ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων στην κατεχόμενη Κύπρο

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο για το ποια από τα τουρκοκυπριακά κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στα Κατεχόμενα. Οι πρόσφατες ψευδοεκλογές δεν έδωσαν σαφή νικητή. Ποσοστά και έδρες είναι μοιρασμένες στη μέση για συμπολίτευση κι αντιπολίτευση. Τώρα φαίνεται ότι η Αγκυρα πιέζει προς μια συνεργασία τους. Αυτό σημαίνει ότι ο υιός Ντενκτάς θα κατέχει κυβερνητική θέση, ο δε πατήρ πιθανότατα θα παραμείνει ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Στο μεταξύ έφτασε στο νησί ο «συντονιστής» του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ...

Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε χτες επαφές με τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκοκυπριακή «Βουλή», για να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης» συνεργασίας. Είδε χωριστά τον απερχόμενο «πρωθυπουργό» Ντερβίς Ερογλου, το γιο του Σερντάρ Ντενκτάς που ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντσί.

Ο σημερινός «πρόεδρος» προπαγανδίζει τη θέση για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Χτες δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως «πρέπει να υπάρξει αρμονία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Επίσης επανέλαβε ότι θα προκηρυχτούν νέες εκλογές σε δύο μήνες, αν δε σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση στο ψευδοκράτος. Στόχος του Τουρκοκύπριου ηγέτη θεωρητικά είναι η συμμετοχή και των τεσσάρων κομμάτων στη νέα κυβέρνηση, κάτι που θεωρούν όμως σχεδόν απίθανο οι κομματικοί ηγέτες.

Το «σκέφτονται»

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές στα Κατεχόμενα, ζήτησε στη συνάντηση με το Ρ. Ντενκτάς να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την κυβέρνηση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Ακόμα είπε ότι βασικός στόχος του κόμματός του είναι, αν σχηματίσει κυβέρνηση, να επιδιώξει λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μάη 2004. Τόνισε μάλιστα ότι εάν υπάρξει τέτοια βάση για σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο ίδιος δεν αποκλείει κανένα από αυτή την «κυβέρνηση» συνασπισμού. Οσον αφορά το ρόλο του Ραούφ Ντενκτάς ως διαπραγματευτή, ο Ταλάτ είπε ότι με βάση το λεγόμενο σύνταγμα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και δεν υποστηρίζει την ιδέα, η εξουσία αυτή να εκχωρείται σε οποιονδήποτε άλλο.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον πατέρα του, είπε ότι είναι έτοιμος για οποιοδήποτε συνδυασμό για τη συγκρότηση συνασπισμού εξουσίας, αρκεί να εκπληρωθούν οι βασικές θέσεις του κόμματός του. Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι το «σχέδιο Ανάν» πρέπει να υπογραφεί ως έχει. Συνέχισε ότι πρέπει μεν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά δε διευκρίνισε εάν αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αλλαγής του διαπραγματευτή, είπε ότι ο κόσμος έχει αποφασίσει πως διαπραγματευτής είναι ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Ντενκτάς, ότι ο τελευταίος δεν προτίθεται να δώσει εντολή σχηματισμού της λεγόμενης κυβέρνησης σε οποιονδήποτε, κατά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση Ταλάτ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερογλου εξέφρασε διαφωνία, υποστηρίζοντας την παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στη θέση του διαπραγματευτή. Σε ερώτηση εάν μπορεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», απάντησε αόριστα, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και ότι αυτή είναι μία επιλογή.

Στο μεταξύ έφτασε χτες στην Κύπρο ο Αμερικανός «συντονιστής» για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και αργότερα με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Κατόπιν είδε τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ συνεχίζει τις επαφές του στην κατεχόμενη περιοχή σήμερα.

O Γουέστον χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των «εκλογών» συγκεχυμένο. Ως εκ τούτου, είπε, η περιοδεία του στην περιοχή δε θα επικεντρωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα στα Κατεχόμενα, αλλά στο πώς να προχωρήσει η κατάσταση, ώστε να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι στις επαφές του θα τονίσει την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πλατεία μνήμης Δημήτρη Τζέμου

Ο Δημήτρης Τζέμος, ΕΠΟΝίτης - φοιτητής εκείνη την εποχή ήταν από τους πρώτους νεκρούς μας που δολοφονήθηκε άγρια τον Σεπτέμβρη του 1943, μέσα στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας από μασκοφόρους συνεργάτες των Γερμανών.

Ο Τζέμος ήταν ένα ακόμη γελαστό παιδί που μας ήρθε στη Νέα Σμύρνη, κυνηγημένος από άλλες γειτονιές. Με το τραγούδι, την κιθάρα του, το κέφι και την αγωνιστική λεβεντιά.

Τότε, τον κηδέψαμε σε μια καταπληκτική κινητοποίηση της 5ης Αχτίδας του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων δυνάμεων Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Φαλήρου, Τζιτζιφιών κ.λπ. Και εντοιχίσαμε μια πλάκα, σκαλισμένη σε πωρόλιθο, ονομάζοντας «Πλατεία Δημήτρη Τζέμου» το χώρο στην ανατολική πλευρά του γηπέδου του Πανιωνίου, που ένα μέρος της σήμερα είναι πάρκο και παιδική χαρά. Στα χρόνια των μεταπελευθερωτικών διωγμών η πλάκα αυτή ξηλώθηκε, ενδεχόμενα από τις ίδιες δυνάμεις που τον δολοφόνησαν το 1943, χρονιά που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης επίμονο ήταν το αίτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης να αποκατασταθεί το όνομα της πλατείας, ως αναφορά μνήμης, τόσο περισσότερο που η πλατεία αυτή «αντικρίζει» τα σχολεία με το μελισσολόι των παιδιών. Για το φρονηματισμό και την Ιστορία.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το αίτημα ικανοποιήθηκε από τον Δήμο Νέας Σμύρνης και μια πλάκα μαρμάρινη σ' ένα βραχάκι της πλατείας, αποκαθιστά την ιστορική αναφορά, στο πρόσωπο ενός από τα πρώτα θύματα ΕΠΟΝίτες, για τον οποίο είχε αφιερώσει ένα συγκινητικό ποίημα του ο Βασίλης Ρώτας.

Ο Δημ. Τζέμος ήταν εκείνος που συνόδευσε με την κιθάρα του, τον πρώτο ύμνο για την ΕΠΟΝ, σε λόγια δικά μου και μουσική Αργύρη Κουνάδη και που κατέληγε:

«Κόσμος νέος θα προβάλει της

δουλιάς, της προκοπής, κι η ειρήνη

θα στεριώσει ως την άκρια της γης...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αφιερωμένες στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ είναι δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες διοργανώνονται:

Σήμερα, Πέμπτη
  • Εκδήλωση - συζήτηση από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΛΟΥΣΥ» στη Χαλκίδα, με θέμα: «Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην πάλη για τη λαϊκή συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία, οικονομία». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, στις 8.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο», από τη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στον Πλατύκαμπο (καφενείο Γιαννακάρα), με ομιλητή τον Χρήστο Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αύριο, Παρασκευή
  • Εκδήλωση στο Ζάρκο Τρικάλων, στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Νταφούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στη Γαβριά με ομιλητή τον Γ. Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση από την Τομεακή Οργάνωση Εργατικού της ΚΝΕ και την Εργατική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της ΚΟΠ και θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση από την ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ στις 8.30 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο «Κακάγης» (δρόμος Αλεποχωρίου).
  • Συνεστίαση από την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Διαδρομές» (Πατησίων 208).
  • Σύσκεψη - συνεστίαση από την ΚΟΒ Πειραϊκής του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Μανδράκι», (Ακτή Θεμιστοκλέους 40). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση - Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα...» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, σήμερα Πέμπτη, ώρα 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτη και Νεότητος.

Παρουσιάζει ο Ηλίας Ξυδέας, φιλόλογος. Αποσπάσματα διαβάζει ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός. Μουσική επένδυση: Στέφανος Ψαραδάκος, μουσικός.

Ενισχύστε το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Απευθύνεται και πάλι στους πολίτες, ζητώντας τη συμπαράστασή τους για να ενισχύσουμε οικονομικά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/498908-21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ