Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Κρύβουν τις πραγματικές αιτίες

«Η παιδική εκμετάλλευση δεν είναι προϊόν θείας απρονοησίας ούτε τύχης, αλλά προϊόν ανθρώπινης επιλογής», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού

Associated Press

Στην απύθμενη υποκρισία όλων εκείνων, που ενώ από τη μια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, που βιώνουν την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση, και από την άλλη διασφαλίζουν κάθε προϋπόθεση, για να πολλαπλασιάζονται τα αμύθητα κέρδη, που συγκεντρώνονται στην πλάτη τους, στάθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο δημοτικό κινηματογράφο «Ν. Ελβετία», ο δήμος Βύρωνα και το σωματείο «Βύρωνας και τα παιδιά του κόσμου», με αφορμή την παγκόσμια Μέρα του Παιδιού.

Κραυγαλέα εξαίρεση, ωστόσο, αποτέλεσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, Κ. Αδαμοπούλου, που ουσιαστικά ...κατήγγειλε τις υπόλοιπες ομιλήτριες, επειδή αποκάλυψαν τα πραγματικά αίτια της παιδικής εκμετάλλευσης, καθώς και της υπογεννητικότητας.

«Η παιδική εκμετάλλευση δεν είναι προϊόν θείας απρονοησίας ούτε τύχης, αλλά προϊόν ανθρώπινης επιλογής», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη. Το παιδί για μια διαφημιστική εταιρία αντιστοιχεί στο τάδε ή δείνα ποσοστό του αγοραστικού κοινού. Στο δάσκαλο του Δημοσίου θυμίζει τις τεράστιες ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ για το ιδιωτικό σχολείο αντιστοιχεί σε «κατά κεφαλήν δίδακτρα», τόνισε η Λ. Κανέλλη. Τα παιδιά, σημείωσε, είναι το κατεξοχήν κεφάλαιο που ο πολιτισμός μας πουλά, αγοράζει, υποθηκεύει, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα εκατομμύρια - για παράδειγμα - Πακιστανάκια που δουλεύουν για δέκα σεντς, είναι απαραίτητα για να θησαυρίζουν τα αφεντικά τους. «Αυτό στη δική μου την αντίληψη δεν απαντιέται με καπιταλισμό, απαντιέται με σοσιαλισμό. Ο καπιταλισμός παραμένει η μεγαλύτερη βαρβαρότητα», κατέληξε.

«Λένε ότι η γυναίκα φταίει που δε γεννιούνται παιδιά. Είναι ψέματα», σημείωσε η Γ. Τσαμούρη, εκπρόσωπος της ΟΓΕ. Οταν ο ΣΕΒ δηλώνει πως δε θα προσλαμβάνονται γυναίκες, αν τα επιδόματα μητρότητας δεν καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το κράτος, όταν οι εργαζόμενες υποχρεώνονται από τις εταιρίες να υπογράφουν πως δε θα κάνουν παιδί τα πρώτα χρόνια της δουλιάς, «τι ρόλο παίζει το κράτος, αναρωτήθηκε, του Ποντίου Πιλάτου;». Η τεκνοποίηση δεν είναι πλέον υπόθεση του κράτους, αλλά των ιδιωτικών κεφαλαίων, διευκρίνισε, οι υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού είναι ανύπαρκτες, με το νέο νόμο οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65, και μέσα σ' όλα αυτά, τόνισε η Γ. Τσαμούρη, «ζητάνε ευθύνες από τις γυναίκες;»

«Μα, τόση μαυρίλα, τόση απελπισία;», είπε η Κ. Αδαμοπούλου, δηλώνοντας πως αν χρειαστεί, ναι, ένας γονιός να κάνει και δεύτερο και τρίτο μεροκάματο για το παιδί του. Στις δικές της... προτάσεις για την αντιμετώπιση του παιδικού αναλφαβητισμού, μίλησε, για «απαγόρευση της παιδική εργασίας», για «σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα», για «εξασφάλιση του δικαιώματος όλων στην εκπαίδευση». «Αν η αλήθεια είναι απελπισία, τότε και για την απελπισία μιλάμε. Και η πάλη, πρόταση είναι», απάντησε στην ...αγωνία του στελέχους της ΝΔ, η Γ. Τσαμούρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκ νέου κακοποίηση των παιδιών, ανασφάλεια για τους εργαζόμενους (2022-12-21 00:00:00.0)
Από αλλού πηγάζει το «ενδιαφέρον» τους... (2018-08-04 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα μαθητές (2017-02-05 00:00:00.0)
Νέος νόμος για την καταπολέμηση της πορνείας (2002-08-22 00:00:00.0)
Στις γιορτές η αδικία γίνεται μεγαλύτερη... (2001-12-23 00:00:00.0)
Επισκευάζεται... έξι μήνες παιδικός σταθμός (2000-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ