Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλοιώνεται το Μουσείο Ιωαννίνων

Ως «αδόκιμη μορφή επέμβασης σε ένα αρχιτεκτονικό έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες αρχιτέκτονες, αλλά και που διδάσκεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων τα έργα «επέκτασης» και «εκσυγχρονισμού» που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι το εν λόγω μουσείο (κατασκευασμένο μεταξύ 1965 - 1966) «αποτελεί κορυφαίο έργο του Αρη Κωνσταντινίδη, έργο καταξιωμένο διεθνώς ως ένα εξαιρετικό δείγμα μουσείου, που βασίζεται σε μία αυστηρή τυπολογία εναλλαγής κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων (...)». Με τη μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατεδαφίζονται τμήματα των όψεων του κτιρίου, κλείνονται ημιυπαίθριοι χώροι («ακολουθώντας τη νοοτροπία των αυθαίρετων κατασκευών»), αλλοιώνεται η μορφή του δώματος με τα κλιματιστικά και αλλοιώνεται η «αρχιτεκτονική και νοηματική σαφήνεια της εισόδου». Επιπλέον, αποξηλώνονται όλα τα ξύλινα κουφώματα και αντικαθίστανται με αλουμίνιο.

Οι αρχιτέκτονες συνδέουν το θέμα με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, «για την επικείμενη καταστροφή του οποίου σας ενημερώσαμε (...) ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση των δύο αυτών περιπτώσεων, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν η υπηρεσία σας επρόκειτο να ακολουθήσει τις αρχικές προδιαγραφές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες κατά τη φάση των εργασιών, θα ήταν πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσει ορθά, καθώς προκύπτει πλέον ότι στερείται του απαιτούμενου βαθμού γνώσεων και ευαισθησίας για την αντιμετώπιση έργων αντίστοιχης δυσκολίας».

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά «επειγόντως» από τον υπουργό «τη διακοπή όλων των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και την αναπροσαρμογή της μελέτης», έτσι ώστε να σέβεται την αυθεντικότητα των υλικών και της μορφής του. Παράλληλα ζητούν και τον άμεσο χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενου μνημείου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, «ώστε να αποτραπεί μία αντίστοιχη εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ