Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Ομολογίες και επανεξαγγελίες

Την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπεδίου Αττικής - επακόλουθο της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων - αναγκάστηκε να ομολογήσει χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός αναφέρθηκε στους αρνητικούς παράγοντες (τσιμεντοποίηση, αυθαίρετα, άναρχη δόμηση, πυρκαγιές δασών, έλλειψη υποδομών) που κατέστησαν το λεκανοπέδιο Αττικής «ευάλωτο στα πλημμυρικά φαινόμενα» και υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα με τις πλημμύρες στον Κηφισό, στο τέλος του 2003, με την ολοκλήρωση των έργων διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού. Σύμφωνα με όσα είπε η Β. Παπανδρέου, «η μόνη σίγουρη λύση αντιμετώπισης των φαινομένων της υπερχείλισης του Κηφισού, είναι η πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των έργων, δεδομένου ότι στις κρίσιμες διατομές των υφιστάμενων γεφυρών, η παροχή νερού θα αυξηθεί από 300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, σε 1.400 κ.μ.». Ετσι, στα προσωρινά μέτρα που ανήγγειλε «κατόπιν εορτής» ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης (τοποθέτηση μεταλλικών πετασμάτων κατά μήκος του Κηφισού και σάκων με άμμο στις γέφυρες), η υπουργός ανακοίνωσε ότι σε τέσσερις μήνες θα κατασκευαστούν προσωρινές μεταλλικές γέφυρες στη θέση των υφιστάμενων στην Πειραιώς και του ΗΣΑΠ, ώστε - όπως είπε - «στα δύο κρίσιμα σημεία να αρθούν τα εμπόδια που μειώνουν τη διατομή του ποταμού και θα αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα».

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αναφέροντας σαν παράδειγμα ότι η πόλη διαθέτει μόλις 750 χλμ. αγωγών ομβρίων, ενώ απαιτούνται επιπλέον άλλα 1.150 χλμ. Η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το 2008 απαιτούνται 645 εκατ. ευρώ για έργα και μελέτες, αλλά δεν αποσαφήνισε από πού θα εξοικονομηθούν αυτοί οι πόροι. Μεταξύ των έργων που εξήγγειλε για την περίοδο 2003 - 2008, περιλαμβάνονται και έργα που έχουν χιλιοεξαγγελθεί και από τον προκάτοχό της στο υπουργείο Κ. Λαλιώτη (διευθέτηση Σαρανταπόταμου, ρέματος Αγ. Γεωργίου στο Θριάσιο κλπ.).

Οπως είπε η Β. Παπανδρέου - που απλά εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους πληγέντες πολίτες του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου - από την πρόσφατη πλημμύρα καταγράφηκαν ζημιές σε 350 σπίτια και καταστήματα. Οσοι επλήγησαν για δεύτερη φορά δικαιούνται αποζημίωση για αντικατάσταση οικοσκευών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ