ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εκτελεστικό όργανο υλοποίησης της κρατικής πολιτικής

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση σε χτεσινή ημερίδα. «Θα αποτελέσει - είπε - ένα σχήμα που θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα δύο αστικά κέντρα, ώστε να υλοποιείται αποτελεσματικότερα η πολιτική που χαράσσει το κεντρικό κράτος»

Σαφής ως προς το σκοπό που εξυπηρετεί η δημιουργία της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑ) και γενικά η αναδιάρθρωση των διοικητικών θεσμών της χώρας ήταν, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης: Η αποτελεσματικότερη υλοποίηση της κρατικής πολιτικής, όπως αυτή εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), η οποία - όπως ομολόγησε ο ίδιος στην ομιλία του, στο πλαίσιο ημερίδας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα τη «Μητροπολιτική διακυβέρνηση» - «δεν παρεμβαίνει πουθενά».

Ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η ΜΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ένα σχήμα που θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα δύο αστικά κέντρα, ώστε να υλοποιείται αποτελεσματικότερα η πολιτική που χαράσσει το κεντρικό κράτος. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του για εφαρμογή «Καποδίστρια» στην Αθήνα, δηλαδή για αναγκαστικές συνενώσεις δήμων, η οποία όμως - όπως είπε - δεν αποτελεί πρόταση του υπουργείου ως μη ώριμο αίτημα.

Τα διαπιστευτήριά τους στην κυβερνητική πολιτική παραπέρα μείωσης της τοπικής εξουσίας και διαπλοκής της με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που συνιστά τόσο η δημιουργία της ΜΑ όσο και η νέα περιφερειακή συγκρότηση, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των τριών σημαντικότερων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, η πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Φ. Γεννηματά, και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), Π. Φιλίππου, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη δημιουργία του νέου σχήματος. Αίσθηση έκανε η απουσία αιρετών από την αίθουσα της ημερίδας.

Αυτοδιοίκηση-εκτελεστικό όργανο

Βάση διαλόγου χαρακτήρισε ο υπουργός τη μελέτη του Παντείου, η οποία περιλαμβάνει διάφορα σενάρια συγκρότησης της ΜΑ, με κύριο προβληματισμό αν το νέο σχήμα θα είναι μητροπολιτικός δήμος, μητροπολιτική νομαρχία ή μητροπολιτική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση προκρίνει το σενάριο της μητροπολιτικής περιφέρειας. Δηλαδή, η ΜΑ οργανώνεται σε επίπεδο νομού, τα διοικητικά όρια του οποίου ταυτίζονται με τις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Οι νομαρχίες καταργούνται με τη μορφή που έχουν σήμερα και αντίστοιχα οργανώνονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα (το κυρίαρχο σενάριο θέλει 8 νομαρχιακά διαμερίσματα σε Αττική και 4 σε Θεσσαλονίκη). «Σημασία έχει ότι χωροταξικά ο δεύτερος βαθμός (δηλαδή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με την περιφέρεια και να έχει νομαρχιακά διαμερίσματα στη θέση της νομαρχίας», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Τόσο η ΜΑ όσο και οι Σύνδεσμοι των Δήμων (διαδημοτικές συνεργασίες για την άσκηση αρμοδιοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα), τους οποίους υπερασπίστηκαν και οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, θα εκτελούν τις αποφάσεις της περιφερειακής διοίκησης, στην οποία «αποκεντρώνεται» η κρατική πολιτική. Με την έννοια αυτή, οι όποιες αλλαγές συμβαδίζουν με την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, που θέλει η κυβέρνηση να υλοποιείται από το 2006, οπότε και οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται το Δ΄ ΚΠΣ. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται να μειωθούν οι περιφέρειες, οι οποίες - μέσω του κυβερνητικού εγκάθετου που θα τις διοικεί - θα εγγυώνται την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης.

Συγκέντρωση και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ

Αυτή είναι η απάντηση των κατοίκων, στη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι για την επερχόμενη κατεδάφιση των Προσφυγικών

Eurokinissi

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι για την επερχόμενη κατεδάφιση των Προσφυγικών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων Κατοίκων Αμπελοκήπων, την ερχόμενη Τρίτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Απόλλωνα, στο σταθμό του Μετρό στην Πανόρμου.

Στόχος είναι, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής, να αποτραπούν οι αποφάσεις εκείνες που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Την κατεδάφιση των Προσφυγικών. Την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ. Την τσιμεντοποίηση του πάρκου στο Γουδί. Την εμπορευματοποίηση του Λυκαβηττού και, τέλος, την κατεδάφιση της πολυκατοικίας στην Κηφισίας 5, προς χάριν του μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβού.

«Η Αθήνα», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση, «όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια πόλη εχθρική προς τους κατοίκους της και το περιβάλλον. Ολοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε η πόλη όπου ζούμε και εργαζόμαστε να εξυπηρετεί τις δικές μας κοινωνικές ανάγκες. Να αντισταθούμε στον οδοστρωτήρα της εμπορευματοποίησης, υπερασπιζόμενοι την ιστορική, περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας».

Η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», από την πλευρά της, συμπαραστέκεται στα αιτήματα των κατοίκων και καλεί τα μέλη και τους φίλους της, να συμμετέχουν ενεργά, προκειμένου να διατρανώσουν την πάγια θέση της παράταξης για πράσινο και υπεράσπιση της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας της πρωτεύουσας, την οποία έχει βάλει στο στόχαστρο η άρχουσα τάξη.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Αττικής δηλώνει τη συμπαράστασή της στους επιστημονικούς και άλλους φορείς για τη διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Καταγγέλλει, επίσης, «την αναλγησία της πολιτείας, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος» και συμπληρώνει πως «η Ενωση, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών της, θα μπλοκάρει τη δημοπρασία για την κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας, η οποία προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ».

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μπίζνες υπεράνω όλων...

Τις «ιερές» της μπίζνες επιχειρεί να υπερασπιστεί η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, που αφορά στην ανέγερση συνεδριακού Κέντρου της σε δασική έκταση στον Καρέα. Ετσι, αν και η Βάσω Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η σχετική τροπολογία θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο (σ.σ. προφανώς για να καθησυχάσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεώρησε σκόπιμο να εκθέσει στοιχεία προς ...«αντικειμενική κρίση των κατοίκων».

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το «επιχείρημα» της απουσίας πολιτιστικού - συνεδριακού κέντρου, βιβλιοθήκης - μουσείου κλπ. της Εκκλησίας, ως «της μόνης Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν έχει τέτοιο κέντρο», καθώς και την προ τριετίας «υπόδειξη του πρωθυπουργού και τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, να μην κατασκευαστεί το κέντρο της Ιεράς Συνόδου σε άλλο οικόπεδο των Αθηνών, αλλά στο συγκεκριμένο, ως μοναδικό κατάλληλο μέρος για το σκοπό αυτό» θεωρεί ότι έχει δίκιο. Και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά να καταστραφεί δασική έκταση για να στεγάσει εκεί τις εμπορικές της δραστηριότητες και όχι μόνο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη «σμίκρυνση» της συγκεκριμένης εκτάσεως στον Καρέα, στα σημερινά 3.336 στρεμ. (σ.σ. από 4.280), λόγω απαλλοτριώσεων και παραχωρήσεων, που δεν έχουν αποζημιωθεί. Αναφέρει ως στοιχείο το μικρό ποσοστό κτισίματος στη Β΄ ζώνη μόλις 1,85%. Και επικαλείται ως δική της ιδέα, τη δημιουργία Α' ζώνης για να διασωθεί το δάσος όπως λέει «από πάσης μορφής επιβουλές».

Ακόμα, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, οι χρήσεις στο σχέδιο νόμου είναι απολύτως συμβατές με την προβλεπόμενη νομοθεσία (κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομεία, διδακτήρια, ορφανοτροφεία κλπ.) και δεν προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον. Και αναφέρει ότι όλα αυτά θα ανεγερθούν σε χώρους χωρίς βλάστηση, όπου λειτουργεί το παλαιό Σκοπευτήριο Βύρωνα και σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ