Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εχουν στόχο το λαϊκό κίνημα

Εχει γίνει πλέον φανερό πως στο όνομα της υπόθεσης «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», επιδιώκεται, από την άρχουσα τάξη, τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της και τα επιτελεία τους, ιδεολογικοπροπαγανδιστικά, αλλά και τις διάφορες υπηρεσίες μυστικές και φανερές, να αντιμετωπιστούν γενικότερα ζητήματα και μάλιστα στρατηγικής σημασίας. Η υπόθεση αυτή δεν παρουσιάζεται μόνο ως ένα γεγονός, αλλά η όλη εξέλιξή της φανερώνει κρυφούς σχεδιασμούς με φανερή στόχευση. Που γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αφού στο πεδίο της προπαγανδιστικής αλλά και ιδεολογικοπολιτικής δράσης όλων των ανάλογων επιτελείων του συστήματος, βρίσκεται μια πολύμορφη ανοιχτή επίθεση στο ΚΚΕ, το αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό κίνημα, στην ίδια την ιστορία του λαϊκού κινήματος με μόνιμη επωδό την ταύτιση της τρομοκρατίας, μηχανισμών σαν την «17Ν» με την επαναστατική βία, την ταξική πάλη, ενώ πολεμούν με λύσσα την άποψη ότι αυτή η τρομοκρατική δράση και οι ομάδες που την ασκούν είναι μηχανισμοί στημένοι ή διαπλεκόμενοι με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών κρατών. Μα αυτή η πολύμορφη επίθεση αποκαλύπτει πλέον ανάγλυφα και το σκοπό. Ενίσχυση της αντιδραστικής κρατικής εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, αντιμετώπιση της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης και των πρωτοπόρων σ' αυτή δυνάμεων που αμφισβητούν το καθεστώς των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα ζητήματα που θέλουν να αντιμετωπίσουν με τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», η οποία, πρέπει να σημειώσουμε, ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι μετά τις 11 Σεπτέμβρη και συχνοτίστηκαν όλοι οι σύμμαχοί τους στην ίδια εκστρατεία, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη δική τους αντιδραστική συνεργασία υποταγής των λαών.

Είναι γεγονός ότι το χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, έγινε ο καταλύτης αποκάλυψης της οικονομικής κρίσης που περνά η αμερικανική οικονομία. Μια κρίση με συνέπειες την κατάρρευση επιχειρήσεων τεραστίων διαστάσεων, με αύξηση της ανεργίας, με αδυναμία ανάκαμψης που ανησυχεί σοβαρά το κατεστημένο των ΗΠΑ. Είναι, επίσης, ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τις συνέπειες της κρίσης ρίχνουν στις πλάτες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η κρίση οξύνει και τις κοινωνικές αντιθέσεις. Πράγμα που φοβούνται και πρέπει να αντιμετωπίσουν με κάθε μέσο, ακόμη και με την πιο άγρια καταστολή. Η παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ, συνοδεύεται επίσης από μεγάλη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές καπιταλιστικές οικονομίες και κρίση στην Ιαπωνία. Αλλά τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εκμεταλλεύονται και άλλους λαούς μαζί με το δικό τους μέσω των επιχειρήσεών τους σε άλλες χώρες. Ενώ στα πλαίσια της όξυνσης των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών, δε διστάζουν να εξαπολύουν πολέμους, ζήτημα που εκφράζεται και σήμερα ιδιαίτερα για τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί δηλώνουν απροκάλυπτα ότι ετοιμάζονται να επέμβουν στο Ιράκ. Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες που θα στηρίξουν αυτή την επίθεση. Φυσικά, οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη της απόλυτης στήριξης σ' αυτή την πολεμική επέμβαση, αλλά γνωρίζουν και το αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα. Αρα, έχουν σχέδια πίεσης και εκβιασμών στην κυβέρνηση και εξασφάλισης αυτής της απόλυτης στήριξης και φυσικά μείωση στο ελάχιστο των λαϊκών αντιδράσεων, γιατί οπωσδήποτε θα υπάρξουν, και πρέπει να υπάρξουν. Για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» στο εσωτερικό κάθε καπιταλιστικού κράτους και διεθνώς, «πάει γάντι», προκειμένου να «πνίξουν» κάθε λαϊκή αντίδραση.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως στην ΕΚΤΟΡ ΜΟΜΠΙΛ -αμερικανική εταιρία στην Ινδονησία, που κατηγορείται για για βιασμούς, δολοφονίες, εκτελέσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής που δρα-, 11 άνθρωποι από την Ινδονησία έκαναν προσφυγή διά μέσου του Διεθνούς Ταμείου Εργατικών Δικαιωμάτων ενάντια στην εταιρία για τα εγκλήματά της. Εγινε, λοιπόν, ωμή παρέμβαση του State Department, να μη δικαστεί αυτή η υπόθεση, γιατί θα προκαλέσει βλάβη στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ιδιαίτερα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»!

Να, λοιπόν, η ουσία της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Που αποκαλύπτει το καθεστώς ζούγκλας, που θέλουν να επιβάλλουν σε κάθε λαό στον πλανήτη. Πίσω από τη στρατηγική του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ και όχι μόνο, βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χρησιμοποιούν, λοιπόν, τα πάντα, προκειμένου να επιβάλουν αυτά τα συμφέροντα και επιχειρούν να δημιουργήσουν καθεστώς της πιο εντατικής εκμετάλλευσης, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος.

Και για την Ελλάδα αυτό επιδιώκεται. Αλλωστε, η επίθεση του κεφαλαίου είναι καθολική ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Βεβαίως, δεν είναι εύκολο να επιβάλλουν τέτοιες συνθήκες ζούγκλας στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες έχουν σχέση με το ταξικό κίνημα που παλεύει, με το ΚΚΕ, που είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, μαζί με άλλες δυνάμεις, που υπερασπίζονται κατακτήσεις, δικαιώματα, αντιστέκονται, αποκαλύπτουν αυτές τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Αυτό το ταξικό κίνημα είναι ενοχλητικό, γιατί βάζει εμπόδια στην προώθηση της πολιτικής τους και οπωσδήποτε σχεδιάζουν πώς θα εμποδίσουν τη δράση του, πώς θα το υποτάξουν.

Αυτή είναι η αξία της πολιτικής του ΚΚΕ που καλεί τους εργαζόμενους, να οργανωθούν να αντισταθούν, γιατί έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν αρχικά αυτή την πολιτική στην πορεία της πάλης για την ανατροπή της. Και δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο αγώνας αυτός θα είναι σκληρός ενάντια σ' αυτές τις δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, αφού η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό, την κρατική βία, τις προβοκάτσιες, τους διωγμούς την ιδεολογική τρομοκρατία, με την πλύση εγκεφάλου που γίνεται απ' αφορμή την υπόθεση της «17Ν».

Για παράδειγμα, η κρατική τρομοκρατία, που ενισχύεται, με αφορμή την υπόθεση της «17Ν», περνάει στο απυρόβλητο, από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της «δημοκρατίας». Η κρατική τρομοκρατία ενισχύεται, εκσυγχρονίζεται. Ιδεολογικά διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο πλαίσιο, ώστε στο μέλλον να μπορούν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα, τον αντιιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό, την πάλη για ρήξεις, για αλλαγές προς όφελος του λαού, την πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική. Αυτό υπηρετεί η ταύτιση της τρομοκρατίας τύπου «17Ν», με την επαναστατική βία των μαζών. Αυτό υπηρετεί η άποψη ότι η δημοκρατία δεν επιδέχεται πολιτική βία και ας βιάζεται καθημερινά από το αστικό κράτος.

Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν την άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Σε τελευταία ανάλυση, όλες αυτές οι ομάδες, και η δράση των μυστικών υπηρεσιών των καπιταλιστικών κρατών, που συγκαταλέγονται στους μηχανισμούς κρούσης των ιμπεριαλιστών, αυτά θέλουν να εμποδίσουν.

Μυστικές και φανερές υπηρεσίες των Αγγλοαμερικανών δρουν σχεδόν ως κράτος εν κράτει στην Ελλάδα και οι υπηρεσίες οι αμερικάνικες και οι εγγλέζικες με τις ευλογίες του ντόπιου κατεστημένου των πολιτικών κομμάτων του και άλλων στηριγμάτων του. Ο Τ. Μίλερ, παρεμβαίνει όλο και πιο ωμά. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό - επικίνδυνο.

Και επειδή το ΚΚΕ επιμένει στην εκτίμηση ότι πίσω από την «τρομοκρατία» βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών, του επιτίθενται. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν να προκαλέσουν σύγχυση στο λαό. Μπορεί να υποστηρίζεται ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ που τα ψηφίζει το 80% του ελληνικού λαού, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα. Μπορεί να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ το 80% του λαού, αλλά την ίδια στιγμή αυτός ο λαός βρέθηκε στο δρόμο ενάντια στο ΝΑΤΟ, π.χ. στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο. Δε συμφωνεί με αυτή την πολιτική. Ακόμη και αυτοί που δεν πήραν μέρος στα συλλαλητήρια δεν εγκρίνουν αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σύγκρουσης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε συνθήκες οξύτατου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Και ας μην παραγνωρίζουμε ότι εδώ στην Ελλάδα, για ιστορικούς και άλλους λόγους, υπάρχουν και δυνάμεις αντίστασης, υπάρχει ένα κίνημα με σταθερό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό.

Τα προπαγανδιστικά επιτελεία του συστήματος επιμένουν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν λόγους επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας. Βεβαίως, μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αρχεία του State Department για την Ελλάδα της περιόδου 1964-1968, που δείχνουν την άμεση σχέση των Αμερικανών με την επιβολή της χούντας. Βεβαίως, και τότε υπήρχε κυβέρνηση που υπηρετούσε το καθεστώς και της άρχουσας τάξης εδώ και τα συμφέροντα των Αμερικανών. Δεν ήταν σε σύγκρουση μαζί τους. Και στο ΝΑΤΟ ήταν και πειθαρχούσαν στη λυκοσυμμαχία. Παρ' όλα αυτά αντικατέστησαν την κυβέρνηση, επιβάλλοντας τη χούντα.

Δεν πρέπει λοιπόν να υποτιμηθούν οι θεωρίες που αναπτύσσονται και προσπαθούν να ταυτίσουν το ΚΚΕ ή γενικότερα το λαϊκό - προοδευτικό κίνημα με την τρομοκρατία. Γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την «τρομοκρατία», τη «17Ν», τους πράκτορες και προβοκάτορες, που το ΚΚΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει το κατεστημένο το γενικεύει, εννοώντας ως τρομοκρατία την πολιτική - ταξική πάλη με όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει, οι οποίες δεν προκαθορίζονται, αλλά έχουν σχέση με τις συνθήκες που διαμορφώνει ο αντίπαλος με την πολιτική του και την όξυνση των προβλημάτων. Αυτό που θέλουν να επιβάλουν είναι ότι ο λαός πρέπει να αποδεχτεί τα ψίχουλα που δίνει ο καπιταλισμός, την ανελεύθερη βάρβαρη πραγματικότητα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτά είναι τα όρια που κάθε αμφισβήτησή τους θεωρείται από την άρχουσα τάξη έγκλημα, τρομοκρατία.

Γι' αυτό και η εργατική τάξη μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο πρέπει να αποκρούσουν αυτή την πολύμορφη επίθεση, με αφορμή την «υπόθεση τρομοκρατία», αλλά να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη για τις δικές τους διεκδικήσεις τα δικά τους συμφέροντα στην προοπτική συγκρότησης του δικού τους λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης.


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ