Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εκτελεστικό όργανο υλοποίησης της κρατικής πολιτικής

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση σε χτεσινή ημερίδα. «Θα αποτελέσει - είπε - ένα σχήμα που θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα δύο αστικά κέντρα, ώστε να υλοποιείται αποτελεσματικότερα η πολιτική που χαράσσει το κεντρικό κράτος»

Σαφής ως προς το σκοπό που εξυπηρετεί η δημιουργία της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑ) και γενικά η αναδιάρθρωση των διοικητικών θεσμών της χώρας ήταν, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης: Η αποτελεσματικότερη υλοποίηση της κρατικής πολιτικής, όπως αυτή εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), η οποία - όπως ομολόγησε ο ίδιος στην ομιλία του, στο πλαίσιο ημερίδας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα τη «Μητροπολιτική διακυβέρνηση» - «δεν παρεμβαίνει πουθενά».

Ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η ΜΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ένα σχήμα που θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα δύο αστικά κέντρα, ώστε να υλοποιείται αποτελεσματικότερα η πολιτική που χαράσσει το κεντρικό κράτος. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του για εφαρμογή «Καποδίστρια» στην Αθήνα, δηλαδή για αναγκαστικές συνενώσεις δήμων, η οποία όμως - όπως είπε - δεν αποτελεί πρόταση του υπουργείου ως μη ώριμο αίτημα.

Τα διαπιστευτήριά τους στην κυβερνητική πολιτική παραπέρα μείωσης της τοπικής εξουσίας και διαπλοκής της με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που συνιστά τόσο η δημιουργία της ΜΑ όσο και η νέα περιφερειακή συγκρότηση, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των τριών σημαντικότερων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, η πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Φ. Γεννηματά, και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), Π. Φιλίππου, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη δημιουργία του νέου σχήματος. Αίσθηση έκανε η απουσία αιρετών από την αίθουσα της ημερίδας.

Αυτοδιοίκηση-εκτελεστικό όργανο

Βάση διαλόγου χαρακτήρισε ο υπουργός τη μελέτη του Παντείου, η οποία περιλαμβάνει διάφορα σενάρια συγκρότησης της ΜΑ, με κύριο προβληματισμό αν το νέο σχήμα θα είναι μητροπολιτικός δήμος, μητροπολιτική νομαρχία ή μητροπολιτική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση προκρίνει το σενάριο της μητροπολιτικής περιφέρειας. Δηλαδή, η ΜΑ οργανώνεται σε επίπεδο νομού, τα διοικητικά όρια του οποίου ταυτίζονται με τις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Οι νομαρχίες καταργούνται με τη μορφή που έχουν σήμερα και αντίστοιχα οργανώνονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα (το κυρίαρχο σενάριο θέλει 8 νομαρχιακά διαμερίσματα σε Αττική και 4 σε Θεσσαλονίκη). «Σημασία έχει ότι χωροταξικά ο δεύτερος βαθμός (δηλαδή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με την περιφέρεια και να έχει νομαρχιακά διαμερίσματα στη θέση της νομαρχίας», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Τόσο η ΜΑ όσο και οι Σύνδεσμοι των Δήμων (διαδημοτικές συνεργασίες για την άσκηση αρμοδιοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα), τους οποίους υπερασπίστηκαν και οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, θα εκτελούν τις αποφάσεις της περιφερειακής διοίκησης, στην οποία «αποκεντρώνεται» η κρατική πολιτική. Με την έννοια αυτή, οι όποιες αλλαγές συμβαδίζουν με την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, που θέλει η κυβέρνηση να υλοποιείται από το 2006, οπότε και οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται το Δ΄ ΚΠΣ. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται να μειωθούν οι περιφέρειες, οι οποίες - μέσω του κυβερνητικού εγκάθετου που θα τις διοικεί - θα εγγυώνται την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ