Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ανατιμήσεις μέχρι 20%!

Ακριβαίνουν εκατοντάδες φάρμακα επειδή είναι...«φτηνά», όπως λένε κυβέρνηση - φαρμακοβιομήχανοι

Το πράσινο φως για ανατιμήσεις σε χίλια φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας άναψε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής τιμών φαρμάκων τέθηκε το θέμα της ανακοστολόγησης εκατοντάδων φαρμάκων με την «υπογραφή» του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη κάτω από την ανατίμηση έως και 20% σε χίλια φάρμακα που πωλούνται μέχρι 2,00 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι μόνο το πρώτο «κύμα» αυξήσεων τιμών στα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι σε επόμενο στάδιο να ανατιμηθούν ακόμα επτακόσια φάρμακα οι τιμές των οποίων φτάνουν τα 3,00 ευρώ.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί μέρος των δεσμεύσεών της απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους που αξιώνουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων στο όνομα της «ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας». Είναι φανερό ότι οι νέες ανατιμήσεις που έρχονται να προστεθούν στη βροχή των ανατιμήσεων που έρχεται από Γενάρη θα επιβαρύνουν παραπέρα τα λαϊκά στρώματα, πολύ περισσότερο που λόγος γίνεται για ευρείας κυκλοφορίας σκευάσματα, και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα ταμεία η κυβερνητική πολιτική.

Ας σημειωθεί ότι ενώ οι σχετικές πληροφορίες διοχετεύονταν χτες βράδυ από το στενό περιβάλλον του Κ. Κουλούρη, ο τελευταίος με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για ανατιμήσεις σε 68 φάρμακα. Την ίδια στιγμή, «κακές γλώσσες» σχολίαζαν τη σπουδή του περιβάλλοντος του υφυπουργού Ανάπτυξης να καλέσει τηλεοπτικό σταθμό για δηλώσεις σχετικές με τα φάρμακα την ώρα που ο Α. Τσοχατζόπουλος επισκεπτόταν τη Βαρβάκειο αγορά. Οι ίδιες πηγές τη συσχετίζουν με την «κόντρα» - σε κάθε περίπτωση «για το πάπλωμα» - που λέγεται ότι υπάρχει ανάμεσα στους δύο και έχει να κάνει με το βαθμό προβολής που επιδιώκουν ο ένας σε βάρος του άλλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ