Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέος νόμος για την καταπολέμηση της πορνείας

Ψηφίστηκε ομόφωνα χθες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, πρότεινε με την τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημειώνοντας ότι έκτος από την επιβολή ποινών το νομοσχέδιο «αφήνει ανέγγιχτο το κύκλωμα διαφήμισης και προαγωγής διά της διαφήμισης» ζητώντας «την απαγόρευση της 24ωρης διαφήμισης της νόμιμης πορνείας». Παράλληλα έκανε λόγο για «ιδεολογική κάλυψη» της πορνείας ζητώντας «να μην αναγνωριστεί η πορνεία σαν επάγγελμα». Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε συνολικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι «έχουμε φθάσει σε επίπεδα Βελγίου στον σεξουαλικό τουρισμό» αναρωτώμενη «τι εμποδίζει έναν ιδιοκτήτη γραφείου εργασίας να φέρει πόρνες», ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εταιρίες που προωθούν την πορνεία μέσω του διαδικτύου. Οσον αφορά τα θέματα της εκμετάλλευσης των ανηλίκων, ζήτησε τη διεύρυνση των διατάξεων του νόμου και σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης εκτός της σεξουαλικής όπως η εμπορία οργάνων και η αναγκαστική εργασία αναφερόμενη στο γνωστό σε όλους φαινόμενο των «παιδιών του ηλεκτρικού».

Η τοποθέτηση της Λ. Κανέλλη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου ο οποίος σημείωσε ότι η μη κατοχύρωση του επαγγέλματος της πορνείας «αφήνει αυτές τις γυναίκες απροστάτευτες» για θέματα υγιεινής και ασφάλισης. «Δεν πιστεύω να έχετε την άποψη ότι γυναίκες γίνονται πόρνες ιδία βούληση», αναρωτήθηκε, απαντώντας η Λ. Κανέλλη σημειώνοντας ότι η επαγγελματική κατοχύρωση «ορίζει τους τρόπους της εκμετάλλευσης» αυτών των γυναικών. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος υποστήριξε στη συνέχεια, ότι με το νομοθέτημα «επαυξάνονται όλες οι ποινές» και «ποινικοποιείται για πρώτη φορά η παιδική πορνογραφία» διευκρινίζοντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου πως «όταν ομιλούμε για ανήλικο αναφερόμαστε μέχρι και την ηλικία των 18 ετών».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου έκανε λόγο για «θετικό αν και καθυστερημένο βήμα ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα». Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την ανάγκη «πολιτικής πρόληψης» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ