Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σενάρια «πυρόσβεσης» του λαϊκού κινήματος

Στη «διαδοχολογία», που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Στην πολιτική επικαιρότητα που διέπεται από τα σενάρια για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προχτές το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004. Κατ' αρχήν σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου η συζήτηση που εξελίσσεται όλες αυτές τις ημέρες εν μέσω μιας οξυμένης αντιπαράθεσης, άλλοτε ως ύφος και άλλοτε ως περιεχόμενο και με τα δυο μαζί δείχνει ότι διεξάγεται πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας δρόμου μπροστά στις εκλογές για τον τρόπο κατανομής και την ανακατανομή της εκλογικής πίτας. Θα μου πείτε: Αυτό δεν είναι θεμιτό από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά κόμματα και υπάρχει και κάλπη; Θεμιτό είναι. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η προσπάθεια, αυτός ο ανταγωνισμός για την ανακατανομή της εκλογικής πίτας πολύ λίγο έχει σχέση με το χτύπημα της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη δημιουργία προϋποθέσεων να υπάρχουν ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική. Και λέω κυρίαρχη και όχι μόνο κυβερνητική πολιτική. Μ' αυτήν την έννοια αυτή η συζήτηση μπορεί να θεωρείται γόνιμη εντός του Κοινοβουλίου, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από την αγωνία, τα ερωτήματα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε σχετικά με τα σενάρια για αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Θα ήθελα να θίξω κι ένα άλλο ζήτημα που χρωματίζει τη φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για τα γνωστά σενάρια ή σεναριολογία - δεν ξέρω τι είναι ακριβώς - περί του πώς θα πάμε στις εκλογές, με ποια κυβερνητική ηγεσία ή με ποια ΠΑΣΟΚική ηγεσία. Δεν είμαστε αδιάφοροι στη συζήτηση αυτή που γίνεται, όχι γιατί δίνουμε μεγάλη σημασία στην εναλλαγή προσώπων αυτή καθαυτή - άλλωστε τα πρόσωπα όσο και αν έχουν το ρόλο τους δεν αλλάζουν τις συλλογικές ευθύνες - αλλά κυρίως γιατί ξέρουμε ότι όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι παρεμβάσεις πυρόσβεσης του λαϊκού κινήματος γίνονται και με άλλους τρόπους. Γίνονται και με την παρέμβαση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και από τα πάνω και από τα μέσα και από τα έξω. Επομένως, αυτά τα παρατηρούμε, μας απασχολούν. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προχωρήσει σε νομοθέτηση δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Αυτό δεν αφορά μόνο μια πτέρυγα, αλλά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Αφορά και το Λαϊκό Κόμμα, αφορά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κ.λπ. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να αντιστοιχήσει το οικοδόμημα των αναδιαρθρώσεων σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Από αυτές τις παρεμβάσεις, ο λαός δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος, μια και θα είναι το θύμα και ο στόχος. Βεβαίως, ο λαός, αν θέλει και καταλήξει, μπορεί να πάψει να είναι θύμα τέτοιων σχεδιασμών. Με αυτή την έννοια θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς δε θα κρίνουμε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Νέα Δημοκρατία από τα κόμματα είτε από ομαδοποιήσεις είτε από μη ομαδοποιήσεις. Εχουμε πολλά στοιχεία "για τη γούνα τους", για τη συνολική τους πολιτική. Από αυτή την άποψη, δεν πρόκειται να "ρίξουμε κανένα γάντι", να ξεκαθαρίσουμε ή να μην ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει σαν γνώμονα την καθημερινή του ζωή και το αύριο, που βασικά του στοιχεία διαγράφονται από σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ