ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή για ... κουτσουρεμένα οικονομικά αιτήματα

Το ποσό των 91 εκατ. ευρώ ζητά η Ενωση να αποδοθεί επιπλέον στους δήμους, όταν μόνο για το 2004 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να παρακρατήσει 468 εκατ. ευρώ

Παράσταση στη Βουλή θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ μεθαύριο, Πέμπτη 18 του Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ζητώντας να αποδοθεί επιπλέον στους δήμους για το 2004 το ποσό των 91 εκατ. ευρώ. Αίτημα που απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εντάσσεται στο πλαίσιο του μικροκομματικού καυγά που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του συλλογικού οργάνου ανάμεσα στους αιρετούς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, από τη μια μεριά, και στη ΝΔ, από την άλλη.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (με την ψήφο των αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΣΥΝ), ενώ καταψήφισαν τα μέλη που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί, ωστόσο, στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του οργάνου, επικύρωναν την πολιτική της φορολόγησης των δημοτών και σύμπραξης της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ «ξεχνούσαν» το αίτημα για ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους και της απόδοσης των παρακρατημένων υπέρ τους πόρων.

Τα 91 εκατ. ευρώ επιπλέον που ζητά κατά πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να εγγραφούν στον προϋπολογισμό των δήμων απέχουν πολύ από τα 468 εκατομμύρια ευρώ που παρακρατά η κυβέρνηση από τους δήμους μόνο για το 2004. Συνολικά από το 1990 μέχρι και σήμερα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έχουν παρακρατηθεί 6.029 εκατομμύρια ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε πραγματικές σημερινές τιμές το ποσό αυτό ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από κάθε κάτοικο της χώρας έχουν αφαιρεθεί 900 ευρώ σε έργα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, η ΚΕΔΚΕ την Πέμπτη θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για να του ζητήσει να αποδοθεί στους δήμους το ποσό των 91 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική δέσμευση, την Παρασκευή το σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση του. Επίσης, θα επισκεφτεί τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το ΔΣ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη οπότε και συζητείται ο προϋπολογισμός.

ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Περιμένουν τις αποζημιώσεις πέντε χρόνια μετά!

Το έργο κοντεύει να ολοκληρωθεί, αλλά οι δικαιούχοι περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις...

Eurokinissi

Το έργο κοντεύει να ολοκληρωθεί, αλλά οι δικαιούχοι περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις...
Κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό που έγραφαν «πήρατε τη γη μας, θέλουμε τα λεφτά μας», οι συνιδιοκτήτες γης του Ολυμπιακού χωριού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο σε μία από τις εισόδους του εργοταξίου, με έκδηλη την αγανάκτηση από τις υποσχέσεις πέντε χρόνων, ότι θα λάβουν αποζημιώσεις για την περιουσία τους, που απαλλοτριώθηκε υποχρεωτικά.

«Την απαλλοτρίωση ξέρουν να την κάνουν, τα σπίτια ξέρουν να τα κάνουν, για την αποζημίωση δε λένε τίποτα...», ήταν οι κουβέντες που κυριαρχούσαν στις συζητήσεις των συγκεντρωμένων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε η αρμόδια Επιτροπή για τη διευθέτηση του θέματος που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΕΚ τον περασμένο Μάρτη. Η Επιτροπή, 9 μήνες μετά, δεν έχει καταλήξει πουθενά, επικαλούμενη «γραφειοκρατικά κωλύματα»...

Οι 3.000 συνιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν απλά ένα κομμάτι γη, αλλά και το σπίτι τους μέσα στο σημερινό Ολυμπιακό Χωριό, μετρούν ήδη, δικαστικά έξοδα τουλάχιστον έξι μηνών, στην προσπάθειά τους να πάρουν τα λεφτά που τους ανήκουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να δοθεί κανένα σπίτι, να μην μπει κανένας αθλητής, αν δεν αποζημιωθούμε», τόνισε στο «Ρ» η Σ. Σκρέκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», σημείωσε στο «Ρ» ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου της παράταξης Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου. «Η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει τα χρήματα», τόνισε, εξηγώντας ότι και μετά τη λήξη ακόμα και της παράτασης της προθεσμίας, τα κυβερνητικά στελέχη δε δίνουν σαφείς απαντήσεις. Γεγονός που επιβεβαίωσε και η τηλεφωνική δήλωση - τη στιγμή που γινόταν η συγκέντρωση - του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Βρεττού «η λύση είναι μπροστά μας», όταν ο ίδιος δεσμευόταν το καλοκαίρι πως μέχρι το Δεκέμβρη οι αποζημιώσεις θα έχουν δοθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση στις 12 Γενάρη, στα γραφεία της «Αθήνα 2004», προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα στην Γ. Αγγελοπούλου, καθώς επίσης και στο υπουργείο Εργασίας, που έχει τη γενική εποπτεία για τη διανομή των εργατικών εστιών.

Ερχεται κύμα κακοκαιρίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα ζήτησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται οι Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι της χώρας, ενόψει της πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που προβλέπει έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες μέρες. Η ΕΜΥ προβλέπει τη μεταβολή του καιρού, που θα έχει ισχυρές καταιγίδες κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά κυρίως της Ανατολικής Ελλάδας, θυελλώδεις βόρειους ανέμους, αλλά και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, αναμένονται χιονοπτώσεις στην Αττική, ακόμα και στην Αθήνα. Τα φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να εξασθενούν από αύριο και θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Χωρίς ταξί και σήμερα η χώρα

Ακίνητα θα παραμείνουν και σήμερα τα ταξί σε όλη τη χώρα. Οι αυτοκινητιστές ταξί, με την επ' αόριστον ακινητοποίηση των οχημάτων τους, αντιδρούν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των υπηρεσιών ταξί, που επιχειρεί η κυβέρνηση, χωρίς να παίρνει υπόψη τις προτάσεις του κλάδου.

Οι μέχρι τώρα συναντήσεις της Επιτροπής Αγώνα των αυτοκινητιστών ταξί με τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ήταν άκαρπες. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής θα κριθεί αν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.

Τσιμέντο και στη Λαυρεωτική

«Σκόνη και θρύψαλα» γίνεται το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί για την προστασία της Λαυρεωτικής, αφού με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, δίνεται η δυνατότητα οικοδόμησης σε σειρά περιοχών. Οπως ορίζεται στην τροπολογία, «επανακαθορίζονται οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Λαυρεωτικής και οι χρήσεις γης καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης που ισχύουν για τις εκτάσεις που δεν περιλαμβάνονται πλέον στα όρια των ορεινών αυτών όγκων». Παράλληλα, «καθορίζεται στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα η αρτιότητα των γηπέδων τα οποία βρίσκονται στη ζώνη Γ'».

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται η παροχή επιδόματος 3 τοις χιλίοις, επί του ορίου πληρωμών των πιστώσεων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για τους υπομηχανικούς των ΚΑΤΕΕ, ΚΑΤΕ και ΤΕΙ, καθώς και σε όσους εξομοιώνονται με αυτούς. Πάντως, το ίδιο επίδομα που παρέχεται βάσει του νόμου στους μηχανικούς, δεν καταβάλλεται στην πράξη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων Κατοίκων Αμπελοκήπων, σήμερα Τρίτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Απόλλωνα, στο σταθμό του Μετρό στην Πανόρμου.

Στόχος είναι, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής, να αποτραπούν οι αποφάσεις εκείνες που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Και, συγκεκριμένα, αναφέρει την κατεδάφιση των Προσφυγικών, την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, την τσιμεντοποίηση του πάρκου στο Γουδί, την εμπορευματοποίηση του Λυκαβηττού και, τέλος, την κατεδάφιση της πολυκατοικίας στην Κηφισίας 5, προς χάριν του μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ