθαριστούν τα όποια κενά υπάρχουν ακόμα για το έγκλημα. Η ιατροδικαστική έκθεση του κ. Στειακάκη, αναμένεται να παραδοθεί στην ανακρίτρια στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Ο αρχιφύλακας και οι δύο ειδικοί φρουροί που έχουν κηρυχτεί προφυλακιστέοι και κρατούνται στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρόκειται να μεταφερθούν στις φυλακές της Κω για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού υπάρχει ο φόβος αντεκδίκησης λόγω της ιδιότητάς τους.

Ακυρη η κατάσχεση

Ακυρη είναι η κατάσχεση κινητών και ακινήτων πραγμάτων, αν υπήρξε καθυστέρηση αποστολής από την αρμόδια ΔΟΥ της ατομικής ειδοποίησης που αναφέρει το χρέος του φορολογούμενου προς το δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής με έγγραφη παραγγελία του προϊσταμένου της κατέσχεσε επιβατικό αυτοκίνητο μέλους Ομόρρυθμης Εταιρίας, για χρέη της εταιρίας ύψους 944.431 ευρώ (315 εκατ. ευρώ). Το μέλος της εταιρίας του οποίου κατασχέθηκε το επιβατικό αυτοκίνητο προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι του επιβλήθηκε ποινή, χωρίς να λάβει γνώση της σχετικής ατομικής ειδοποίησης, καθώς η βεβαίωση χρεών έφτασε ταχυδρομικώς, όταν ήδη είχε γίνει η κατάσχεση του αυτοκινήτου. Επίσης, στο δικαστήριο υποστήριξε ότι στερήθηκε του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, καθώς δεν του δόθηκε το χρονικό περιθώριο να ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναβολής κατά της βεβαίωσης του χρέους ή ακόμη να προβεί σε ρύθμιση του χρέους.

Τελικά, το ΣτΕ δικαίωσε το φορολογούμενο και αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης δύο μαθητές της 6ης τάξης του 31ου Δημοτικού Σχολείου στις 40 Εκκλησιές που είχαν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Πρώτα αρρώστησε το ένα παιδί, ενώ λίγες μέρες αργότερα εκδήλωσε τα ίδια συμπτώματα και ο συμμαθητής του που καθόταν στο ίδιο θρανίο. Οι γιατροί του νοσοκομείου ενημέρωσαν τους γονείς ότι οι μικροί μαθητές προσβλήθηκαν από ιογενή μηνιγγίτιδα, τύπος που δεν είναι ανησυχητικός. Οι αρμόδιοι αποφάσισαν το σχολείο να παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνει απολύμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ