Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη άμεσων μέτρων και αποζημιώσεων

Ανακοίνωση της ΚΟ Μοσχάτου του Κόμματος. Επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των δημοτικών αρχόντων, που συμφωνούν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική

Την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων επούλωσης των πληγών από τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μοσχάτο και τις γύρω περιοχές, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μοσχάτου του ΚΚΕ. Με την ίδια ανακοίνωση αναφέρεται συνολικά στο πρόβλημα των πλημμυρών και επισημαίνει τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης, όσο και αυτές των δημοτικών αρχόντων.

«Για πολλοστή φορά αποδείχτηκε η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων της 20ετίας. Πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η ΚΟ Μοσχάτου. Και τονίζει:

«Η κυβέρνηση προκαλεί τη νοημοσύνη του κόσμου στη μετάθεση της ευθύνης στους εργολάβους ή σε ανίκανα πρόσωπα, φορέων και υπηρεσιών, τη στιγμή που:

  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, δίχως εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής - ασφάλειας.
  • Προωθεί την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που σήμερα και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει μορφή επιδημίας.
  • Τα περιβόητα μεγάλα έργα που προβάλλονται από την κυβέρνηση όχι μόνο δε διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων, αλλά με τις προϋποθέσεις που γίνονται επιβαρύνουν δραματικά την κατάσταση.
  • Μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται με τρόπο αποσπασματικό και με όρους και προδιαγραφές που ικανοποιούν μόνο τα κέρδη των εργολάβων.
  • Οι καταστροφές αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Δίνονται τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο ενώ άλλα σπαταλούνται σε έργα βιτρίνας, πράγμα που αποδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων.
  • Οι αποζημιώσεις ελεημοσύνης που εξαγγέλθηκαν από την προηγούμενη πλημμύρα του Ιούλη, δεν έχουν ακόμα δοθεί ενώ τα άμεσα μέτρα κοροϊδίας (σάκοι και μεταλλικά πετάσματα) δεν αποτρέπουν στο μέλλον παρόμοια καταστροφή τη στιγμή που οι κάτοικοι αγωνιούν για την επόμενη φορά.

Αναφερόμενη στη δημοτική αρχή της πόλης, η ΚΟ Μοσχάτου επισημαίνει ότι «συμφώνησε κατ' αρχήν με την υλοποίηση αυτών των έργων και την αντιλαϊκή πολιτική που τα συνοδεύει. Εκ των υστέρων και μετά τις καταστροφές, περιορίστηκε σε μηνύσεις ενώ το πρόβλημα είναι πολιτικό και γι' αυτό απαιτούσε από καιρό εγρήγορση και αγωνιστική κινητοποίηση κατοίκων και φορέων με μπροστάρη το δήμο και όχι φιέστες προεκλογικής σκοπιμότητας κατόπιν εορτής. Ανετοιμότητα αποδείχτηκε τόσο όσον αφορά στην κυβέρνηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία με βάση τη συχνότητα του φαινομένου καταλήγει σε διαχρονική αδιαφορία για τη ζωή και τις περιουσίες του λαού».

Τι πρέπει να γίνει

H KO Μοσχάτου υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η ταχύτατη και πλήρης αποζημίωση των ζημιών των σπιτιών, βιοτεχνιών και καταστημάτων, ο έλεγχος για τη διαπίστωση της ασφάλειας των κτιρίων της περιοχής και η λήψη άμεσα προστατευτικών μέτρων στα έργα του Κηφισού, γιατί οι βροχές το Φθινόπωρο είναι έκτακτο και μη προβλέψιμο φαινόμενο. Επισημαίνει ακόμη ότι «καθοριστικής όμως σημασίας είναι τα μέτρα για πρόληψη, αποκατάσταση για να μην επαναληφθούν τα τελευταία τραγικά φαινόμενα, δηλαδή σχεδιασμός για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τις αναδασώσεις, την απαγόρευση επεκτάσεων, τη διάνοιξη φυσικών ρεμάτων, την εξασφάλιση επαρκών ελεύθερων χώρων και ειδικά έργα, με δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων». Και γι' αυτό χρειάζεται:

- Εκπόνηση αξιόπιστου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με την ουσιαστική συμμετοχή της ΤΑ, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.

- Οι φορείς των εργαζομένων και η ΤΑ είναι ανάγκη να αναλάβουν πρωτοβουλίες με αίτημα την αντιπλημμυρική προστασία σε στέρεα βάση.

«Η αγωνιστική διεκδικητική παρουσία των κατοίκων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας τους από επόμενες καταστροφές. Οσο θα συνεχίζεται η ίδια τακτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται» προειδοποιεί η ΚΟ Μοσχάτου. Και επισημαίνει: «Οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη αποτελούν ευκαιρία να καταδικαστούν αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από τη ΝΔ και οι υποψήφιοί τους στην ΤΑ. Είναι ανάγκη να υπερψηφιστούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Οι εκφραστές των μεγάλων συμφερόντων δε φοβούνται τις μηνύσεις και τα πρόστιμα, ούτε και την αγανάκτηση, η οποία από μόνη της δε θίγει την πολιτική τους, το μόνο που φοβούνται είναι η αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς και η οργανωμένη λαϊκή δράση που μπορούν να επιβάλλουν άλλη πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ