ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τρομοκρατήστε τους με την πάλη και την ψήφο σας

Σε συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια μίλησε χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

«Πρέπει να παλέψουμε ενάντιά τους. Να τους τρομοκρατήσουμε με την πάλη, την ψήφο, την καταγγελία και όχι να μας έχουν όμηρους στα χέρια τους και να τους παρακαλάμε να λύσουνε τα προβλήματά μας. Να νικήσουμε τη μοιρολατρία που επιβάλλει ο δικομματισμός στη χώρα. Να υιοθετήσουμε ριζοσπαστικούς στόχους και αιτήματα. Μόνο έτσι θα φοβηθούν το λαό».

Με αυτά τα λόγια, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος να συσπειρωθούν στη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Η συγκέντρωση έγινε στα Ανω Λιόσια, σε μια περιοχή που τα προβλήματα της στέγης, μετά το σεισμό του 1999 και των μαζικών απολύσεων που έκανε και θα κάνει ο δήμος, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε κατηγορηματικά ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής πρέπει να συσχετίσουν τα τοπικά προβλήματα, με τα γενικότερα αντεργατικά μέτρα. Και με αυτή την έννοια, συνέχισε, δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκλογική μάχη. Το κυριότερο για εμάς είναι ότι αυτή η πολιτική πρέπει να δεχτεί πλήγμα. Να χάσουν και οι δύο. Να ενισχυθεί η γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Εμείς παλεύουμε όχι για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, αλλά για το πόσα περισσότερα θα κερδίσουν. Αμα παζαρεύεις πόσα θα χάσεις, θα τα χάσεις όλα». Καλούμε τους πάντες να συστρατευτούν μαζί μας σε όποια μέτωπα μπορούμε και, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιήσουμε την εκλογική μάχη σαν πίεση και φόβητρο απέναντι στη συντηρητική πολιτική.


Για το πρόβλημα της στέγης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν το ενδιαφέρουν «τα διάφορα επιχειρήματα που λένε για να δικαιολογήσουν γιατί δεν έγιναν τα σπίτια. Εμάς μας ενδιαφέρει ένα πράγμα: Σπίτια καλά και όχι άλλη επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής. Να κόψουν το κεφάλι τους και να τα φτιάξουν».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το ζήτημα της εργασίας είναι βαθιά πολιτικό, απαντώντας σε όσους επικαλούνται οικονομικούς λόγους για τις απολύσεις και γενικότερα την ανεργία. «Για τις απολύσεις που γίνονται, σημείωσε, η πρόταση του ΚΚΕ λέει ότι τα προβλήματα της δουλιάς δεν μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ή μιας γειτονιάς. Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό». Στην Κούβα, είπε, λόγω του εμπάργκο κλείσανε τρία εργοστάσια. Φροντίσανε όμως να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι σε άλλες δουλιές. Δεν επικαλέστηκαν τη μεγάλη επίθεση που δέχονται. Εμείς λέμε, συνέχισε, όχι στις απολύσεις και δουλιά σε όλους.

Ακόμα, απάντησε σε όσους εδώ και χρόνια ασκούνε μια ανελέητη και συκοφαντική κριτική στο ΚΚΕ για το πλαίσιο αιτημάτων που βάζει. «Είμαστε, λένε, μαξιμαλιστές. Μας κάνουν κριτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ότι ζητάμε πολλά. Δηλαδή, είναι υπερβολή να πεις θέλουμε κανονική δουλιά για όλους ή ότι πρέπει ο κατώτατος μισθός σήμερα, με βάση της σύγχρονες ανάγκες να είναι 1.100 ευρώ; Αν δεν είχαμε να πληρώσουμε το νοίκι, την Παιδεία ή την Υγεία, αν οι κοινωνικές υπηρεσίες ήταν δωρεάν τότε θα υπολογίζαμε και θα λέγαμε ας είναι και 700 ευρώ ο μισθός».

Ακολούθως, αφού η Γενική Γραμματέας επισήμανε ότι μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων υπάρχει μια βαθιά διαχωριστική γραμμή σημείωσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται μέσα από τα επίσημα ντοκουμέντα τους να πουν την αλήθεια, γιατί έρχονται τόσο σκληρά μέτρα που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία γι' αυτά. Οταν λένε π.χ. «τα πάντα υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα» αυτό σημαίνει ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ. Αρα, τόνισε, αυτό που λείπει από τους εργαζόμενους είναι η γενίκευση της πείρας και να μάθουν να διαβάζουν τα λόγια που τους λένε οι πολιτικοί όλοι και να κρίνουν από την πράξη. Ακόμα, επισήμανε ότι ο ΣΥΝ λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ΕΕ, να γίνει Ομοσπονδία κ.ά. Στην ουσία λέει να ισχυροποιηθεί ένας οργανισμός που υπηρετεί την αγορά. Επομένως, το συμφέρον των λαών της Ευρώπης είναι να αδυνατίζει αυτός ο οργανισμός. Τέλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πρέπει να χειροκροτήσουμε» τους μαθητές των σχολείων της περιοχής που βγήκαν στους δρόμους για να πούνε «όχι» στις απολύσεις.


Δεν αφορά μόνο τους εργάτες που απολύονται

«Ο τόπος δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις επιπτώσεις του σεισμού» επισήμανε ο Μ. Αλεξίου, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Δ. Αττικής του ΚΚΕ, που άνοιξε με την ομιλία του τη χτεσινή συγκέντρωση - συζήτηση του ΚΚΕ στα Ανω Λιόσια. Το πρόγραμμα ανάπλασης του δημάρχου Ν. Παπαδήμα, είπε, υποτίθεται ότι θα έφτιαχνε τα σπίτια που έπεσαν από το σεισμό και ότι θα έδινε φθηνά και καλά με το κλειδί στο χέρι μέσα σε δύο χρόνια. Εμείς θέσαμε το ζήτημα της ανάπτυξης κινήματος για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών και για μια πολιτική λαϊκής στέγης. Ενώ είχαμε επισημάνει ως κόμμα την ανεδαφικότητα αυτής της υπόσχεσης που σκοπό έχει να παραπλανήσει τον κόσμο. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Σήμερα πολύ λίγα σπίτια έχουν φτιαχτεί, ενώ οι εταιρίες λένε ότι θα φύγουνε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Η κυβέρνηση, σημείωσε, αθέτησε τις υποσχέσεις της. Το μόνο που έκανε ήταν οι φιέστες με τον πρωθυπουργό για να παραδώσει δύο - τρία σπίτια.

Ακόμα, ο Μ. Αλεξίου μιλώντας για τις μαζικές απολύσεις που γίνονται στο δήμο επισήμανε ότι η ουσία αυτών είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θέλουν να βάλουν στους ΟΤΑ. Θέλουν να διώξουν αυτούς που εργάζονται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και να φέρουν ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Γ. Παπαναής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αυτό που θέτει τους εργαζόμενους και πάλι σε ομηρία έγινε αποδεκτό από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων και των μαζικών φορέων της περιοχής την ερχόμενη Δευτέρα στο κλείσιμο της χωματερής.

Τέλος, η μαθήτρια, Χρ. Σιέμμου είπε ότι δεν πέρασε στους μαθητές ο φαύλος κύκλος που θέλουν να τους επιβάλλουνε (σχολείο, φροντιστήριο, σπίτι). Τα σχολεία μας αποφασίσανε ομόφωνα να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους στο δήμο και τη Δευτέρα θα είμαστε εκεί μαζί τους στο κλείσιμο της χωματερής. Ενώ αύριο (σήμερα) τα 15μελη θα πραγματοποιήσουνε σύσκεψη για τη δημιουργία Συντονιστικής.


ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Στο πλευρό των γονιών τους και οι μαθητές

...και από τη συζήτησή τους με τους απολυμένους
...και από τη συζήτησή τους με τους απολυμένους
«Μαθητές, εργατιά, ενωμένοι σαν γροθιά», απάντησαν οι μαθητές των λυκείων του Δήμου Ανω Λιοσίων στο δήμαρχο της πόλης Ν. Παπαδήμα και τις αποφάσεις για απολύσεις 600 περίπου εργαζομένων, συμβασιούχων, μέχρι την Πρωτοχρονιά. Οι μαθητές, των 1ου και 3ου Ενιαίων Λυκείων, του 2ου ΤΕΕ και του 1ου Νυχτερινού Λυκείου Ανω Λιοσίων, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, απέχοντας από τα μαθήματά τους, έξω από το δημαρχείο, μαζί με τους απεργούς των δημοτικών επιχειρήσεων, δηλώνοντας δυναμικά τη συμπαράσταση τους, στον αγώνα των εργαζομένων.

«Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους, δε θέλουμε να γίνουν απολύσεις στο δήμο. Εκτός από το ότι και οι γονείς μας είναι εργαζόμενοι, αυτή η τακτική είναι ένα γενικότερο ξεπούλημα του δήμου. Τα εμπορικά μαγαζιά δε θα μπορέσουν να δουλέψουν, αν δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Αυτό δείχνει τι επιφυλάσσει το μέλλον και σ' εμάς για τη ζωή μας, διότι κι εμείς θα έχουμε πρόβλημα. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε τώρα, για να μην τα βρούμε αργότερα μπροστά μας. Οι επτά απουσίες, που πήραμε, δε θα είναι τίποτα, μπροστά σ' αυτό, που θα κερδίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι», λέει η Πηνελόπη, μαθήτρια του 1ου Ενιαίου Λυκείου, Ανω Λιοσίων.

Την άποψή της συμπληρώνει ο Σάκης, από το 1ο Εσπερινό λύκειο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Συμμετέχουμε, γιατί οι περισσότεροι γονείς των παιδιών του λυκείου είναι στους απολυμένους και επειδή πιστεύουμε ότι η φωνή των μαθητών θα ακουστεί καλύτερα».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών...
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών...
«Συμμετέχω για να συμπαρασταθώ στους απολυμένους του δήμου, λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, δε μας ενδιαφέρει, ας τα δώσει ο δήμαρχος. Οι δικοί μου γονείς δεν εργάζονται στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, εδώ έχουν απολυθεί τόσα άτομα», προσθέτει ο Λάζαρος, μαθητής του 1ου Λυκείου, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης και συντροφικότητας σε όσους θεώρησαν ότι δεν τους αφορά...

Γέμισαν την πλατεία με τη ζωντάνια τους, φώναξαν ότι «οι απολύσεις δε θα περάσουν» και δήλωσαν ότι θα βρίσκονται, μαζικά στο πλευρό των εργαζομένων και τη Δευτέρα, στον αποκλεισμό της χωματερής.

«Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς»

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ανω Λιοσίων, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν τη συμπαράσταση της μαθητικής κοινότητας στον αγώνα τους, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν την απεργία τους, αδιαφορώντας για τις απειλές του δημάρχου και το κλίμα τρομοκρατίας και διχόνοιας που προσπαθεί να περάσει.

Η Φ. Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ανω Λιοσίων, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ν. Παπαδήμας την Παρασκευή μας ανακοίνωσε ότι ή θα σπάσουμε την απεργία, ή θα μας κόψει τους μισθούς, μιλώντας για το δώρο μας, που είναι μία δεδουλευμένη αποδοχή. Αυτό εμείς το θεωρούμε φασισμό. Προσπαθεί να εξασκήσει φασισμό για να σπάσει την απεργία μας. Εμείς θα προχωρήσουμε τη Δευτέρα σε αποκλεισμό της χωματερής, με τα αιτήματά μας, να ανακληθούν οι απολύσεις, μόνιμη, σταθερή εργασία. Καλύπτουμε πάγιες και σταθερές ανάγκες του Δήμου Ανω Λιοσίων. Καλούμε την κυβέρνηση, τη ΓΣΕΕ, που τα έχει βρει με τον κ. Παπαδήμα - αφού μάθαμε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με το δήμαρχο, χωρίς να είναι το σωματείο μαζί - να πάρουν θέση, απέναντι στις απολύσεις. Βλέπετε ότι οι απολύσεις αυτές δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας δήμου, αλλά και άλλων, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, κλπ. Καλούμε τους συναδέλφους από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας να ενωθούν μαζί μας, διότι ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επόμενες απολύσεις».

Εργαζόμενοι, μαθητές, κάτοικοι, ΕΒΕ της περιοχής, καθώς και άλλα σωματεία, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των απολυμένων του Δήμου Ανω Λιοσίων, έδωσαν ραντεβού τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να κατευθυνθούν με πορεία στη χωματερή και να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της. «Αυτή τη φορά θα είναι για το δικό μας συμφέρον και όχι για να βγάλει λεφτά ο Παπαδήμας», είπαν, «τώρα πια το μόνο, που μας μένει, είναι η αξιοπρέπεια μας, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ