ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φτου, ξελευτερία»!

Καταγγελία του Διονύση Τσακνή ενάντια στην πολιτιστική ομογενοποίηση των δισκογραφικών εταιριών

Την πολιτισμική «ομογενοποίηση» και το ρόλο των δισκογραφικών εταιριών σ' αυτή τη διαδικασία κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, χτες ο Διονύσης Τσακνής από το «βήμα» του «Συρμού», με αφορμή τον καινούριο, 20ό δίσκο «Μια ζωή αλλού». Παρουσίαση που σήμανε την ανεξαρτητοποίηση του τραγουδοποιού από τις εταιρίες παραγωγής με ένα λόγο καταγγελτικό, βαθιά πολιτικό και, ως εκ τούτου, ευαίσθητο.

Με το νέο δίσκο ο Δ. Τσακνής συμπληρώνει έναν κύκλο που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, όταν «επαρχιωτόπουλο από την Καρδίτσα πηγαινοερχόταν σε εργοστάσια και εταιρίες στην Αθήνα», για να κυκλοφορήσει, η τελικά ανεξάρτητη παραγωγή, «Μπαλλάντα του ταξιδιώτη». Σήμερα δηλώνει ότι «αναγκάζομαι και πάλι να ταξιδέψω μόνος μου, χωρίς δισκογραφική εταιρία», αφού «είναι καλύτερα να παίρνει ο δημιουργός την ευθύνη» της δημιουργίας του, καθώς - όπως διαπίστωσε - οι εταιρίες «αλλοιώνουν το καλλιτεχνικό έργο».

Οπως προέκυψε στη συνέχεια, αυτή η έκφραση ήταν η πιο «μαλακή» που χρησιμοποίησε ο Τσακνής. Κατήγγειλε τις εταιρίες ότι «επιχειρούν ομογενοποίηση του τραγουδιού, ώστε να μοιάζουν όλα "λίγο" ίδια, "λίγο" επιτυχημένα». Κατάσταση, που «δεν τον αφορά», αφού δεν ξεκίνησε με τη λογική να κάνει «επιτυχία», αλλά που αφορά στην πλειοψηφία των δημιουργών. Με τη φράση «φτου ξελευτερία» σηματοδότησε την ανεξαρτητοποίησή του, για να «αποφύγουμε τα κλισέ στα οποία μας αναγκάζουν να υποκύπτουμε. Ηθελα να αποφύγω να "μολυνθώ" από τον "ιό" του να κάνω τραγούδια ομογενοποιημένα, που μπορούν να φιλοξενηθούν σε εκπομπές αναλόγου ελαφρότητας».

Ο Δ. Τσακνής επιτέθηκε και στην κερδοσκοπική πολιτική των εταιριών, δηλώνοντας πως ο νέος του δίσκος πωλείται 11,90 ευρώ, γεγονός που απαντά αντικειμενικά και στις αιτιάσεις των εταιριών «δεν μπορούμε φθηνότερα». «Για μένα, τα 11,90 ευρώ είναι τίτλος τιμής, καλλιτεχνικό παράσημο», υπογράμμισε ο τραγουδοποιός, σημειώνοντας ότι για να «φέρουμε πάλι τον κόσμο πίσω στην αγορά του δίσκου πρέπει να έχει προσιτή τιμή. Το cd δε στοιχίζει τόσο πολύ ώστε να πωλείται τόσο ακριβά. Ο κόσμος δεν μπορεί να δίνει 20 ευρώ για να το αγοράσει. Είναι 7 χιλιάρικα, ένα μεροκάματο. Ο κόσμος περνάει δύσκολες στιγμές και οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα στα προβλήματά του». Σε ό,τι αφορά στο υπέρογκο κόστος που επικαλούνται οι εταιρίες, ο Δ. Τσακνής είπε πως αυτό είναι λογικό, όταν θέλεις μέσα στην τιμή του cd να συμπεριληφθούν τα πανάκριβα «βίντεο κλιπ» και οι παρουσιάσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία. Οσο για τις αμοιβές των δημιουργών, είπε πως είναι ελάχιστες, σημειώνοντας ότι για τα πνευματικά δικαιώματα δίνονται από την τιμή ενός cd μόλις 98 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του ΙΚΑ των δημιουργών! Οσο για τις αντιδράσεις που φαντάζεται πως θα υπάρξουν από τις εταιρίες με την κίνησή του, ο Δ. Τσακνής είπε πως οι αντιδράσεις είναι σίγουρες, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Στο δίσκο, ο Δ. Τσακνής μελοποιεί στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ιωάννου και Λίνας Δημοπούλου - οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη - ενώ ερμηνεύει και ένα τραγούδι - δώρο του Σωκράτη Μάλαμα, ο οποίος έστειλε τους χαιρετισμούς του. Συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας στην ενορχήστρωση και οι «SoNaMa», ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης και ο τενόρος Πάνος Λαμπρίδης.

Σε κρίση η δραματουργία μας

Από το κακό στο χειρότερο πάει η ελληνική δραματουργία. Αυτό το μήνυμα ξανάρχεται με τον κρατικό διαγωνισμό θεατρικού έργου. Γιατί θέατρο δεν είναι μόνο η παράσταση, θέατρο είναι και η συγγραφή, η οποία όπως φαίνεται «νοσεί». Η ρεπερτοριακή κρίση είναι παγκόσμια, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά θέμα προς προβληματισμό. Το ΥΠΠΟ, λοιπόν, ανακοίνωσε χτες τα εξής βραβεία: Απονέμεται το Γ΄ Βραβείο (2.935 ευρώ) στον Αδριανό Γεωργαντά («Μαργαριτάρια καταιγίδας»). Το Α΄ και το Β΄ Βραβείο δεν απονέμονται.

Η Επιτροπή, που συνεδρίασε με παρόντες τους Δημήτρη Κεχαΐδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Γιάννη Μαργαρίτη, Ηρακλή Λογοθέτη, επισήμανε ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος των υποβληθέντων έργων χαρακτηρίζεται από έλλειψη θεατρικότητας και άγνοια των κανόνων της σκηνικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά υπήρξαν κάποια έργα οι συγγραφείς των οποίων χρησιμοποιούν νέες μορφές στη γλώσσα, στο θέμα και στην ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώνουν το στόχο τους. Από τα έργα αυτά ξεχώρισε τα "Μαργαριτάρια καταιγίδας" για την ενδιαφέρουσα ιδέα του, την ατμόσφαιρα και θεατρικότητα των χαρακτήρων του, με την ελπίδα ότι μια παραπέρα επεξεργασία από τον συγγραφέα θα ολοκλήρωνε το έργο ώστε να μπορέσει να παρασταθεί».

Στο διαγωνισμό για νέους θεατρικούς συγγραφείς, απονέμεται το Γ΄ Βραβείο (2.935 ευρώ) από κοινού στους: στον Πλάτωνα Μαλλιάγκα («Ζωή από χιόνι» ) και στην Αννα Μιχαλιτσιάνου («O Ιός LOSER»). Το Α΄ και το Β΄ Βραβείο, επίσης, δεν απονέμονται.

Η Επιτροπή (Σωτηρία Ματζίρη, Ανδρέας Στάϊκος, Πέπη Οικονομοπούλου, Νίκος Διαμαντής, Αννίτα Δεκαβάλλα) επισήμανε ότι με εξαίρεση τα δύο παραπάνω έργα, τα οποία παρά τις όποιες αδυναμίες τους έχουν στοιχεία για αξιοποίηση, το επίπεδο των υποβληθέντων έργων ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Αν και σε κάποια έργα υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες, αυτές δεν ολοκληρώνονται και δεν αξιοποιούνται θεατρικά.

Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου δεν απονέμεται. Η Επιτροπή (Ζωρζ Σαρρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δηώ Καγγελάρη, Σοφία Ζαραμπούκα, Γιάννης Καλατζόπουλος) επισήμανε το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των υποβληθέντων έργων, την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης των θεατρικών συμβάσεων, τον έντονο διδακτισμό και τους απίθανους αντιθεατρικούς συνδυασμούς.

Για τη ζωή και τον αγώνα

Η μεγαλειώδης, όσο και τραγική περιπέτεια του λαού μας κατά τον 20ό αιώνα έχει εμπνεύσει πλήθος προοδευτικών συγγραφέων. Μία συγγραφέας της νεότερης λογοτεχνικής γενιάς, η Ελένη Τζήκα, γεννημένη λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου σε μια αγροτική οικογένεια στην Κάτω Μηλιά της Πιερίας και καθηγήτρια σήμερα, επιχείρησε με επιτυχία το πρώτο - δημοσιευμένο - λογοτεχνικό της «βήμα», με «φόντο» την ιστορική περίοδο από το τέλος του μεσοπολέμου μέχρι τις μέρες μας, μέσα από την πορεία μιας αγροτικής οικογένειας.

Με το μυθιστόρημά της «Σσσ... μας ακούει ο κόσμος» (εκδόσεις «Ακρίτας») «ζωντανεύει τον αγώνα για την επιβίωσή της (σ.σ. της οικογένειας) με φόντο τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, τα μεταπολεμικά γεγονότα», όπως συμπυκνώνει το θέμα του βιβλίου το οπισθόφυλλό του. Το βιβλίο είναι γεμάτο με τα ήθη, τα τραγούδια και τα παραμύθια του λαού μας, τη μεγαλοσύνη του, τη νοσταλγία, την ελπίδα, αλλά και τη μικρότητα. «Κι όταν, ξενυχτώντας μαζί του, το κλείσεις, απομένεις βουβός, γιατί η ζωή μίλησε...».

«Μόσχα» στην Κλαυθμώνος

«Γεύση» Μόσχας θα απολαύσουν οι Αθηναίοι, αφού από 22/12-7/1 η πλατεία Κλαυθμώνος θα μετατραπεί σε... μοσχοβίτικη πλατεία με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και γιορτή.

Το πανηγύρι περιλαμβάνει χορούς και παιχνίδια, ενώ θα υπάρχουν πάγκοι με παραδοσιακά ρωσικά προϊόντα και δώρα. Ρώσοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν θέατρο δρόμου, παιχνίδια, χορούς και μουσικές. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το πανηγύρι θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. Καλλιτέχνες θα υποδεχτούν το νέο χρόνο στην πλατεία μαζί με τον κόσμο.

Η αποχαιρετιστήρια μέρα της «μοσχοβίτικης» πλατείας στην Κλαυθμώνος, θα γιορταστεί στις 7/1, οπότε όλοι οι καλλιτέχνες θα παρελάσουν για να αποχαιρετήσουν το αθηναϊκό κοινό.

Συνάντηση λογοτεχνών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε (19/12) η συνάντηση λογοτεχνών που οργάνωσε η ΑΠΕΛ. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Γιώργης Μωραΐτης (πρόεδρος της ΠΟΑΟ), Μηνάς Ξεκομνηνός (πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ), Δήμος Αντωνιάδης (διευθυντής της εφημερίδας «Φωνή της Αντίστασης»), Θάνος Κ. Αθανασόπουλος (διευθυντής του περιοδικού «Δευκαλίων»).

Ο Γιάννης Νικολόπουλος, αφού καλωσόρισε από μέρους της ΑΠΕΛ τους λογοτέχνες - μέλη και φίλους της - αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα των λογοτεχνών και στην ανάγκη να αγωνιστούν για την επίλυσή τους, να συμμετέχουν στους λαϊκούς αγώνες, να στηρίξουν εκλογικά το ΚΚΕ και να συμπαραταχτούν με το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, δημοκρατικό μέτωπο.

Στη μουσική σκηνή «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα), η Αργυρώ Καπαρού κάθε Κυριακή (9.30μμ), θα ταξιδεύει στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και στους ρυθμούς των: τάνγκο, μπλουζ, μάμπο κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ