Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση της βίας και κατά φιλειρηνιστών διαδηλωτών

Με ειρωνεία αντέδρασαν η Παλαιστινιακή Αρχή και οι φιλειρηνικές οργανώσεις στην ισραηλινή κυβερνητική ανακοίνωση περί εκκένωσης 4 εποικισμών, εκ των οποίων οι 3 είναι ακατοίκητοι

Για άλλη μια φορά ερείπια και νεκροί από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Για άλλη μια φορά ερείπια και νεκροί από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αποχώρησαν, τελικά, μετά από τρία εικοσιτετράωρα εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από το κέντρο της Νάμπλους και του γειτονικού προσφυγικού καταυλισμού Μπαλάτα, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες τραυματίες και πολλή οργή. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στη διάλυση 4 εποικισμών, εκ των οποίων οι 3 είναι παντελώς ακατοίκητοι! Η απόφαση πάντως προκάλεσε νέες αναταράξεις στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες στρατιώτες έβαλλαν με αληθινά πυρά κατά Παλαιστινίων, Ισραηλινών και αλλοδαπών φιλειρηνιστών που διαδήλωναν, την περασμένη εβδομάδα, για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους.

Ενας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και ακόμη περισσότεροι συλληφθέντες είναι ο τελικός απολογισμός των τριήμερων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, που συνοδεύονταν από δεκάδες τεθωρακισμένα, αποχώρησαν, νωρίς χτες το πρωί, ανατινάσσοντας, κατά την αποχώρησή τους, και την τριώροφη κατοικία ενός καταζητούμενου μέλους των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Στο μεταξύ, αδιευκρίνιστες παρέμεναν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 3 Παλαιστίνιοι, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα χτες. Η εισβολή στη Νάμπλους ακολούθησε την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, κοντά σε στάση λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ισραηλινοί.

«Φάρσα»

«Είναι κουραστικό πλέον η ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρεί σε κινήσεις αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των δημοσίων σχέσεών της, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα», δήλωνε, χτες, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση διάλυσης 4 εποικισμών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόζεφ Λαπίν, ηγέτης του κεντρώου συγκυβερνώντος κόμματος Σινούι, γνωστοποιούσε, χτες, ότι εντός των προσεχών ημερών θα διαλυθούν οι «παράνομοι» (για την ισραηλινή κυβέρνηση) εποικισμοί Γκινότ Αριέχ, Σακέντ Φαρμ, Μάγκεν Ντέιβιντ και Μπατ Αγίν. Ο Λαπίντ κάλεσε τους εποίκους να μην αντιδράσουν, γιατί θα πρέπει το Ισραήλ «να διαφυλάξει τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ».

Οι 3 από τους 4 εποικισμούς είναι ακατοίκητοι και μόνο στον έναν διαμένουν μερικές δεκάδες άνθρωποι. Παρ' όλα αυτά, το Συμβούλιο των Εποίκων - Yesha - αντέδρασε έντονα και τόνισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ το ακροδεξιό συγκυβερνών κόμμα Εθνικής Ενότητας κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «σείει τα θεμέλια της χώρας και ξεριζώνει τους Εβραίους από τη γη τους». Εντούτοις, δεν έκανε, προς το παρόν, νύξη περί αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εντονες, πάντως, ήταν και οι αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος «Μέρετζ», του οποίου ο ηγέτης Γιόσι Σαρίντ, χαρακτήριζε την ισραηλινή απόφαση «φάρσα», που καμία σχέση δεν έχει με προσπάθεια πραγματικής εφαρμογής του «οδικού χάρτη».

Εσωτερική έρευνα στο στρατό

Με αίμα βάφτηκαν οι πολυήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσαν, την περασμένη εβδομάδα, φιλειρηνικές παλαιστινιακές, ισραηλινές και ξένες οργανώσεις, διαδηλώνοντας κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Διαδηλώσεις έγιναν στις 25, 26 και 27 Δεκέμβρη σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης. Στις 26, η διαδήλωση έγινε στην Καλκίλια, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα, λαστιχένιες, αλλά και αληθινές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 21χρονος Ισραηλινός διαδηλωτής.

Την επομένη στην ίδια πόλη, απαγορεύτηκε η είσοδος των ξένων φιλειρηνιστών, ενώ οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα. Ο σοβαρός τραυματισμός του Ισραηλινού Γκιλ Να'αμάτι έχει προκαλέσει σάλο στο Ισραήλ και ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες (2019-11-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση (2005-07-15 00:00:00.0)
Στη Δαμασκό ο Αμπάς (2005-07-08 00:00:00.0)
Επίθεση σε εποικιστικό φυλάκιο και νέες επιδρομές (2004-09-24 00:00:00.0)
Ανείπωτη η φρίκη ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις (2002-04-18 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατικό» λουτρό αίματος (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ