Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MEGA - STAR
Ποια πολυφωνία;

Προκλητικά τα ιδιωτικά κανάλια παραβιάζουν την πολιτική πολυφωνία, αποκλείοντας το ΚΚΕ και άλλα λεγόμενα μικρά κόμματα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Αντίθετα, οι μεγαλοϊδιοκτήτες - που ας σημειωθεί χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων - δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο δικομματισμό και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο που ο προεκλογικός αγώνας άτυπα έχει ξεκινήσει. Ενδεικτικό είναι ότι όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, όπως αποδεικνύεται και από τις μέρες αυτές, που η σεναριολογία έχει τον «πρώτο» λόγο, τα «παράθυρα» είναι ορθάνοιχτα στους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν για το μήνα Νοέμβρη, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA και STAR, ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα κανάλια, όπως ο ANTENNA, o ALPHA και το ALTER δεν είχαν μέχρι χτες ανταποκριθεί στο αίτημα του ΕΣΡ ν' αποστείλουν στοιχεία για την προβολή των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικό της «φίμωσης» του ΚΚΕ, του τρίτου Κόμματος της Βουλής, είναι ότι στα δελτία ειδήσεων του STAR το μήνα Νοέμβρη ούτε μία φορά δεν κλήθηκε εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ.. προτιμήθηκε το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη «ΛΑΟΣ».


Το MEGA, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο και που αναφέρεται στην παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, φαίνεται ότι «ευλογεί» κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό έργο. Στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού των μεγαλοεκδοτών, εμφανίστηκαν το Νοέμβρη, 329 εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθεί η ΝΔ με 153 «εμφανίσεις», το ΚΚΕ με 7 εκπροσώπους, ο ΣΥΝ με 6 και το ΔΗΚΚΙ με 9 εκπροσώπους.

Τις εμφανίσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, προτίμησε να καταγράψει στον πίνακα που απέστειλε στο ΕΣΡ ο τηλεοπτικός σταθμός STAR. Στα δελτία ειδήσεων το ΚΚΕ είναι εξαφανισμένο. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην πρώτη «θέση» με 109 εκπροσώπους, ακολουθεί η ΝΔ με 42, ο ΣΥΝ με 5 και το ΛΑΟΣ με 1 εκπρόσωπο. Στις ενημερωτικές εκπομπές το προβάδισμα έχει η ΝΔ με 33 εκπροσώπους, ακολουθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με 33, ο ΣΥΝ με 2 και το ΚΚΕ μόλις με.. έναν εκπρόσωπο! Το ΣΤΑΡ στις ενημερωτικές εκπομπές έχει επίσης το μήνα Νοέμβρη καλέσει 1 εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ και ο Καρατζαφέρης έχει και αυτός τη «θεσούλα» του με 1 εκπρόσωπο, ενώ εμφανίστηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού και 3 «ανεξάρτητοι».

Στους πίνακες που δόθηκαν στο ΕΣΡ από MEGA και STAR, όπως και από την ΕΡΤ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δε φαίνεται η ΑΕΚΑ, ενώ ως γνωστό ο Ν. Μπίστης και η παρέα του εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα σε «παράθυρα» και εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης έθεσε χτες θέμα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που ακόμη δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία που επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΕΣΡ. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, γιατί σύμφωνα με άρθρο του νόμου 2328/ 95, το ΕΣΡ μπορεί να ζητήσει από τους σταθμούς στοιχεία τα οποία οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι ν' αποστείλουν, διαφορετικά ο νόμος προβλέπει κυρωτικές διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ