Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Νέα απειλή για τη δημόσια Υγεία

Λατομείο εξάγει πετρώματα με καρκινογόνο αμίαντο, που προορίζονται και για σκύρα του ΟΣΕ, παρά την απαγόρευση του νόμου

Κάτω: Τα έγγραφα του ΙΓΜΕ που αποκαλύπτουν ότι τα πετρώματα περιέχουν καρκινογόνο αμίαντο
Κάτω: Τα έγγραφα του ΙΓΜΕ που αποκαλύπτουν ότι τα πετρώματα περιέχουν καρκινογόνο αμίαντο
Ανώνυμη εταιρία λειτουργεί λατομείο στη Μαγνησία, το οποίο εξάγει πετρώματα που περιέχουν αμίαντο - ένα υλικό πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία - και τα προωθεί στην αγορά! Ως γνωστόν ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και γι' αυτό η χρήση του έχει απαγορευτεί διεθνώς και, πάντως, οπωσδήποτε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπάρχει και πληθώρα νομοθετικών αποφάσεων απαγόρευσης στη χώρα μας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η εισπνοή ινών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες και, κυρίως, καρκίνο του πνεύμονα.

Αμεσα κινδυνεύουν οι εργάτες του λατομείου, το οποίο ανήκει στην εταιρία «ΑΙΘΩΝ» ΑΕ, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, καθώς το λατομείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Αερινό, σε μικρή απόσταση από την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση με καλλιεργούμενα χωράφια και θαμνώδη βλάστηση.

Οι κίνδυνοι, όμως, δεν περιορίζονται στους ανθρώπους της περιοχής, αλλά σε όλη τη χώρα, καθώς τα πετρώματα με αμίαντο που εξάγει το λατομείο προορίζονται και για σκύρα του ΟΣΕ (δηλαδή τα χαλίκια που στρώνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει ρητώς τη χρησιμοποίηση υλικών με αμίαντο για σκύρα του ΟΣΕ, αλλά και γενικότερα για στρώσιμο δρόμων, για κατασκευή κτιρίων κλπ.

Η έρευνα του ΙΓΜΕ

Πριν ένα μήνα περίπου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ολοκλήρωσε μια μελέτη σχετικά με την καταλληλότητα των πετρωμάτων που εξάγει το εν λόγω λατομείο για χρήσεις σκύρων του ΟΣΕ. Προς τούτο πήρε δείγματα πετρωμάτων από την ευρύτερη περιοχή, προχώρησε και σε κοιτασμολογική αναγνώριση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περιέχουν, σε πολύ υψηλό ποσοστό, αμίαντο.

Συγκεκριμένα τα πετρώματα γάββρος και πρασινίτης περιέχουν πάνω από 20% αμίαντο, ενώ στον πυροξενίτη το ποσοστό είναι 4% περίπου.

Οπως επισημαίνεται και στα συμπεράσματα της εξέτασης του ΙΓΜΕ: «Τα μηχανικά χαρακτηριστικά και των τριών πετρωμάτων (γάββροι, πρασινίτες, πυροξενίτες), που εξετάστηκαν απέχουν πολύ από τις προδιαγραφές του ΟΣΕ και άρα είναι ακατάλληλα για χρήσεις σκύρων ΟΣΕ».

Οι ευθύνες της Νομαρχίας

Το πρώτο που αναρωτιέται κανείς είναι γιατί, ενώ υπάρχει η έρευνα του ΙΓΜΕ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έδωσε άδεια λειτουργίας στο λατομείο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η «ΑΙΘΩΝ ΑΕ» έχει κάνει αίτηση τροποποίησης - ανανέωσης της αρχικής άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λατομείου της.

Να επισημάνουμε ότι η Μαγνησία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς υπάρχουν πολλά εργοστάσια που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, πριν λίγες μέρες, ο «Ρ» αποκάλυψε πως η βιομηχανία ΣΟΒΕΛ, που εδρεύει στον Αλμυρό, προκαλεί τεράστια αερορύπανση, «ξερνώντας» βαριά μέταλλα (όπως μόλυβδο, μαγγάνιο, κάδμιο) και τοξικά στοιχεία (όπως αρσενικό). Κι ενώ απειλείται η υγεία των 500 εργαζομένων της επιχείρησης και των κατοίκων της περιοχής που εισπνέουν δηλητήριο, οι αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο αρμόδιος του Τμήματος περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας προσπάθησε να «βγάλει καθαρή» τη ΣΟΒΕΛ, υποστηρίζοντας ότι δε ρυπαίνει, παρά τα συγκεκριμένα στοιχεία που έδειξαν οι σχετικές έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Να «βγάλει λάδι» τη ρυπογόνα βιομηχανία επιχείρησε και η κυβέρνηση, με την απάντηση που έδωσε η Βολιώτισσα υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, σε σχετική Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μαγνησία, ο Γ. Παπανδρέου είχε προγραμματίσει και επίσκεψη στην επιχείρηση, η οποία δεν έγινε επειδή, λόγω της κακοκαιρίας, έφτασε αργά στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ