Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Καταστροφή και εγκατάλειψη βιώνουν οι κάτοικοι

Την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και την πυρκαγιά της 13ης του Αυγούστου στην Ικαρία καταγγέλλει με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς ο Δήμος Αγίου Κηρύκου.

Συγκεκριμένα, ο δήμος «χτυπά» για τρίτη φορά την πόρτα των υπουργείων Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας καθώς και του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με έγγραφο, που στάλθηκε προς τους παραπάνω (κοινοποιείται σε υπουργείο Αιγαίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και Επαρχείο Ικαρίας), ζητά να δοθεί βάρος στις καταστροφές.

Στα δύο προηγούμενα έγγραφα που απεστάλησαν στο υπουργείο Εσωτερικών (796/19-5-2003, 1447/20-8-2003) δεν υπήρξε καμία απάντηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αγανακτήσουν. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη ο δήμος έστειλε και τρίτη επιστολή, με την οποία επισημαίνει: «Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καμία δεν έδειξε να πείθεται για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις, όσο και από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς της 13ης του Αυγούστου 2003».

Με αφορμή και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις επιπτώσεις της έντονης βροχόπτωσης της 1ης του Δεκέμβρη 2003, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών «την έκτακτη επιχορήγηση του δήμου με το ποσό των 400.000 ευρώ, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ζητούν «να μας ενημερώσουν, αν έχει κηρυχτεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έχει ζητηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν στην κατεύθυνση των αποκαταστάσεων των ζημιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων, τόσο από τα πλημμυρικά φαινόμενα, όσο και από την πυρκαγιά».

Τέλος, ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου να ενημερώσει το δήμο για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των παρεμβάσεων στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή. Οσο για το ρέμα που οδηγεί στον Αγιο Κήρυκο και που δημιούργησε τα σοβαρά προβλήματα και στις δύο τελευταίες βροχοπτώσεις, αναφέρεται πως στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου δεν περιλαμβάνονται παρεμβάσεις. Ετσι, σύμφωνα με το έγγραφο, αφού δεν προβλέπεται παρέμβαση στο ρέμα που καταλήγει στην παραλία των Θερμών, αφήνονται δύο πόλεις ανοχύρωτες απέναντι σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ