ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά

Το παραμύθι - ύμνος στην αλληλεγγύη και τη φιλία του Ευγένιου Τριβιζά «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», που ανεβάζει η «Πολιτιστική Παρέμβαση», ήταν η φετινή προσφορά στα παιδιά στη χτεσινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις των γραφείων της ΚΕ, του «Ριζοσπάστη» και της «Τυποεκδοτικής». Τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν ουσιαστικά, έπαιξαν με την ψυχή τους και γεύτηκαν γλυκίσματα της εποχής, ενώ και οι μεγαλύτεροι φίλοι είχαν πολλά να πάρουν από μια αξιόλογη πολιτιστική πρόταση.

Στη θεατρική παράσταση, αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός «ζωγραφίζονται» μπροστά στα μάτια των παιδιών με πολύ ζωντανά χρώματα, καθώς οι «ήρωες» του έργου παθαίνουν, μαθαίνουν και εξελίσσονται. Ενας «συννεφολόγος», που προβλέπει πότε θα βρέξει λίρες, και ταυτόχρονα μυστηριώδης «ξενοδόχος», μια συμμορία λύκων και δυο φίλοι - γουρουνάκια «κουμπαράδες», που ο ένας γεμίζει και ο άλλος μένει άδειος, είναι οι πρωταγωνιστές του έργου που διαδραματίζεται στη μακρινή Κουμπαραδουάη, τη χώρα που ζούνε τα γουρουνάκια - κουμπαράδες. Εκεί που δε βρέχει νερό, αλλά χρήματα. Κάθε φορά που βρέχει τα γουρουνάκια τρέχουν για να γεμίσουν (!). Ο Γουργουριστός γίνεται πάμπλουτος, ο Φουκαριάρης άδειος... Η συμμορία των λύκων κυνηγά τον Γουργουριστό για να του αρπάξει τα πλούτη, αλλά χάρη στον παλιό του φίλο Φουκαριάρη σώζεται. Ενώ πολλές είναι οι σπαρταριστές περιπέτειες που εξελίσσονται επί σκηνής.


Η παράσταση της «Πολιτιστικής Παρέμβασης» παρουσιάζεται αυτή τη σεζόν στο Θέατρο Λαμπέτη. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Βούρος, κινησιολογία - χορογραφία Κέι Χόλντεν, σκηνικά - κοστούμια Μαλαματή Παρίση, μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Και παίζουν οι ηθοποιοί Μιχαέλα Κοκκινογένη, Αρης Πρωτόπαππας, Ελενα Καμηλάρη, Μαίρη Γαρίτση, Γιώργος Τσαπόγας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.


Αλλοιώνεται το Μουσείο Ιωαννίνων

Ως «αδόκιμη μορφή επέμβασης σε ένα αρχιτεκτονικό έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες αρχιτέκτονες, αλλά και που διδάσκεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων τα έργα «επέκτασης» και «εκσυγχρονισμού» που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι το εν λόγω μουσείο (κατασκευασμένο μεταξύ 1965 - 1966) «αποτελεί κορυφαίο έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, έργο καταξιωμένο διεθνώς ως ένα εξαιρετικό δείγμα μουσείου, που βασίζεται σε μία αυστηρή τυπολογία εναλλαγής κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων (...)». Με τη μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατεδαφίζονται τμήματα των όψεων του κτιρίου, κλείνονται ημιυπαίθριοι χώροι («ακολουθώντας τη νοοτροπία των αυθαίρετων κατασκευών»), αλλοιώνεται η μορφή του δώματος με τα κλιματιστικά και αλλοιώνεται η «αρχιτεκτονική και νοηματική σαφήνεια της εισόδου». Επιπλέον, αποξηλώνονται όλα τα ξύλινα κουφώματα και αντικαθίστανται με αλουμίνιο.

Οι αρχιτέκτονες συνδέουν το θέμα με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, «για την επικείμενη καταστροφή του οποίου σας ενημερώσαμε (...) ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση των δύο αυτών περιπτώσεων, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν η υπηρεσία σας επρόκειτο να ακολουθήσει τις αρχικές προδιαγραφές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες κατά τη φάση των εργασιών, θα ήταν πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσει ορθά, καθώς προκύπτει πλέον ότι στερείται του απαιτούμενου βαθμού γνώσεων και ευαισθησίας για την αντιμετώπιση έργων αντίστοιχης δυσκολίας».

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά «επειγόντως» από τον υπουργό «τη διακοπή όλων των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και την αναπροσαρμογή της μελέτης», έτσι ώστε να σέβεται την αυθεντικότητα των υλικών και της μορφής του. Παράλληλα ζητούν και τον άμεσο χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενου μνημείου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, «ώστε να αποτραπεί μία αντίστοιχη εξέλιξη».


Ο ερωτευμένος Τσάρλι Τσάπλιν

«Το τσίρκο» - Τσάρλι Τσάπλιν
«Το τσίρκο» - Τσάρλι Τσάπλιν
Το «Νεανικό Πλάνο» και το «Σινέ Φιλίπ» φιλοξενούν τη μαγεία του Τσάρλι Τσάπλιν και των κινουμένων σχεδίων του Ocelot, με την προβολή, στο Σινέ Φιλίπ των ταινιών: «Το Τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν και την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» του Μισέλ Οσελό (Michel Ocelot) η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία γαλλικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων που έγινε ποτέ. Δύο ταινίες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Στο «Τσίρκο» (1928, 72') ο Σαρλό, καταδιώκεται από αστυνομικούς που τον θεωρούν πορτοφολά και για να ξεφύγει βρίσκει καταφύγιο σε ένα τσίρκο. Απρόβλεπτος και γκαφατζής όπως πάντα, ο Σαρλό κατρακυλάει στην πίστα την ώρα του προγράμματος. Καθώς η απροσδόκητη εμφάνισή του κάνει το κοινό να ξεκαρδιστεί στα γέλια, ο διευθυντής του τσίρκου αποφασίζει να τον προσλάβει αμέσως. Ο Σαρλό ερωτεύεται την ιπποκόμο του τσίρκου και όλα κυλούν ομαλά μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ένας αντίζηλός, ο οποίος, έχοντας άλλα σχέδια, καταφέρνει να τον διώξει...

«Ο Κιρικού και η μάγισσα» (1998, Γαλλία/Βέλγιο, 70'): Ο μικρός Κιρικού γεννιέται σε ένα χωριό της Αφρικής, το οποίο έχει καταραστεί η τρομερή μάγισσα Καράμπα. Αποτέλεσμα της κατάρας της ήταν να στερέψει η πηγή και οι άντρες του χωριού να εξαφανίζονται μυστηριωδώς. «Αυτή τους τρώει!», δηλώνουν οι προληπτικοί χωρικοί για τη σκληρή Καράμπα. Ομως, ο Κιρικού, αμέσως μόλις γεννηθεί μόνος του, αποφασίζει να πολεμήσει την κατάρα της μάγισσας και να απαλλάξει το χωριό και τους χωρικούς από τις κακουχίες που τους έχει προκαλέσει. Πρώτα όμως πρέπει να καταλάβει την αιτία της μοχθηρίας της. Ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι που τον οδηγεί στο Λησμονημένο Βουνό, όπου ο Σοφός του Βουνού, που ξέρει την Καράμπα και τα μυστικά της, τον περιμένει. Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η παραγωγή της ταινίας κινουμένων σχεδίων, η οποία βασίζεται σε ένα μύθο της Δυτικής Αφρικής, ενώ τη μουσική της υπογράφει ο διάσημος Σενεγαλέζος τραγουδιστής Youssou n' Dour, στην πρώτη του δουλιά για τον κινηματογράφο.


Γιορτινές προτάσεις

Είτε αγαπάτε το κλασικό και το παραδοσιακό, είτε είστε ενθουσιώδεις οπαδοί καθετί νέου και πρωτοποριακού, μία επίσκεψη σε χώρους τέχνης της Αθήνας, θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Βιβλία τέχνης, έργα τέχνης, μικρογλυπτά, κοσμήματα κ.ά. περιλαμβάνει το art shop της γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5).

Πιστά αντίγραφα εικόνων, χαρακτικών, τοιχογραφιών και κοσμημάτων, παραγωγής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, φιλοξενεί το πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό στη διάρκεια των γιορτών (Τρίτη - Κυριακή, 8.30 π.μ. - 3 μ.μ). Ακόμη, διατίθενται μουσικά cds, κασέτες, βιντεοκασέτες, βιβλία, κάρτες, αφίσες, παιδικά βιβλία, παιχνίδια κ.ά. Επίσης, μπορείτε να βρείτε το ημερολόγιο και το «τυχερό» (γούρι) του Μουσείου για το 2004. Τηλέφωνα: 210.7211.027, 210.7232.178, 210.7231.570.

Εορταστική ομαδική έκθεση φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48). Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Σ. Αναστασιάδη, Μ. Αντιόχου, Α. Βακιρτζή, Γ. Διονάτου, Γ. Ζυμαράκη, Σ. Καραβούζη, Κ. Καρνάβα, Ν. Κοζανίτη, Κ. Μαυρομμάτη, Σ. Παπαγιάννη, Α. Παπακωνσταντίνου, Μ. Πολυμέρη, Α. Βαμβάκου, Κ. Δικέφαλου, Θ. Παπαγιάννη, Γ. Σταματόπουλου κ.ά. Παράλληλα, μπορείτε να βρείτε ευχετήριες κάρτες, αντικείμενα τέχνης, αλλά και τέσσερα παζλ με έργα κατάλληλα για παιδιά από τη σειρά «Ο μικρός Συλλέκτης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ