Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών

Eurokinissi

Πολλοί, ίσως, είναι εκείνοι που αφήνουν για την τελευταία στιγμή, και για λόγους οικονομικού προγραμματισμού, τις αγορές δώρων και κυρίως παιχνιδιών. Ενόψει, λοιπόν, αυτών των αγορών, καλό είναι να φρεσκάρουμε κάποια πράγματα που λίγο - πολύ τα γνωρίζουμε σχετικά με την ασφάλεια του παιχνιδιού.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από το «βομβαρδισμό» των διαφημίσεων που τέτοιες μέρες εντείνεται, με στόχο να διαμορφώσει στα παιδιά ανάγκες, συνήθειες και να δημιουργήσει επιθυμίες που στη συνέχεια δέκτες τους γίνονται οι γονείς. Είναι αυτονόητο, επισημαίνει η Ενωση Καταναλωτών, ότι τα παιδιά δε διαθέτουν τα επαρκή κριτήρια για την αξιολόγηση των παιχνιδιών, ενώ το κάθε παιχνίδι απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικία και στο διαφορετικό χαρακτήρα και την ωριμότητα του κάθε παιδιού.

Καλό είναι όταν αγοράζουμε παιχνίδια να έχουμε στο νου μας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η ένδειξη «CE» δεν εξασφαλίζει πάντα την ποιότητα του παιχνιδιού. Γι' αυτό θα πρέπει στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό να προσπαθεί κανείς να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεται και πρακτικά στις προϋποθέσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να πληροί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει τουλάχιστον να φέρει κάθε συσκευασία αυτή την ένδειξη.
  • Να μην αγοράζουμε ποτέ συσκευασίες ανοιγμένες.
  • Το παιχνίδι να εναρμονίζεται στην ηλικία του παιδιού. Γι' αυτό πρέπει να αναζητούμε επάνω στη συσκευασία τη σχετική ένδειξη που «λέει» σε ποιες ηλικίες απευθύνεται.
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρά σημεία, «μύτες», βελόνες, ελατήρια, κεραίες και γενικά σημεία που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί. Επίσης, δεν είναι καλό να μοιάζουν ή να μυρίζουν με τρόφιμα, καθώς τα μικρά παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τα βάλουν στο στόμα και να τα καταπιούν.
  • Στη συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνονται οδηγίες χρήσης και προειδοποιήσεις ασφάλειας στα ελληνικά.
  • Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες. Καλό είναι να φέρουν την ένδειξη «non toxic».

Μ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ