ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Χρησμοί και σύγχυση

Παπαγεωργίου Βασίλης

΄Η θα βρέξει ή θα χιονίσει ή θα έχει ήλιο ή θα έχει μόνο συννεφιά. Κάπως έτσι απαντούσαν, παλιότερα, όσοι ήθελαν να κοροϊδέψουν τους κάθε λογής προφήτες και Πυθίες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απάντησε και ο Κ. Σημίτης στα ύποπτα και προερχόμενα από τη ΝΔ - όπως ισχυρίστηκε - σενάρια διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ. «Θα διαμορφώσω και θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, σε συνάρτηση με το στόχο μας, που είναι το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πάντα μπροστά», είπε ο Κ. Σημίτης και οι υπουργοί, όπως και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αμέσως μετά, ερμήνευαν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις επιθυμίες ενός εκάστου τον πρωθυπουργικό... χρησμό. Αλλοι - οι περισσότεροι - έκλιναν στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Σημίτης δρομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, τη διαδικασία της διαδοχής του στο άμεσο μέλλον και πάντως πριν τις εκλογές. Αλλοι - οι λιγότεροι - ισχυρίζονταν ότι ο Κ. Σημίτης απάντησε με σαφήνεια στα σενάρια της διαδοχολογίας και ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική μάχη. Με άλλα λόγια, κυριαρχούσε πλήρης σύγχυση...

Ενα είναι καθαρό...

Πάντως, όπως φανέρωσαν και τα μεταμεσονύχτια «πηγαδάκια» της Βουλής, μετά την ομιλία του Κ. Σημίτη, ένα πράγμα είναι πολύ καθαρό στα μυαλά όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: Η πάση θυσία διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι. Αλλωστε, αυτό ήταν και το ουσιαστικό περιεχόμενο της πρωθυπουργικής παρέμβασης. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε επισήμως από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου «το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα μπροστά». Και μπορεί όλ' αυτά να ντύνονται και να καμουφλάρονται με «αντιδεξιές» ρητορείες και ...φιλολαϊκές διακηρύξεις - ακόμη και το μεγάλο κεφάλαιο «θυμήθηκε» στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης - αλλά κανένας τους δεν πιστεύει ότι μια κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική από τη σημερινή. Αλλωστε, στις ανεπίσημες και ιδιαίτερες συνομιλίες τους δε διστάζουν και να το παραδεχτούν. Ορισμένοι, μάλιστα, παρότι ένθερμοι υποστηρικτές σήμερα του Γ. Παπανδρέου και της αναρρίχησής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται στις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις που είχαν μαζί του στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, κλπ. Ολα όμως μπαίνουν στο περιθώριο, προκειμένου «να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία». Ετσι, για να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία για το χαρακτήρα και τους προσανατολισμούς του σημερινού ΠΑΣΟΚ, είτε με Κ. Σημίτη, είτε με Γ. Παπανδρέου, είτε με οποιονδήποτε άλλον.

Πού τον βάζει;

«Ε, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο Κ. Σημίτης) δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να μπει σε μια κουβέντα, μόνο και μόνο επειδή του το ζητούν πέντε κομπλεξικοί και δέκα λαμόγια. Θα πει αυτό που θέλει, όταν το θελήσει και με τον δικό του τρόπο». Αυτά έγραφε στη στήλη του ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο χτεσινό «Βήμα» και μας δημιούργησε την απορία σε ποια κατηγορία συμπεριλαμβάνει τον Γ. Παπανδρέου, στους κομπλεξικούς ή στα λαμόγια..;

Καπιταλιστικά χούγια...

Κάθε χρόνο στη Ρωσία περίπου 250.000 γονείς διώκονται, εξαιτίας της μη τήρησης των υποχρεώσεών τους απέναντι στα παιδιά τους. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ITAR-TASS ο Σεργκέι Σάντριν, υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το πρόβλημα της βίας σε βάρος των παιδιών είναι στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα. Οπως παραδέχτηκε ο Ρώσος αξιωματούχος, κάθε χρόνο εκδικάζονται στα δικαστήρια της χώρας 20.000 προσφυγές του κράτους σε βάρος γονιών, με τις οποίες το κράτος ζητά να στερηθούν οι γονείς τα γονικά τους δικαιώματα. Μόνο στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς καταφέρνουν να διατηρήσουν την επίβλεψη των παιδιών τους.

Μόνο στην περσινή χρονιά η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει σε 2.500 περιπτώσεις για να γλιτώσει παιδιά από τη βίαιη συμπεριφορά των γονιών τους. Επίσης σε άλλες 12.500 περιπτώσεις η αστυνομία πήρε παιδιά από οικογένειες που δεν είχαν τα στοιχειώδη για να μπορέσουν να τα μεγαλώσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία των παιδιών. Αυτά στη χώρα, που θεωρούνταν πριν ελάχιστες δεκαετίες ως το βασίλειο των παιδιών.


Κάλαντα

Καλήν ημέραν άρχοντες

και κάντε μας τη χάρη

όσο το συντομότερο

να πάρετε ποδάρι,

να φύγετε

απ' το σβέρκο μας

και πάνω απ' την πλάτη,

γιατί πλέον το βγάλατε

σε βάρος μας το μάτι!

***

Καλήν ημέραν άρχοντες

σκληροί και μπαταξήδες

που χρόνια μας ρημάζετε

σαν να 'σαστε ακρίδες,

καλήν ημέραν άρχοντες

ψεύτες και θεατρίνοι

αυτά τα κάλαντα

ο λαός ψάλλει

κι ίσια σας φτύνει!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ

Αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο λαός δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη. Η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, δεν πρέπει μπροστά στις κάλπες να εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα και να μετατραπεί σε ψήφο ενίσχυσης του δικομματισμού. Είναι σίγουρο ότι αν επαναληφθεί αυτό το σενάριο, την επόμενη μέρα των εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τα πράγματα θα συνεχίζουν χειρότερα, είτε τα λαϊκά στρώματα «τιμωρήσουν» το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας στην εξουσία τη ΝΔ, είτε αναδείξουν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία. Η μόνη αποτελεσματική αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και στους εκφραστές της, είναι η ολόπλευρη και ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του Κόμματος της εργατικής τάξης σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση του λαού στην πολιτική του θα λειτουργήσει προς όφελος των συμφερόντων του γιατί ο ρόλος του ΚΚΕ είναι αναντικατάστατος στο μέτωπο των λαϊκών αγώνων.

Το γνωρίζουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από την πείρα των αγώνων, όπως το αναγνωρίζει και η πλουτοκρατία. Ο εργαζόμενος, ο απολυμένος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματοβιοτέχνης, οι νέοι άνθρωποι, ξέρουν από πρώτο χέρι ότι δίπλα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες τους, στις διεκδικήσεις τους, στις καθημερινές αγωνίες τους, το ΚΚΕ ήταν μαζί τους, πρωτοστατεί για το δίκιο τους. Ενίσχυσε την πάλη τους με κάθε μέσο και τρόπο, μ' όλες του τις δυνάμεις. Πήρε θέση για όλα τα λαϊκά προβλήματα και μέσα στη Βουλή.

Τώρα η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και με την ψήφο, δεν ισοδυναμεί με μια απλή αύξηση του εκλογικού ποσοστού του Κόμματος, αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσμα την ακόμη πιο αποφασιστική ενίσχυση των λαϊκών αγώνων, άρα και τη δυνατότητα να ματαιώνονται ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικούνται και να κερδίζονται κάποιες κατακτήσεις. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο γρήγορα θα δυναμώσει, θα διευρυνθεί το ρεύμα ριζοσπαστισμού στη χώρα μας και θα ενισχυθούν οι λαϊκές αντιστάσεις.

Το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τους όρους του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, αγωνίζεται και παλεύει για την ανατροπή του και στην πορεία αυτού του αγώνα, αντιστέκεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις οποίες επιτίθεται το κεφάλαιο στους εργαζόμενους, σ' όλους τους τομείς, στο μεροκάματο, στην εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασσφάλιση, κλπ. Συγχρόνως, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι για να αλλάξει ριζικά η σημερινή δύσκολη και τραγική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ παλεύει και προωθεί τη συγκρότηση μιας κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα έχει αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα. Η συσπείρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση ενός λαϊκού μετώπου, που θα έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για την οριστική λύση των προβλημάτων προς όφελος του λαού. Η καταδίκη του δικομματισμού στις εκλογές, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, θα επιταχύνει την προοπτική της λαϊκής συμμαχίας που θα συγκρούεται με την πλουτοκρατία, για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, για να ανοίξει ο λαός το δρόμο στο δικό του μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ