ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

Ο κρατήρας στο δρόμο της Καρμπάλα δημιουργήθηκε μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ο κρατήρας στο δρόμο της Καρμπάλα δημιουργήθηκε μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχτηκαν, σε διάφορα σημεία του Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων, επιβεβαιώνοντας την άποψη αρκετών αναλυτών ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, πριν από μερικές βδομάδες, ουδεμία επίδραση θα έχει στη δράση των ανταρτών. Την ίδια στιγμή, πένθος επικρατεί στη Βουλγαρία και στην Ταϊλάνδη για το χαμό των πρώτων στρατιωτών τους στο Ιράκ, μετά την ισχυρότατη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, το Σάββατο, στην Καρμπάλα. Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», «ξύνοντας» πληγές, δημοσίευσε χτες εκτενές άρθρο όπου παρουσίαζε με στοιχεία τον υπερδιπλασιασμό των αμερικανικών απωλειών τους τελευταίους μήνες και προειδοποιούσε για περαιτέρω αύξησή τους. Συγκεκριμένα, κατά τους τελευταίους 4 μήνες έχουν σκοτωθεί 145 Αμερικανοί και έχουν τραυματιστεί 1.209, ενώ οι αριθμοί αυτοί, κατά το πρώτο τετράμηνο της κατοχής, ήταν 65 και 574 αντιστοίχως.

Σε μάχη εξελίχθηκε η προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σπίτια στη Μοσούλη, καθώς δέχτηκαν τα πυρά ανταρτών. Μετά από αρκετή ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετά άτομα, ενώ είχαν σκοτωθεί 3 Ιρακινοί και τραυματιστεί σοβαρά 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη Φαλούτζα χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε βόμβα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ «ελεγχόμενη» χαρακτήρισαν οι κατοχικές δυνάμεις την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Βαγδάτη το μεσημέρι. Στην πόλη Μαχμουντίγια, 2 Ιρακινοί μέλη της φρουράς ασφαλείας και 1 Βρετανός μηχανικός έπεσαν νεκροί από τα πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητό τους σε μια επίθεση που έμοιαζε πολύ με την αντίστοιχη που έγινε στις αρχές του μήνα στο Τικρίτ, κατά 2 Ιαπώνων και 2 Νοτιοκορεατών, οι οποίοι σκοτώθηκαν.

Την Κυριακή, από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 2 παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν συνολικά 14 άνθρωποι εκ των οποίων οι 5 Αμερικανοί. Στη Φαλούτζα, από βόμβα σε αυτοκινητοπομπή, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός, ενώ στο Κιρκούκ ανακοινώθηκε η σύλληψη 2 Αιγυπτίων, 1 Ιρανού και 1 Αφγανού ως υπόπτων για «δολιοφθορές». Στο Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, άγνωστοι επιτέθηκαν κατά του τοπικού υποδιοικητή του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και να σκοτωθούν 3 φρουροί του.

Η αιματηρότερη, όμως, επίθεση των τελευταίων ημερών ήταν αυτή στην Καρμπάλα, το Σάββατο το μεσημέρι, όταν παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη στην είσοδο των κτιρίων του πανεπιστημίου της πόλης όπου εδρεύουν οι βουλγαρικές δυνάμεις. Ο απολογισμός είναι 5 νεκροί Βούλγαροι στρατιωτικοί, 2 Ταϊλανδοί και 12 Ιρακινοί ενώ σε 130 ανέρχονται οι τραυματίες, εκ των οποίων 23 Βούλγαροι και μάλιστα οι 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χτες, στην Καρμπάλα μετέβησαν ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ προκειμένου να εμψυχώσουν τους υπόλοιπους στρατιώτες, να παραλάβουν τις σορούς των νεκρών αλλά και να επαναεπιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην περιοχή παρά τις έντονες αντιδράσεις της βουλγαρικής κοινής γνώμης.

Επίθεση Κουκ - κληρικών στον Μπλερ

Επίθεση σε σκληρή γλώσσα δέχτηκε από δύο ανώτατους κληρικούς της εκκλησίας της Αγγλίας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ δήλωσε ότι ο Μπλερ θα λογοδοτήσει στο Θεό, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Ντέραμ παρομοίασε τους Μπους και Μπλερ σαν «λευκούς νταήδες που τα βάζουν με μαύρους εμπόρους ναρκωτικών σε κακόφημη συνοικία του Λονδίνου».

Ο Μπλερ δέχτηκε για άλλη μια φορά και τα βέλη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Μέσα από τις σελίδες του «Independent» ο Κουκ καλεί εκ νέου το Βρετανό πρωθυπουργό να εγκαταλείψει «τη νοσηρή άρνηση της πιο εξόφθαλμης απόδειξης ότι όπλα μαζικής καταστροφής δεν υπάρχουν» στο Ιράκ, έπειτα από την αμφισβήτηση προηγούμενων σχετικών δηλώσεών του από τον ίδιο τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εκρηκτική» Λόγια Τζίργκα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Καθώς οι σκληροί διαγκωνισμοί στη Λόγια Τζίργκα - που μπαίνει στην τρίτη της βδομάδα, χωρίς να έχει ψηφίσει το Σύνταγμα που παρουσίασε ο «Πρόεδρος» Χαμίντ Καρζάι - συνεχιζόταν και χτες, η «κατάσταση ασφαλείας» συνέχιζε να είναι εξαιρετικά ασταθής. Την Κυριακή 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένας «συλληφθείς τρομοκράτης» πυροδότησε εκρηκτικά που είχε στο αυτοκίνητό του, ενώ μέσα στο όχημα βρίσκονταν πέντε μέλη των αρχών ασφαλείας, ανάμεσά τους και ο υπεύθυνος της προσωπικής φρουράς του υπουργού Αμυνας, Μοχάμαντ Φαχίμ, με αποτέλεσμα να μην επιζήσει κανείς. Την ευθύνη «διεκδίκησε» ένα στέλεχος των Ταλιμπάν, πράγμα που «διέψευσε» άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν - πρακτικά, ουδείς μπορεί να πει για λογαριασμό ποιου ενήργησε ο άνδρας.

Οσον αφορά στο Σύνταγμα, πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι η «οριστική» κατάληξη των διαπραγματεύσεων - στις οποίες ανέκυψαν πολλές διαφωνίες, ειδικά για το ρόλο του ισλάμ στη διακυβέρνηση, τις υπερεξουσίες που θέλει ο Καρζάι, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών, και τη νομή της εξουσίας - αναμενόταν χτες. Η έγκριση του Συντάγματος αποκλείεται να είναι «ομόφωνη», σχολίαζαν αναλυτές, καθώς ως και την τελευταία στιγμή, προτείνονταν «τροποποιήσεις» στο κείμενο.

Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει μια διπλωματική αντιδικία μεταξύ της κυβέρνησης της Αυστραλίας και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν σχετικά με την τύχη των Αφγανών προσφύγων που η κυβέρνηση Χάουαρντ«επαναπροώθησε» στη χώρα τους, αφού τους κράτησε επί μήνες σε στρατόπεδο στο νησί Ναούρου. Η διπλωματία της Αυστραλίας ισχυρίστηκε ότι 10 από τους 46 πρόσφυγες - που μετείχαν σε απεργία πείνας, η οποία δε «συγκίνησε» τον Αυστραλό πρωθυπουργό Χάουαρντ, που τους ξαπόστειλε - «εκτελέστηκαν» στο Αφγανιστάν. Η Καμπούλ «διέψευσε κατηγορηματικά» τις πληροφορίες αυτές.

ΕΥΡΩΠΗ
Επιδημία «παγιδευμένων επιστολών»

ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΧΑΓΗ.--

Ηρεμία συνέστησε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μία ημέρα μετά την προσπάθεια εκφοβισμού του με παγιδευμένο δέμα, το οποίο δέχτηκε στην κατοικία του στην Μπολόνια και εξερράγη όταν το άνοιξε χωρίς να τραυματιστεί ή να προκληθούν ζημιές.

Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτίμησε τον κίνδυνο που διατρέχει ο Πρόντι. «Η ασφάλεια ήταν ενισχυμένη, με επιπλέον άνδρες συνοδείας, ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, 24ωρη προστασία του σπιτιού του, όμως δεν προβλέψαμε τον έλεγχο της αλληλογραφίας του» παραδέχτηκε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υπό καθεστώς ανωνυμίας υπεύθυνος της Ασφάλειας.

Χτες παράλληλα έγινε γνωστό από τη γερμανική αστυνομία ότι εντοπίστηκε «ύποπτη» επιστολή με παραλήπτη τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ακόμη, παγιδευμένη επιστολή παραδόθηκε και στο αρχηγείο της «EUROPOL» στη Χάγη της Ολλανδίας που εξουδετερώθηκε πριν προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

ΑΒΑΝΑ.--

Το «στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε απερίγραπτους εξευτελισμούς», καταγγέλλει δημοσίως η ανακοίνωση του κουβανικού Κοινοβουλίου όσον αφορά στην αμερικανική βάση στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Νησιού της Επανάστασης. Τη βάση του Γκουαντανάμο.

Αμερικανική βάση με συμφωνία που είχαν συνάψει με την προεπαναστατική κυβέρνηση της Κούβας που - όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Φιντέλ Κάστρο - είναι πλέον παράνομη και για το λόγο αυτό ποτέ δεν έχουν εισπραχθεί τα «ποσά για το ενοικιοστάσιο που καταθέτουν οι ΗΠΑ». Εξάλλου, το καθεστώς της βάσης του Γκουαντανάμο «είναι στον αέρα» και για το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, που σε προγενέστερη απόφασή του είχε κρίνει ότι οι περίπου 600 κρατούμενοι «Μαχητές - Ταλιμπάν» δεν μπορούν να χαίρουν των δικαιωμάτων που χαίρουν οι κρατούμενοι στις ΗΠΑ, αφού δεν είναι υπό καμία άποψη αμερικανικό έδαφος...

«Οι κρατούμενοι είναι σε διαρκή και απόλυτη απομόνωση, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους ή πρόσβαση σε νομική υπεράσπιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, όπου προστίθεται ότι «διαπράττονται κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιθέσεις κατά της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, μέσα σε κλίμα υστερίας και τρόμου που καλλιεργείται από τους Βορειοαμερικανούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ