Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Στρατόπεδο συγκέντρωσης»

ΑΒΑΝΑ.--

Το «στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε απερίγραπτους εξευτελισμούς», καταγγέλλει δημοσίως η ανακοίνωση του κουβανικού Κοινοβουλίου όσον αφορά στην αμερικανική βάση στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Νησιού της Επανάστασης. Τη βάση του Γκουαντανάμο.

Αμερικανική βάση με συμφωνία που είχαν συνάψει με την προεπαναστατική κυβέρνηση της Κούβας που - όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Φιντέλ Κάστρο - είναι πλέον παράνομη και για το λόγο αυτό ποτέ δεν έχουν εισπραχθεί τα «ποσά για το ενοικιοστάσιο που καταθέτουν οι ΗΠΑ». Εξάλλου, το καθεστώς της βάσης του Γκουαντανάμο «είναι στον αέρα» και για το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, που σε προγενέστερη απόφασή του είχε κρίνει ότι οι περίπου 600 κρατούμενοι «Μαχητές - Ταλιμπάν» δεν μπορούν να χαίρουν των δικαιωμάτων που χαίρουν οι κρατούμενοι στις ΗΠΑ, αφού δεν είναι υπό καμία άποψη αμερικανικό έδαφος...

«Οι κρατούμενοι είναι σε διαρκή και απόλυτη απομόνωση, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους ή πρόσβαση σε νομική υπεράσπιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, όπου προστίθεται ότι «διαπράττονται κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιθέσεις κατά της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, μέσα σε κλίμα υστερίας και τρόμου που καλλιεργείται από τους Βορειοαμερικανούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ