ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Δε «συναινούν» και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη χωματερή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη χωματερή
Κατάληψη στην είσοδο της χωματερής για δύο περίπου ώρες έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων, στα πλαίσια των συνεχόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων για τρίτη βδομάδα, απαιτώντας να ανακληθούν οι 600 απολύσεις που έχει αναγγείλει ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Παπαδήμας. Χτες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ο Μπ. Βορτελίνος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Γ. Καταχανάς και ο Α. Σούγελας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο Στ. Μπιρμπάκος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη για τα Ανω Λιόσια». Οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων, έκλεισαν τα μαγαζιά τους για τρεις ώρες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι «δε φέρει καμία ευθύνη», σαν να μην είναι αυτή που θέτει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά πλαίσια λειτουργίας των ΟΤΑ.

Μία ημέρα πριν το σωματείο συναντήθηκε με τον δήμαρχο. Ο τελευταίος ουσιαστικά εκβίασε τους συνδικαλιστές ότι αν δε «συναινέσουν» στις απολύσεις (!), θα σταματήσει τις επιχορηγήσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις, με άλλα λόγια θα τις κλείσει. Το σωματείο απέρριψε κατηγορηματικά την πρότασή του και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να νικήσουν.

Χτες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο Δημαρχείο. Λίγο μετά, έχοντας στο πλευρό τους τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις απολύσεις. «Εξεγερμένη αξιοπρέπεια» έγραφε ένα από τα πανό των μαθητών. Η πορεία φθάνοντας στη χωματερή, κατέλαβε τη διασταύρωση που οδηγεί σε αυτή. Λίγο πιο πάνω, στην είσοδο της χωματερής, είχαν εγκατασταθεί μερικές διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ ανάλογες αστυνομικές δυνάμεις συνόδευαν σε όλη την πορεία τους εργαζόμενους.

Εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι για τις απολύσεις «δε φταίει μόνο ο δήμαρχος. Αυτός είναι βιτρίνα της αδιέξοδης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Η θέση του ΚΚΕ, είπε, είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση στα Ανω Λιόσια και να ανακληθούν αυτές που έγιναν. Να γίνουν μόνιμοι όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέλος, να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των υπερχρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο Στ. Μπιρμπάκος τόνισε ότι σημερινές και οι προηγούμενες απολύσεις ισοδυναμούν με το 75% του εργατικού δυναμικού στις δημοτικές επιχειρήσεις. Κάτι που επιφέρει υποβάθμιση της πόλης, τόσο σε ό,τι αφορά το έργο που παράγει και προσφέρει ο δήμος όσο και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της περιοχής.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ανω Λιόσια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι το εργοστάσιο ανακύκλωσης και η χωματερή λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδεια. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στο Δημαρχείο για τον προγραμματισμό της δράσης τους.

Το μετέωρο βήμα της ΕΣΗΕΑ

Στο ερώτημα αν θα συμφωνήσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) του 2003 για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καλείται να απαντήσει στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ενώ εκκρεμεί αυτή της ΕΡΤ.

Οι υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση και τον αποχαυνωτικό αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού μεγαλο-ιδιοκτήτες των σταθμών, στο πλαίσιο της γενικότερης άγριας επίθεσης του κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (πολιτική που υπηρετούν με συνέπεια οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι κάθε λογής εκφραστές του), επιδιώκουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που επιτρέπουν τη συνέχιση του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος και των χαμηλών αμοιβών για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. (Εξυπακούεται ότι οι ΣΣΕ δεν αφορούν τους λίγους και καλοπληρωμένους «αστέρες» με τα παχυλά συμβόλαια και τις ιδιωτικές συμφωνίες). Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια ακριβώς στάση κρατούν τόσο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, όσο και η διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή η κυβέρνηση. Προτείνουν αυξήσεις - ψίχουλα στους βασικούς μισθούς, ο οποίες δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στο απολεσθέν κατά το 2003 εισόδημα των εργαζομένων, αρνούνται ουσιαστικά τη ρύθμιση του ωραρίου για τους δημοσιογράφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων, ιδιαίτερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι σήμερα αναγκασμένοι ως «σύγχρονοι σκλάβοι» να εργάζονται «ήλιο με ήλιο», ενώ δε δέχονται καν συζήτηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιβάλλουν με γοργούς ρυθμούς. Ενώ την ίδια στιγμή, παραβιάζουν ασύστολά τις ήδη υπάρχουσες ΣΣΕ.

Η αρνητική στάση των ιδιοκτητών είναι βέβαια αναμενόμενη. Το γεγονός ότι αποδέχονται ακόμη την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ, δεν έχει να κάνει βέβαια με το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους (τους οποίους οι ίδιοι εκμεταλλεύονται άγρια), αλλά με την επιθυμία τους για «εργασιακή ειρήνη», με τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών και με την επιδίωξή τους για κάποιες ρυθμίσεις στον άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι έφτασε το τέλος του 2003 και οι ΣΣΕ δεν έχουν υπογραφεί, οφείλεται και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η κρίση που προκάλεσε με τις παραιτήσεις της στην αρχή της χρονιάς η προηγούμενη ηγεσία, η μακρά προεκλογική περίοδος, η «θερινή ραστώνη» και η ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα μόλις πριν λίγους μήνες, είναι οι «αντικειμενικές δυσκολίες». Αυτό που λείπει και φαίνεται με κάθε εκδήλωση προβλήματος, είναι η - με κύρια ευθύνη του ΔΣ - έλλειψη στην πράξη ουσιαστικού και σταθερού αγωνιστικού προσανατολισμού της ΕΣΗΕΑ, απέναντι στο αντεργατικό μπλοκ κυβέρνησης και μεγαλο-ιδιοκτητών.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις στο κλάδο των δημοσιογράφων είναι σε ένα βαθμό δεδομένες, λόγω της αύξησης και της όξυνσης των προβλημάτων και της ανασφάλειας για το αύριο. Αποτέλεσμα αυτής της από τα κάτω πίεσης είναι και οι αποφάσεις του ΔΣ, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται μεν σε διεκδικητική κατεύθυνση, αλλά υπονομεύονται στην πράξη. Υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι δυνάμεις εκείνες που, ανεξάρτητα από τις φραστικές αγωνιστικές κορόνες και τις φαινομενικά αντίθετες προτάσεις και τοποθετήσεις τους, σπρώχνουν την ΕΣΗΕΑ στον κατήφορο της μεγαλύτερης αναποτελεσματικότητας και τη διάλυση (τα γεγονότα στο ΜΕGΑ δείχνουν τις επιδιώξεις των εργοδοτών).

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», σε όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλε την ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης, όχι μόνο των δημοσιογράφων («να βγουν στο προσκήνιο, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κλπ. κλπ.»), αλλά και συνολικότερα των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου. Και έκανε προς την κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένες προτάσεις. Ομως, ο συσχετισμός στο ΔΣ είναι δεδομένος.

Εκεί που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη διέξοδος είναι η υπογραφή των ΣΣΕ για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για το 2003, μόνο σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις (οι οποίες όμως πρέπει να καταβληθούν σε όλους, μέλη και μη μέλη, αναδρομικά από 1/1/2003) και από την αμέσως επόμενη στιγμή η ουσιαστική προετοιμασία για την αγωνιστική διεκδίκηση των ΣΣΕ για το 2004. Σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις του χώρου και κοινούς διεκδικητικούς αγώνες. Το πρόσφατο θετικό βήμα - με την ιδιαίτερη συμβολή και του προέδρου του ΔΣ - της σύσκεψης όλων των Ενώσεων, πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και επιμονή. Απέναντι στο αντεργατικό μπλοκ κυβέρνησης - εργοδοτών, να αντιτάξουμε το αγωνιστικό μπλοκ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Εκεί θα κριθούν όλοι. Και όσοι, προβάλλοντας την ανάγκη να υπογραφούν οι ΣΣΕ, αποδέχονται θεωρητικά τουλάχιστον αυτήν την προοπτική, αλλά και όσοι αρνούνται την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να προτείνουν τίποτα.


Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ
Β΄αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Προκλητική απραξία της ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις απολύσεις

Απόφαση - κοροϊδία για δίωρη στάση εργασίας παραμονή Χριστουγέννων

Παναττική στάση εργασίας «για τα μάτια του κόσμου» κήρυξε η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ για αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, για τις απολύσεις εργαζομένων που γίνονται σε μια σειρά δήμους. Μια απόφαση ιδιαιτέρως προκλητική, όταν εδώ και ένα μήνα που υπάρχει το ζήτημα των απολύσεων στους δήμους η συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν έχει «κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της».

Η Συντονιστική Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση που πήρε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ - η οποία τόσον καιρό «κωφεύει για όλες αυτές τις εξελίξεις» - αποτελεί κοροϊδία «προς τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλιά τους, αλλά από την άλλη αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το ρόλο της ως συνεργάτη των κυβερνητικών επιλογών». Ωστόσο, η Συντονιστική καλεί τους συλλόγους να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους για το θέμα των απολύσεων.

Για τις απολύσεις στους δήμους, η Συντονιστική τονίζει ότι εντάσσονται στα γενικότερα πλαίσια των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στο Δημόσιο. Η τελευταία «σε αγαστή συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ έχουν φτιάξει, μέσα από το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το νομικό πλαίσιο γι' αυτές τις αναδιαρθρώσεις».

Καταλήγοντας, η Συντονιστική καλεί σε έμπρακτη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων που απολύθηκαν ή απολύονται και σε συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο για τη δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ