Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αναπροσαρμογή» τακτικής

Από θέση «εσωτερικής αντιπολίτευσης» παρακολουθεί ουσιαστικά τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα η ηγεσία της ΝΔ, αναπροσαρμόζοντας την τακτική της στη βάση των πιθανών σεναρίων.

Παρά τη φαινομενική επίδειξη αδιαφορίας, οι δρομολογημένες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν βραχυκύκλωμα στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς έντρομη διαπιστώνει ότι μια «ανανέωση» του έτερου μονομάχου βάζει σε κίνδυνο το «μη αναστρέψιμο» προβάδισμα που έχει στα γκάλοπ. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διαφορά πολιτικής με το ΠΑΣΟΚ, η Ρηγίλλης δεν κρύβει την αμηχανία της για την περίπτωση που ο «διάδοχος» Γ. Παπανδρέου αντιγράψει και «αχρηστεύσει» τα ισχυρά της όπλα, όπως αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής ή των «χαμηλών τόνων». Την ίδια στιγμή το ανυπόστατο επιχείρημα που επανέφερε ο Κ. Καραμανλής περί «κυβερνητικής παραλυσίας» και «ακυβερνησίας», επιβεβαιώνει, εκτός των άλλων, και την εμπλοκή του στις «διεργασίες» στο κυβερνών κόμμα.

Δεκάδες στελέχη της ΝΔ βγήκαν χτες και σχολίασαν, με διαφορετικό τρόπο, τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας, άθελά τους, ότι τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις που αυτό δρομολογεί.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΣΟΚ ως ομολογία ήττας και απόδειξη πανικού. «Αυτές είναι κινήσεις πανικού, είναι γιατί ακριβώς χάνει (σ.σ. ο Κ. Σημίτης), αν κέρδιζε δε θ' άλλαζε και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο που να μη φανεί ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά ότι φεύγει με μια συμφωνία», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης.

Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Ο Κ. Μητσοτάκης πρόβλεψε ότι ο Κ. Σημίτης δρομολόγησε το θέμα της διαδοχής του, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα γλιτώσει την ήττα. Απλώς θα είναι βαρύτερη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι με την αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν «ν' ανακόψουν το δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία».

Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η εκλογική μάχη θα είναι διαφορετική με τον Γ. Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ γιατί «άλλο πράγμα είναι να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο τον οποίο ξέρεις πώς πολιτεύεται ως αρχηγός και άλλο πράγμα να έχεις κάτι άγνωστο». Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «θ' αλλάξει πρόγραμμα αν βγει ο Παπανδρέου αύριο, θα αλλάξει στελέχη, θα αλλάξει κυβέρνηση, θα βγάλει άλλους να βάλει άλλους, θα προλάβει ν' αλλάξει συνδυασμούς, τι θα κάνει καινούριο;».

Από την πλευρά του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι «η στρατηγική μας πρέπει να παραμείνει η ίδια και να αναπροσαρμόσουμε τις τακτικές μας, εάν υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος».

«Το πέρασμα του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία δε θα είναι τόσο εύκολο λόγω αντιδράσεων βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος», διαπιστώνει ο Γ. Κεφαλογιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ