Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2004, με πολιτιστικά ημερολόγια

Πάνε χρόνια που αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, αλλά και φορείς καθιέρωσαν την έκδοση ημερολογίων πολιτιστικού περιεχομένου. Οπως κάθε χρόνο, παρουσιάζουμε πολιτιστικά ημερολόγια του 2004 και εσείς επιλέγεται:

  • Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο του Στάθη, με τίτλο «Ημασταν κι εμείς εκεί! (776π.Χ.-393μ.Χ. 1.000 χρόνια αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες)». Ο Στάθης, με τα σύντομα, εύστοχα κείμενά του και τα έγχρωμα εύγλωττα σκίτσα του ιστορεί τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς υπερβολές μυθοποιητικές ή απομυθοποιητικές. Εχοντας, δηλαδή ανοιχτά... τα μάτια απέναντι στην αλήθεια: Οπως οι σημερινοί, έτσι και οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν γεμάτοι με ιστορίες μεγαλείου και καταισχύνης, κατορθωμάτων, αλλά και πράξεων ποταπών, άθλων, αλλά και αθλιοτήτων.
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» αφιερώνει το ημερολόγιο (τοίχου) στον μέγιστο και «άγιο» της λαϊκής μας ζωγραφικής, τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Στον «"Οπλαρχηγό" της Ελληνικής Ζωγραφικής», όπως τιτλοφορείται το ημερολόγιο, που εικονογραφείται με έργα που φιλοτέχνησε ο Θεόφιλος στη Μυτιλήνη.
  • Η - πολύπλευρη πολιτιστικά - Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις» κυκλοφόρησε και για το 2004 ένα καλαίσθητο, εύχρηστο, μονόφυλλο ημερολόγιο (τοίχου), εικονογραφημένο με ένα έγχρωμο, εύγλωττο σατιρικό σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου.
  • Το «Μεταίχμιο» εγκαινιάζει τη νέα του σειρά ημερολογίων (με τη μορφή βιβλίου) «Ο λόγος των δημιουργών», αφιερώνοντας το 2004 στον Διονύσιο Σολωμό, με τίτλο «Αστραψε φως». Το ημερολόγιο, σε επιμέλεια του Νικήτα Παρίση, περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία, ποιήματα, κείμενα του Σολωμού, κρίσεις για το έργο του και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Το «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησε και ένα μεγάλο ημερολόγιο (τοίχου), που εικονογραφείται με φωτογραφίες του Τσε, έργων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, κ.ά.

  • «Ο,τι κι αν ψηφίσω, η Ελλάδα με πληγώνει...», τιτλοφορεί ο ΚΥΡ το ημερολόγιό του, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για επιτραπέζιο, χρηστικότατο ημερολόγιο, που με τα μαυρόασπρα πολιτικοσατιρικά σκίτσα του ΚΥΡ χαμογελάει το πικραμένο χείλι μας...
  • Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε το καθιερωμένο «Ποιητικό Ημερολόγιο», σε επιμέλεια και ανθολόγηση του ποιητή και εκδότη Γιάννη Κορίδη. Το ημερολόγιο, εικονογραφημένο με τρία χαρακτικά του Βαρθολομαίου Παπαδαντωνάκη, περιλαμβάνει τόσα ελληνικά ποιήματα, όσες είναι και οι μέρες του 2004.
  • Μετά από εξαιρετικό, όχι ενός χρόνου, αλλά διαχρονικής χρήσης ημερολόγιο για τους φίλους της γάτας, με τον παιγνιώδη τίτλο «Γατολόγιο», η άξια ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη δημιούργησε το επίσης διαχρονικής χρήσης «Σκυλολόγιο». Το ημερολόγιο περιέχει διασκεδαστικά... κυνικά κείμενα και εικόνες της Παμπούδη για τον πανάρχαιο πιστό φίλο του ανθρώπου, το σκύλο. (Εκδόσεις «Ροές», Λομβάρδου 31-35, τηλ. 210-6429409).
  • Το «Καλειδοσκόπιο» (Ομήρου 50, 210-3632788) κυκλοφόρησε το εικονογραφημένο ημερολόγιο της Εύης Βουτσινά «Αστεων γεύσεις», το οποίο εκτός από εορτολόγιο περιλαμβάνει 250 αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών από τον όπου Γης ελληνισμό, οδηγίες προς αρχαρίους της γαστριμαργίας και προτάσεις για σαλάτες, αρτύματα, κρασιά.
  • Οι εκδόσεις Μ. Τουμπή κυκλοφόρησαν ένα ημερολόγιο με εικαστικά έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαληράκη, εμπνευσμένα από την άθληση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ