Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αντίσταση και σήμερα συκοφαντείται

Οι μετακατοχικές μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις πλήρωσαν «ακριβά» τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την προσφορά τους στην απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές, πολεμώντας στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και ενάντια στο ναζί κατακτητή. Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι αγωνιστές βρέθηκαν στα γνωστά αναμορφωτήρια, όπως το Μακρονήσι, όπου μαρτύρησαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες αντιστασιακοί, κομμουνιστές, εργάτες, διανοούμενοι και άλλοι αγωνιστές.

Εκεί εκπαιδευτήκαμε χωρίς νερό, με φακές και μπιζέλια με ...κρέας μαμούνια, με ξυλοδαρμούς και κουβαλώντας πέτρες για τις βίλες των αρχιβασανιστών. Κι αφού την πρώτη περίοδο έβλεπαν πως είμαστε ...ανεπίδεκτοι μάθησης, άρχισαν τη β` περίοδο βασανισμών, ξυλοδαρμούς εκτελέσεις στο Πρώτο Τάγμα Σκαπανέων. Για την ιστορία, αναφέρω κάποια ονόματα, που είμαστε όλοι έφεδροι αξιωματικοί από την Εύβοια, πολεμιστές, όλοι μας, του Αλβανικού μετώπου και της ΕΑΜικής Αντίστασης και συμπολεμιστές στο 7ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Εύβοιας. Βρεθήκαμε στο Γ` Κέντρο Παρουσίας Αξιωματικών με άλλους 900 εφέδρους και 100 μόνιμους αξιωματικούς. Οι περισσότεροι έφεδροι ήταν επιστήμονες, καθηγητές, δικηγόροι, δάσκαλοι, ανάμεσά τους ο Κ. Δεσποτόπουλος. Εκεί, μας επανέφεραν, καθώς είμαστε όλοι ανεπίδεκτοι, στην τάξη του απλού στρατιώτη, για να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας. Αναφέρω τα ονόματα: Κώστας Φρυγανιώτης δικηγόρος από Αλιβέρι, Μιχάλης Ντάσιος γιατρός από Μαρμάρι, Ιερόθεος Μπουρνιάς Αν. Εμπορική από Κάρυστο, Βαγγέλης Μώρος καθηγητής από το Πασά, Θανάσης Αλεξανδρόπουλος από Χαλκίδα, Νίκος Κακαράς (Φοίβος) από Χαλκίδα, Λάζαρος Μουτάφης (Σταυραετός) από Αρτάκη, Γιάννης Ηλίας (Επαμεινώνδας) από Αγ. Γεώργιο Ιστιαίας, Προκόπης Τζάνος (Λόγγος) από Πασά, Σωτήρης Σφακιανός (Καβαλάρης) από Ιστιαία, Βασίλης Γεραντώνης (Γερανός) από Ιστιαία.

Οι ταγματασφαλίτες παίρνουν σύνταξη, ενώ εγώ, που πήρα μέρος με άλλα δύο αδέρφια μου στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου και άλλος αδερφός μου, επίλαρχος, πήρε μέρος στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, όπως και χιλιάδες άλλοι αντιστασιακοί, που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με μένα, παίρνω 120.000 δρχ. από το ΤΕΒΕ, γιατί είμαστε του ιδιωτικού τομέα και δε δικαιούμαστε σύνταξη. Εκανα έξι χρόνια θητεία στο στρατό και τρία χρόνια Αντίσταση και δεν πήρα ούτε μια δεκάρα ποτέ, έστω τιμητικά από το κράτος.

Ομως, η κυβέρνηση και ο κ. Σηφουνάκης που έκανε την εκδήλωση στη Μακρόνησο έβαλε στην ίδια μοίρα τους βασανιστές μας με τους βασανιζόμενους, ότι φταίμε, λέει, και οι δυο πλευρές.

Αλλά ακόμα και τώρα η Αντίσταση είναι περιφρονημένη από τους κυβερνώντες. Πενήντα εννιά χρόνια έχουν περάσει από τη μάχη της Κακιάς Σκάλας, που σκοτώθηκε ο μακαρίτης Θανάσης Καρλατήρας (Μαυροβουνιώτης) κι ακόμα δεν μπορούμε να τελειώσουμε το άγαλμα που στήσαμε προς τιμήν του. Αλλά στους Γερμανούς κατακτητές έχουν κάνει πολυτελή νεκροταφεία. Κι ας γνωρίζουν πόσο αίμα προσφέρανε οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης για τη συντριβή του χιτλερικού φασισμού.

Αλλά και στη δίκη της «17 Νοέμβρη» δυο εισαγγελείς επιτέθηκαν στους Σοβιετικούς ηγέτες Λένιν και Στάλιν, που υπό την ηγεσία τους και με τη θυσία είκοσι εκατομμυρίων σοβιετικού λαού συνέτριψαν το φασιστικό τέρας του χιτλερισμού. Από την άλλη, δε λένε κουβέντα για τα εγκλήματα του φασισμού...

  • Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη».

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Αντιστασιακός, Χαλάνδρι Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ