ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες

Πτώματα γέμισε η θάλασσα του Αιγαίου τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν καταγράφηκε μια ακόμα τραγωδία, με θύματα δεκάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και πατρίδα, κυνηγημένοι τόσο από τις βόμβες όσο και από την άγρια εκμετάλλευση των ιμπεριαλιστών φονιάδων. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια «θέση στον ήλιο», έπεσαν στα δίκτυα του δουλεμπορικού κυκλώματος, που όχι μόνο δρα εντελώς ανεξέλεγκτο, σκοτώνοντας «ανενόχλητο», αλλά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τού έχουν ανοίξει «χρυσές δουλιές».

Το νέο έγκλημα συντελέστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας απέναντι από τη Ρόδο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ακριβής αριθμός των πνιγμένων είναι άγνωστος. Ωστόσο, γίνεται λόγος για 50 με 60 θύματα! Τι ακριβώς συνέβη δεν έχει γίνει γνωστό. Προφανώς, οι δουλέμποροι είχαν στοιβάξει αυτούς τους ανθρώπους, υποκοότητας Αφγανιστάν, Ιράκ και άλλων, σε κάποιο σαπιοκάβαρο. Το γεγονός ήρθε στο φως όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΑΤΜΟΣ» εντόπισε το απόγευμα της Κυριακής και περισυνέλεξε 3 ανδρικά πτώματα ανάμεσα στην Τήλο και τη Νίσυρο, ενώ λίγο αργότερα σκάφος του Λιμενικού ανέσυρε από την ίδια περιοχή άλλα τέσσερα πτώματα.

Ακόμα χτες από τύχη γλίτωσαν τον πνιγμό άλλοι 53 κατατρεγμένοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν 4 γυναίκες και 3 παιδιά. Σκάφος του Λιμενικού Σώματος τούς εντόπισε τα ξημερώματα 4 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το ακρωτήριο Σαρακίνικα της Εύβοιας να επιβαίνουν στο ιστιοπλοϊκό σκάφος «MILANA» με σημαία Ουκρανίας, το οποίο είχε πάρει κλίση και έβαζε νερά. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι μέχρι και 7 μποφόρ. Δύο σκάφη του Λιμενικού νωρίς το πρωί παρέλαβαν 16 από αυτούς και τους μετέφεραν στην Κύμη, ενώ οι υπόλοιποι που παρέμειναν στο σκάφος κατέπλευσαν στο λιμάνι της Κύμης το απόγευμα. Οι 53 ήταν σε άσχημη κατάσταση καθώς υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία. Είναι ενδεικτικό ότι 1 γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Αλλοι 6 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο παλαιό νοσοκομείο του Μετοχίου Κύμης.

Στο δουλεμπορικό σκάφος επέβαιναν και 2 από τους δουλεμπόρους, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Την προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Κύμης.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Ανατιμήσεις μέχρι 20%!

Ακριβαίνουν εκατοντάδες φάρμακα επειδή είναι...«φτηνά», όπως λένε κυβέρνηση - φαρμακοβιομήχανοι

Το πράσινο φως για ανατιμήσεις σε χίλια φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας άναψε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής τιμών φαρμάκων τέθηκε το θέμα της ανακοστολόγησης εκατοντάδων φαρμάκων με την «υπογραφή» του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη κάτω από την ανατίμηση έως και 20% σε χίλια φάρμακα που πωλούνται μέχρι 2,00 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι μόνο το πρώτο «κύμα» αυξήσεων τιμών στα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι σε επόμενο στάδιο να ανατιμηθούν ακόμα επτακόσια φάρμακα οι τιμές των οποίων φτάνουν τα 3,00 ευρώ.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί μέρος των δεσμεύσεών της απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους που αξιώνουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων στο όνομα της «ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας». Είναι φανερό ότι οι νέες ανατιμήσεις που έρχονται να προστεθούν στη βροχή των ανατιμήσεων που έρχεται από Γενάρη θα επιβαρύνουν παραπέρα τα λαϊκά στρώματα, πολύ περισσότερο που λόγος γίνεται για ευρείας κυκλοφορίας σκευάσματα, και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα ταμεία η κυβερνητική πολιτική.

Ας σημειωθεί ότι ενώ οι σχετικές πληροφορίες διοχετεύονταν χτες βράδυ από το στενό περιβάλλον του Κ. Κουλούρη, ο τελευταίος με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για ανατιμήσεις σε 68 φάρμακα. Την ίδια στιγμή, «κακές γλώσσες» σχολίαζαν τη σπουδή του περιβάλλοντος του υφυπουργού Ανάπτυξης να καλέσει τηλεοπτικό σταθμό για δηλώσεις σχετικές με τα φάρμακα την ώρα που ο Α. Τσοχατζόπουλος επισκεπτόταν τη Βαρβάκειο αγορά. Οι ίδιες πηγές τη συσχετίζουν με την «κόντρα» - σε κάθε περίπτωση «για το πάπλωμα» - που λέγεται ότι υπάρχει ανάμεσα στους δύο και έχει να κάνει με το βαθμό προβολής που επιδιώκουν ο ένας σε βάρος του άλλου.

Στέγη για εξαρτημένες μητέρες

«Δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω την απόφαση της απεξάρτησης, να κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου. Ξέρω γυναίκες με δύο και τρία παιδιά, που ζουν σε ξενοδοχεία και δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Ευτυχώς εγώ είχα τη μητέρα μου και ήταν πιο εύκολα. Για μένα αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική». Τα λόγια ανήκουν στην Αγγελική, μητέρα ενός παιδιού, που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Αυτό το αδιέξοδο χιλιάδων μητέρων τοξικομανών έρχεται να αντιμετωπίσει, ένα πρωτοποριακό Κέντρο, το μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο εγκαινιάστηκε χτες, το πρωί, από τη Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και το «18 ΑΝΩ».

Πρόκειται για το Κέντρο Υποδοχής εξαρτημένων γυναικών και μητέρων, (οδός Αριστείδου 10 - 12) κι από χτες άνοιξε τις πόρτες του σε όλες τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τη χρήση ουσιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία «να διαμορφώσουν έναν καινούριο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και αξιοπρέπεια».

Μιλώντας η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» υπογράμμισε ότι οι εξαρτημένες γυναίκες που αποτελούν το 30% - 40% του συνόλου των τοξικομανών «στερούνται τα πάντα, ακόμα και το δικαίωμα στην απεξάρτηση», καθώς αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τους άντρες, «κουβαλούν στην πλειοψηφία τους ένα δυσβάσταχτο φορτίο ψυχοτραυματικών βιωμάτων, κακοποίησης, ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας» και «μέσα σε αυτούς τους όρους αυτές οι γυναίκες παίρνουν πολύ δύσκολα την απόφαση να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα».

«Το "18 ΑΝΩ" τούς δίνει την ευκαιρία να δώσουν και να κερδίσουν αυτή τη μεγάλη μάχη ζωής», τόνισε σημειώνοντας ότι «είναι έτοιμες άλλες επτά θεραπευτικές δομές, να λειτουργήσουν άμεσα», εφόσον εξασφαλιστεί η πρόληψη θεραπευτικού προσωπικού με την άμεση χορήγηση πιστώσεων από την πολιτεία. Ενώ ο Π. Γιαννουλάτος, διοικητής του ΨΝΑ, συμπλήρωσε: «Να μην αργοπορήσουμε τη διαδικασία των προσλήψεων, γιατί πρόκειται για ένα δύσκολο και απαραίτητο έργο».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο έργο του «18ΑΝΩ», ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, η Βασιλική Μουκάνου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θάνατος αγωνίστριας

Πέθανε χτες η Μπήλιω (Λίτσα) Καρατζά, μητέρα της σ. Λούλας Καρατζά και κηδεύεται, σήμερα Τρίτη 23.12.2003, ώρα 3 μμ από τον Ιερό Ναό Μαρμαριωτίσσης Κ. Χαλανδρίου.

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σ. Λούλα και την οικογένειά της για το χαμό της αγαπημένης της μητέρας.

Προσφορά

Στη μνήμη της αγαπητής φίλης Μπιλιώ (Λίτσας) Καρατζά, που πέθανε, χτες, ύστερα από πολύμηνη και οδυνηρή παραμονή στο κρεβάτι του πόνου. Συντρόφισσας στη ζωή του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Χρήστου Καρατζά και μητέρα της αγαπημένης μας φίλης και συντρόφισσας Λούλας Καρατζά, μαζί με τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της, προσφέρουμε στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κυψέλης, 50 ευρώ.

Η οικογένεια: Μελέτη Κανιάρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ