ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Ιπτάμενες» οι τιμές στα κρεοπωλεία

Στα 9 ευρώ έφτασε η τιμή της γαλοπούλας στις συνοικίες της Αθήνας. Στα 11 ευρώ το κατσίκι

Σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικους άρχισε να «κινείται» από χτες η αγορά, καθώς οι εργαζόμενοι άρχισαν να εισπράττουν το 13ο μισθό και να κάνουν την πρώτη «βολιδοσκόπηση», σχετικά με τις απαραίτητες για τις επόμενες μέρες αγορές, με βάση τα εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια που αφήνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά.

Η πρώτη «γεύση», πάντως, που αφήνουν οι τιμές δεν είναι καθόλου «γλυκιά». Χτες, Παρασκευή, μόλις άρχισε να αυξάνεται κάπως η ζήτηση και να καταγράφονται στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι πρώτες παραγγελίες των καταναλωτών για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, η τιμή της εγχώριας «σκαρφάλωσε» ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό. Οσο για το ντόπιο κατσίκι γάλακτος, έφτασε χτες να πωλείται και 11 ευρώ το κιλό, κατά τι λιγότερο το ντόπιο αρνάκι γάλακτος. Οι κρεοπώλες αποδίδουν τις υψηλές τιμές των αμνοεριφίων στις μεγάλες παραγγελίες που έχουν γίνει για τις μέρες αυτές από την Ιταλία, και δεν αποκλείουν ακόμα και να ...ανέβουν κι άλλο!

Στη Βαρβάκειο, όπου παραδοσιακά οι τιμές είναι κάπως χαμηλότερες από τις συνοικίες, η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας κινούνταν στα 6 - 7 ευρώ το κιλό, ενώ της εισαγόμενης κατεψυγμένης μέχρι τα 3,50 ευρώ το κιλό και της νωπής από την Ιταλία στα 5 ευρώ το κιλό. Το γουρουνόπουλο γάλακτος πωλούνταν στη Βαρβάκειο στα 6 ευρώ το κιλό και μέχρι 9 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Το κατσίκι, με την ένδειξη «ντόπιο γάλακτος», φέρει στα κρεοπωλεία της Βαρβακείου τιμή πινακίδας μέχρι 8 ευρώ το κιλό.

«Τσουχτερές» είναι αυτές τις μέρες και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Ηδη, οι κερδοσκόποι του κυκλώματος διακίνησης των αγροτικών προϊόντων έσπευσαν να αξιοποιήσουν την περιορισμένης διάρκειας κακοκαιρία και κάνοντας λόγο για ζημιές στην παραγωγή στρώνουν το έδαφος για διαμόρφωση ακόμα υψηλότερων τιμών τις επόμενες μέρες. Χτες σε συνοικιακή λαϊκή, οι πατάτες πωλούνταν μέχρι 0,72 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 0,40 - 0,60 ευρώ το ένα, το λάχανο 0,50 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες μέχρι 1,30 ευρώ, τα ξερά κρεμμύδια 0,70 ευρώ, το κουνουπίδι μέχρι 1 ευρώ, τα χόρτα μέχρι 1,20 ευρώ, τα πορτοκάλια 0,45 - 0,80 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα μήλα μέχρι 1,80 ευρώ το κιλό, οι μπανάνες 1,50 ευρώ το κιλό.

Το ωράριο των καταστημάτων

Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή τα μαγαζιά. Τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ. Επίσης:

  • Τα κρεοπωλεία 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τα σούπερ μάρκετ 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Σήμερα Σάββατο τα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα, ενώ τα κρεοπωλεία στις 4.00 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ., τα κρεοπωλεία 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ. και τα σούπερ μάρκετ κανονικά 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σύμπλευση κυβέρνησης και φορέων

Η προσδοκία για κέρδη ενώνει το σύνολο των τουριστικών παραγόντων, που επικροτούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Η κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό βρίσκει σύμφωνους τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι προσδοκούν αύξηση των κερδών των μελών τους τα επόμενα χρόνια, με: Την οικονομική υποστήριξη του κράτους. Την παράδοση στους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας. Τη σκανδαλώδη χαλάρωση έως και κατάργηση των κανόνων δόμησης, επέκτασης των τουριστικών επιχειρήσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συμφωνία των φορέων του τουρισμού στο σχετικό «στρατηγικό σχέδιο δράσης» της κυβέρνησης μέχρι το 2008, εκφράστηκε χτες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και ανακοινώθηκε στη συνέχεια από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Το κυβερνητικό σχέδιο αποσκοπεί τυπικά στην αύξηση: Των αφίξεων στα 20 εκατ. μέχρι το 2008. Των εισπράξεων από τον τουρισμό σε 20 δισ. ευρώ. Της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης σε 1.020 ευρώ (το ονομάζουν... ποιοτικό τουρισμό). Της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 3 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες. Του απασχολούμενου στον τουρισμό εργατικού δυναμικού τουλάχιστον κατά 16%. Των διανυκτερεύσεων σε 87 εκατ. στα ξενοδοχεία. Των πληροτήτων των ξενοδοχείων των ανεπτυγμένων περιοχών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ωφέλειες από την πιθανή επίτευξη αυτών των στόχων, έστω και σε μικρότερο βαθμό, δεν αφορούν φυσικά ούτε τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που μόνο ένταση της εκμετάλλευσής τους αναμένεται, ούτε τους εργαζόμενους γενικά, που όλο και περιορίζεται το δικαίωμά τους στην αναψυχή, ούτε τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού. Ειδικά οι τελευταίοι απειλούνται άμεσα, καθώς κάτω από τον τίτλο «Προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων», η κυβέρνηση χαράζει μια πολιτική που ευνοεί την επικράτηση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Στο χτεσινό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, συζητήθηκαν επίσης η αναδιάρθρωση των δομών Δημόσιας Διοίκησης Τουρισμού, η προώθηση του ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ μέσα από την ΕΤΑ ΑΕ, η διαφημιστική καμπάνια για το 2004, η αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Συμβουλίου. Συστήθηκε επίσης Εκτελεστική Γραμματεία του Συμβουλίου.

ΔΕΠΑ
Εισαγωγή αερίου από την Τουρκία

Στην Αγκυρα θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπους και η διοίκηση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να υπογράψουν εμπορική συμφωνία με την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου «Botas». Η συμφωνία περιλαμβάνει την εισαγωγή από τη ΔΕΠΑ 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη «Botas», η οποία έχει πλεόνασμα. Οι διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετό καιρό, αφού στόχος της ΔΕΠΑ, είναι η τιμή του φυσικού αερίου να μην είναι ακριβότερη από αυτό που η ΔΕΠΑ εισάγει από τη Ρωσία.

Βασική προϋπόθεση όμως για την εισαγωγή του φυσικού αερίου είναι και η διασύνδεση των αγωγών των δύο χωρών. Η συμφωνία έχει υπογραφεί, ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου διασύνδεσης. Θεωρείται βέβαια ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Το κόστος στους μικρούς δανειολήπτες...

Τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας, που στόχο έχουν τη θωράκιση των τραπεζών από τους λεγόμενους πιστωτικούς και άλλους κινδύνους, παρουσίασε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνας σε ομιλία του στο εφοπλιστικό «Propeller Club».

Οπως ανέφερε, η επέκταση των τραπεζών και σε νέες δραστηριότητες, όπως η «τιτλοποίηση» στοιχείων του ενεργητικού τους, κατέστησε αναγκαίες τις βελτιώσεις στα συστήματα παρακολούθησης των διαφόρων κινδύνων που αναλαμβάνουν οι τράπεζες στις χορηγήσεις δανείων. Το υπάρχον μέτρο άμυνας, ο προσδιορισμός ενός συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας ίσος με 8% επί των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, για τις περιπτώσεις κάλυψης κινδύνων από ληξιπρόθεσμα δάνεια (δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από τους λήπτες). Στην ουσία τα μέτρα άμυνας κρίνονται αναγκαία για δύο κυρίως λόγους: α) για να αντιμετωπίσουν τις κυκλικές κρίσεις, οι οποίες οδηγούν σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων κλπ., οι οποίοι, εκ των πραγμάτων καθίστανται... αφερέγγυοι για τις τράπεζες, και β) να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην κερδοσκοπική μανία των τραπεζών στις επικίνδυνες αγορές παραγωγών.

Στη Βασιλεία αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας, με νέες κατηγοριοποιήσεις των δανείων, νέους συντελεστές στάθμισης των κινδύνων, επέκταση της εποπτείας των κεντρικών τραπεζών στα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους συνίσταται στο ότι οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν το όποιο επιπλέον κόστος από το νέο σύνθετο σύστημα εποπτείας και ελέγχων στους δανειολήπτες και δη τους μικρούς. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν υψηλού επιπέδου διαβάθμιση (rating), θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ