Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Ελευθεροτυπία», αναφερόμενη στις απολογίες του Σάββα Ξηρού, γράφει ότι το «σκληρό πόκερ» στον «Ευαγγελισμό» άρχισε με «πάσο» του Σ. Ξηρού και κατέληξε στα «ρέστα» του. Ετσι, ενώ στις 11 Ιούλη έλεγε ότι «δε θυμάμαι, ελπίζω να θυμηθώ στο μέλλον», στις 20 Ιούλη ξετύλιξε το κουβάρι για 46 χτυπήματα, στα οποία συμμετείχε. Στις 11 Αυγούστου αναγνώρισε το γραφικό χαρακτήρα των Γιωτόπουλου - Κουφοντίνα σε ιδιόχειρη προκήρυξη και «λογιστικό βιβλίο», αντίστοιχα. Είπε, δε, ότι δεν υπήρχαν συναρχηγοί πάνω από τον «Λάμπρο» και ότι γνωρίζει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και θέλει να ζητήσει την επιείκεια των αρχών.

Η «Καθημερινή» σημειώνει πως υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Είναι η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων», η διασύνδεση εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και η «συνάντηση των άκρων» στους κόλπους της «17Ν». Απαντήσεις γι' αυτό το ζήτημα αλλά και για το ρόλο που πιθανότατα έχουν διαδραματίσει μυστικές υπηρεσίες, όχι μόνο σε σχέση με την τρομοκρατία, αλλά και με άλλα θέματα, ακόμη και εθνικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να δοθούν μέσα από την έρευνα που αφορά στο ρόλο της γυναίκας που έδωσε την πληροφορία, η οποία οδήγησε στη «συνάντηση» της ΕΛΑΣ με μέλη της «17Ν» στην οδό Ριανκούρ, το 1992. Επίσης, οι αρχές έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως τη δομή της «1ης Μάη» που αποτελείτο από πέντε άτομα.

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι ο «Σαρδανάπαλος» εκβιάζει ότι αν συλληφθεί θα εμπλέξει πρόσωπα που θα ενοχλήσουν πολύ τις ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.

Το «Εθνος» επισημαίνει πως το πολυβόλο «Ινγκραμ», που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Πάτμου, είναι ίδιο με αυτά που χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες της Γκουάρντια Σιβίλ, στην Ισπανία επί Φράνκο. Αυτός ο τύπος είχε παραχθεί από αμερικανική εταιρία και είχε διατεθεί σε αυτήν την ισπανική υπηρεσία, αλλά και σε ανάλογες υπηρεσίες ασφάλειας χωρών του τρίτου κόσμου. Με παρόμοιο όπλο είχε δολοφονηθεί το 1976 Ιταλός δικαστής που είχε υπογράψει την κήρυξη εκτός νόμου της νεοφασιστικής οργάνωσης Νέα Τάξη. Αυτά αναφέρονται σε ανταπόκριση της εφημερίδας από την Ιταλία που γράφει ότι «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί την εποχή εκείνη στο "Εθνος", πριν από μια δεκαετία η ισπανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ανακαλύψει πρωτότυπο, στα ελληνικά, προκήρυξης της ελληνικής ένοπλης οργάνωσης σε γιάφκα των GRAPPO, στη Μαδρίτη».

Το «Βήμα» αναφέρει ότι οι αρχές ετοιμάζουν επιχείρηση - «σκούπα» σε οργανώσεις του ΕΛΑ, πιθανόν και σε τμήμα της ιδίας της οργάνωσης. Οι έρευνες έχουν προχωρήσει σημαντικά και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν «δείχνουν» περίπου 60 άτομα, από τα οποία πέντε ή έξι ανήκουν στο λεγόμενο «επαναστατικό συμβούλιο» του ΕΛΑ.

Τα «Νέα» γράφουν ότι τέσσερα μεγάλα κενά παραμένουν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των απολογιών. Το πρώτο αφορά την πληροφόρηση. Αν υποτεθεί ότι για τους Ελληνες δεν ήταν δύσκολη η συλλογή πληροφοριών, ήταν αδύνατον να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τους αλλοδαπούς, όταν, μάλιστα, κατείχαν θέσεις σε μυστικές υπηρεσίες που εκ των πραγμάτων δεν έπρεπε να γίνονται ευρέως γνωστά τα στοιχεία τους. Κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έχει αναφερθεί στην εκπαίδευση που πιθανότατα ακολούθησε τη στρατολόγησή τους και προηγήθηκε της ενεργού δράσης τους στις επιθέσεις. Η εκπαίδευση αυτή δεν αφορά μόνο τη χρήση των όπλων, αλλά γενικότερα τη συμπεριφορά των τρομοκρατών, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στις επιθέσεις, τους τρόπους διαφυγής κ.ά. Ο Σάββας Ξηρός αποφεύγει με επιμέλεια να κατονομάσει κάποιους «παλαιότερους», που τους έδειξαν στη συνδεσμολογία των μπαζούκας. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις για την επένδυση των χρημάτων που αποκόμισε η «17Ν» από τις ληστείες.

Η «Αυριανή» υποστηρίζει ότι το καυτό περιεχόμενο της κόκκινης ατζέντας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται στα χέρια των διωκτικών αρχών, συνδέει την ΕΥΠ με την «17Ν». Στην ατζέντα που περιλάμβανε ελάχιστα τηλέφωνα ενός δικτύου κάλυψης στην Ελλάδα το οποίο ο ηγέτης του ΡΚΚ θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση ανάγκης, εμφανίζονται δυο πράκτορες της ΕΥΠ, ένας απόστρατος αξιωματικός που συνδέεται με την «Κατεχάκη» και ένα ακόμα πρόσωπο που συνδέεται φιλικά και ιδεολογικά με τον Δ. Κουφοντίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ