ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σενάρια «πυρόσβεσης» του λαϊκού κινήματος

Στη «διαδοχολογία», που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Στην πολιτική επικαιρότητα που διέπεται από τα σενάρια για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προχτές το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004. Κατ' αρχήν σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου η συζήτηση που εξελίσσεται όλες αυτές τις ημέρες εν μέσω μιας οξυμένης αντιπαράθεσης, άλλοτε ως ύφος και άλλοτε ως περιεχόμενο και με τα δυο μαζί δείχνει ότι διεξάγεται πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας δρόμου μπροστά στις εκλογές για τον τρόπο κατανομής και την ανακατανομή της εκλογικής πίτας. Θα μου πείτε: Αυτό δεν είναι θεμιτό από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά κόμματα και υπάρχει και κάλπη; Θεμιτό είναι. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η προσπάθεια, αυτός ο ανταγωνισμός για την ανακατανομή της εκλογικής πίτας πολύ λίγο έχει σχέση με το χτύπημα της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη δημιουργία προϋποθέσεων να υπάρχουν ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική. Και λέω κυρίαρχη και όχι μόνο κυβερνητική πολιτική. Μ' αυτήν την έννοια αυτή η συζήτηση μπορεί να θεωρείται γόνιμη εντός του Κοινοβουλίου, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από την αγωνία, τα ερωτήματα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε σχετικά με τα σενάρια για αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Θα ήθελα να θίξω κι ένα άλλο ζήτημα που χρωματίζει τη φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για τα γνωστά σενάρια ή σεναριολογία - δεν ξέρω τι είναι ακριβώς - περί του πώς θα πάμε στις εκλογές, με ποια κυβερνητική ηγεσία ή με ποια ΠΑΣΟΚική ηγεσία. Δεν είμαστε αδιάφοροι στη συζήτηση αυτή που γίνεται, όχι γιατί δίνουμε μεγάλη σημασία στην εναλλαγή προσώπων αυτή καθαυτή - άλλωστε τα πρόσωπα όσο και αν έχουν το ρόλο τους δεν αλλάζουν τις συλλογικές ευθύνες - αλλά κυρίως γιατί ξέρουμε ότι όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι παρεμβάσεις πυρόσβεσης του λαϊκού κινήματος γίνονται και με άλλους τρόπους. Γίνονται και με την παρέμβαση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και από τα πάνω και από τα μέσα και από τα έξω. Επομένως, αυτά τα παρατηρούμε, μας απασχολούν. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προχωρήσει σε νομοθέτηση δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Αυτό δεν αφορά μόνο μια πτέρυγα, αλλά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Αφορά και το Λαϊκό Κόμμα, αφορά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κ.λπ. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να αντιστοιχήσει το οικοδόμημα των αναδιαρθρώσεων σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Από αυτές τις παρεμβάσεις, ο λαός δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος, μια και θα είναι το θύμα και ο στόχος. Βεβαίως, ο λαός, αν θέλει και καταλήξει, μπορεί να πάψει να είναι θύμα τέτοιων σχεδιασμών. Με αυτή την έννοια θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς δε θα κρίνουμε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Νέα Δημοκρατία από τα κόμματα είτε από ομαδοποιήσεις είτε από μη ομαδοποιήσεις. Εχουμε πολλά στοιχεία "για τη γούνα τους", για τη συνολική τους πολιτική. Από αυτή την άποψη, δεν πρόκειται να "ρίξουμε κανένα γάντι", να ξεκαθαρίσουμε ή να μην ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει σαν γνώμονα την καθημερινή του ζωή και το αύριο, που βασικά του στοιχεία διαγράφονται από σήμερα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Από Γενάρη «τα σπουδαία»

Για μετά τις γιορτές μετατίθενται πλέον οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της διαδοχής του Κ. Σημίτη, όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ. Απευθυνόμενος στα μέλη του οργάνου στην αρχή της συνεδρίασης, έκλεισε τη συζήτηση πριν καν αρχίσει, δηλώνοντας πως οι διαδικασίες για τις οποίες μίλησε προχτές στη Βουλή, θα τεθούν υπόψιν του ΕΓ στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το νέο έτος. Ως εκ τούτου, το ΕΓ περιορίστηκε στην έγκριση 46 νέων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές, μεταξύ αυτών του Γιάννη Δημαρά και της Κατερίνας Κωλέτση, στη Β' Αθήνας.

Το όλο κλίμα, βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση είναι κλίμα αναμονής γύρω από το θέμα της διαδοχής του πρωθυπουργού. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Θα υπάρξει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου προέδρου, θα υπάρξει μόνο αντικατάσταση πρωθυπουργού (και με ποιο λόγο, καθώς η θέση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα βρεθεί...), θα επιδιωχτεί ένας είδος «συναρχηγίας» Σημίτη - Παπανδρέου, θα υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή φρουράς και στα δυο πόστα, ή μήπως τίποτα από αυτά, όπως ακόμα και τώρα (!) ισχυρίζονται - ελάχιστοι είναι αλήθεια - στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη... Σε κάθε περίπτωση εκείνο που προκύπτει είναι ότι αυτό που αναζητείται πια από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η «φόρμουλα» που θα καταλήξει ο πρωθυπουργός, για να ανακοινώσει και επισήμως τις αποφάσεις του. Μια «φόρμουλα», όμως, που εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να καταληχτεί.

Γι' αυτό και προς το παρόν το μόνο, στο οποίο επιδίδονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικοί παράγοντες (Πρωτόπαπας, Καστανίδης, Τσουκάτος κ.ά.) είναι δηλώσεις περί της «ιστορικής απόφασης» του πρωθυπουργού και της επίδειξης «μέγιστης ευθύνης» εκ μέρους του, προσπαθώντας έτσι να εμφανίσουν το παράθυρο φυγής του τελευταίου, που ο ίδιος άνοιξε μπροστά στο φάσμα της εκλογικής ήττας, σαν κίνηση «πολιτικού μεγαλείου»...

Πάντως, παρά τις εξελίξεις που αναμένονται, όπως ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου, ο σχεδιασμός που είχε υπάρξει τις προηγούμενες μέρες ισχύει και ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την περιοδεία στην Κρήτη στις 15 και 16 Ιανουαρίου ενώ, συμπλήρωσε, στις 13 Ιανουαρίου ισχύει και η προγραμματισμένη του συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αναπροσαρμογή» τακτικής

Από θέση «εσωτερικής αντιπολίτευσης» παρακολουθεί ουσιαστικά τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα η ηγεσία της ΝΔ, αναπροσαρμόζοντας την τακτική της στη βάση των πιθανών σεναρίων.

Παρά τη φαινομενική επίδειξη αδιαφορίας, οι δρομολογημένες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν βραχυκύκλωμα στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς έντρομη διαπιστώνει ότι μια «ανανέωση» του έτερου μονομάχου βάζει σε κίνδυνο το «μη αναστρέψιμο» προβάδισμα που έχει στα γκάλοπ. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διαφορά πολιτικής με το ΠΑΣΟΚ, η Ρηγίλλης δεν κρύβει την αμηχανία της για την περίπτωση που ο «διάδοχος» Γ. Παπανδρέου αντιγράψει και «αχρηστεύσει» τα ισχυρά της όπλα, όπως αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής ή των «χαμηλών τόνων». Την ίδια στιγμή το ανυπόστατο επιχείρημα που επανέφερε ο Κ. Καραμανλής περί «κυβερνητικής παραλυσίας» και «ακυβερνησίας», επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, και την εμπλοκή του στις «διεργασίες» στο κυβερνών κόμμα.

Δεκάδες στελέχη της ΝΔ βγήκαν χτες και σχολίασαν, με διαφορετικό τρόπο, τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας, άθελά τους, ότι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις που αυτό δρομολογεί.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΣΟΚ ως ομολογία ήττας και απόδειξη πανικού. «Αυτές είναι κινήσεις πανικού, είναι γιατί ακριβώς χάνει (σ.σ. ο Κ. Σημίτης), αν κέρδιζε δε θ' άλλαζε και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο που να μη φανεί ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά ότι φεύγει με μια συμφωνία», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης.

Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Ο Κ. Μητσοτάκης πρόβλεψε ότι ο Κ. Σημίτης δρομολόγησε το θέμα της διαδοχής του, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα γλιτώσει την ήττα. Απλώς θα είναι βαρύτερη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι με την αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν «ν' ανακόψουν το δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία».

Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η εκλογική μάχη θα είναι διαφορετική με τον Γ. Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ γιατί «άλλο πράγμα είναι να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο τον οποίο ξέρεις πώς πολιτεύεται ως αρχηγός και άλλο πράγμα να έχεις κάτι άγνωστο». Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «θ' αλλάξει πρόγραμμα αν βγει ο Παπανδρέου αύριο, θα αλλάξει στελέχη, θα αλλάξει κυβέρνηση, θα βγάλει άλλους να βάλει άλλους, θα προλάβει ν' αλλάξει συνδυασμούς, τι θα κάνει καινούριο;».

Από την πλευρά του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι «η στρατηγική μας πρέπει να παραμείνει η ίδια και να αναπροσαρμόσουμε τις τακτικές μας, εάν υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος».

«Το πέρασμα του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία δε θα είναι τόσο εύκολο λόγω αντιδράσεων βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος», διαπιστώνει ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης

Τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ν. Κριθαρίδης. Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που ήθελαν τον Σωκράτη Ακριτίδη, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, να κατεβαίνει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και οι πληροφορίες για τον Λευτέρη - Λαοκράτη Χαλβατζή από την ΑΕΚΑ. Στην κρίση των πολιτών θα εκτεθεί και ο Σπύρος Βούγιας, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Επίσης υποψήφιοι θα είναι οι: Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Γκεσούλης, Χρύσα Αράπογλου, Αγγελος Αργυρίου, Γαβριήλ Αβραμίδης, Γιάννης Μυλόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Μαρία Τοπαρλάκη, Παναγιώτης Σαμπάνης και Εύα Καϊλή.

Στο ψηφοδέλτιο μένουν 2 θέσεις κενές, οι οποίες θα καλυφθούν αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ