Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δημοτική Αστυνομία σε ρόλο καταστολής;

Να μη χρησιμοποιηθεί η Δημοτική Αστυνομία ως κατασταλτικός μηχανισμός, επισήμανε, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε η συμπεριφορά των δημοτικών αστυνομικών όταν, στη διάρκεια των εγκαινίων του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα (12 Δεκέμβρη), μουσικοί του πολιτισμικού οργανισμού, πέταξαν «φέιγ- βολάν», απαιτώντας να μην απολυθούν. Τότε, ανάμεσα σε άλλα «όργανα της τάξης» (π.χ. αστυνομικοί με πολιτικά κλπ.) και δημοτικοί αστυνομικοί, «όρμησαν» για να αποκαταστήσουν την τάξη, προπηλακίζοντας τους μουσικούς.

«Θέλουμε να επισημάνουμε», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «ότι δε φανταζόμαστε ότι θα σκεφτεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη Δημοτική Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό για την..."αποκατάσταση της τάξης"».

Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής έθεσε στα εκτός ημερήσιας διάταξης, θέμα για την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των Διαμερισματικών Συμβουλίων. Οπως τόνισε, στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, η εκπρόσωπος της Συμπαράταξης, αν και δεν είναι εκλεγμένη, εντούτοις, έχει το δικαίωμα συμμετοχής και λόγου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου του 7ου Διαμερίσματος, δεν επιτράπηκε στην σύμβουλο της Συμπαράταξης να μοιράσει ένα υπόμνημα που αφορούσε στην περιοχή. Μάλιστα, δεν επιτράπηκε να πάρει ούτε καν το λόγο για να το αναγνώσει. Δικαίως, λοιπόν, ο Σπ. Χαλβατζής αναρωτήθηκε, αν θα πρέπει να διαβάζονται όλα τα θέματα που θέλει να βάλει η Συμπαράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυξήσεις 5%
στους κοινόχρηστους χώρους

Αυξήσεις, όμως, επέβαλε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και στα τέλη για χρήση κοινόχρηστων, σε ασκούντες υπαίθριες στάσιμες δραστηριότητες. Η διοίκηση πρότεινε αυξήσεις περίπου 5 έως 6%, με το σκεπτικό ότι τα έτη 2001, 2002 και 2003, παρέμειναν σταθεροί συντελεστές.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «από το 1995 έως και το 2000 οι συντελεστές είχαν ήδη αυξηθεί υπέρογκα, πάνω από τον πληθωρισμό». Και συνέχισε: «Οι νέες αυτές αυξήσεις θα τροφοδοτήσουν την ακρίβεια και θα πλήξουν κι άλλο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, εργαζομένων και συνταξιούχων». Ο Σπ. Χαλβατζής, πρότεινε «οι συντελεστές να παραμείνουν σταθεροί, στις ίδιες τιμές, που άλλωστε είναι ήδη υψηλές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ