ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Χαράτσια επιβάλλουν οι «δημοτικοί επιχειρηματίες»

Επιβάλλουν αυξήσεις στα τέλη γιατί... «οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρήσεις»!

Φόροι, φόροι, φόροι. Αυτή είναι η «τριλογία» της «αντάρτισσας» του ΠΑΣΟΚ, δημάρχου Στυλίδας, Αλεξάνδρας Καραγεώργου - Σχορετσανίτη, η οποία δε διστάζει, εν μέσω περιόδου εντατικής κυβερνητικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να «χώσει» και αυτή το χέρι της βαθιά στην τσέπη τους, με τις αυξήσεις φωτιά που επέβαλε την προηγούμενη Τετάρτη, σε υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος.

Αυξήσεις - φωτιά που κυμαίνονται από 4% έως 10% για να μαζέψει χρήματα του λαού, αφού δεν έχει τη διάθεση να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τους παράνομα παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), αλλά και για να υλοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για μετατροπή της ΤΑ σε επιχείρηση. «Οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρήσεις»(!), δικαιολόγησε τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα) ο Θανάσης Παπαϊωάνου, αντιδήμαρχος του Δήμου Στυλίδας.

Ετσι, οι εν λόγω «επιχειρηματίες» της ΤΑ, επέβαλαν:

  • Αύξηση 10% στα τέλη ύδρευσης και στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, από όπου προέρχονται και τα μεγαλύτερα χαράτσια - έσοδα του δήμου.
  • Αύξηση 4% στα τέλη δικαιωμάτων πλατειών, πεζοδρομίων (τι κατάσταση και αυτή να νοικιάζονται τα πεζοδρόμια για την είσπραξη χρημάτων) και λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
  • Αύξηση 4% στα τέλη άρδευσης, παρόλο που αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και οι καλλιέργειές τους έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί(η αντάρτισσα» δεν τους υπολογίζει και για αυτό όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους «το 'γραψε»).
  • Αύξηση 4% στα μισθώματα των καταστημάτων της δημοτικής αγοράς.
  • Αύξηση στο «ύψος του τιμαρίθμου» (3%-4%) στα τέλη διαφήμισης και διαφημιστικών πινακίδων.
Ηλεκτρονικά διόδια και στην Εθνική Οδό

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων, ίδιο με αυτό που υπάρχει και στην «Αττική Οδό», θα κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του νέου χρόνου και στους σταθμούς διοδίων της Εθνικής Οδού Πάρτα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Αυτό ανακοίνωσε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), συμπληρώνοντας ότι για το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου σε διάφορους σταθμούς, που θα διαρκέσει μερικές μέρες ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τους ηλεκτρονικούς αυτούς πομποδέκτες - μεγέθους ενός πακέτου τσιγάρων που προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να τους πληρώνουν.

Οι κάτοχοι των ηλεκτρονικών πομποδεκτών («ΤΕΟ Pass») θα διέρχονται από τις ειδικές λωρίδες των σταθμών των διοδίων χωρίς να σταματούν, εφόσον βέβαια έχουν προπληρώσει την τιμή του διοδίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΤΕΟ, οι κάτοχοι των ηλεκτρονικών διοδίων, με την κανονική εφαρμογή του συστήματος θα έχουν έκπτωση επί της τιμής του διοδίου. Εκείνο, βέβαια, που δεν ανακοίνωσε το ΤΕΟ είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση επιφυλάσσει σημαντική αύξηση της τιμής των διοδίων, που μπορεί να φτάσει, σε πρώτη φάση, μέχρι και στο διπλασιασμό τους, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται ο τριπλασιασμός τους!..

Τροπολογία - χάρισμα στον Βωβό

Αντισυνταγματική και προς όφελος των συμφερόντων του εργολάβου Μπάμπη Βωβού είναι η τροπολογία για τη χρήση της έκτασης της Ριζαρείου Σχολής στο Φαληρικό Ορμο, η οποία περιέχεται στον τελευταίο νόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα.

Αυτό καταγγέλλει η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Σαρωνικού». Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η τροπολογία αυτή «τροποποιεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στην έκταση της Ριζαρείου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εργολάβου Μπάμπη Βωβού». Προβλέπει «χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου όπου επιτρέπονται κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων πολυκαταστημάτων και υπεραγορών), γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, εστιατόρια, αναψυκτήρια, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού (πολυκινηματογράφοι) και διοίκηση».

Η Συντονιστική επιτροπή επισημαίνει ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική αφού έρχεται σε αντίθεση στην παράγραφο 3 του άρθρου 24 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «για να αναγνωριστεί μια περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι, πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων». Ερχεται σε αντίθεση επίσης και στους εκτελεστικούς νόμους περί πολεοδομίας. Για τους παραπάνω λόγους η Συντονιστική Επιτροπή θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Ενοχος για βεβήλωση μνημείου

Ενοχος για βεβήλωση μνημείου κρίθηκε από το πέμπτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, τη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη, ο 71χρονος Ν. Ασπροποταμίτης, που είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω στις 29 Σεπτέμβρη, να καταστρέφει το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Γαλάτσι.

Στη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι ήταν αντάρτης του Ζέρβα, χωροφύλακας, και πως βασανίστηκε από κομμουνιστικό στρατοδικείο, πετώντας ταυτόχρονα διάφορα έγγραφα προς την έδρα. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ η ζημιά στο μνημείο ήταν πολύ μεγάλη (είχε αφαιρεθεί ακόμα και η ασήκωτη επιστύλια πλάκα), ο κατηγορούμενος, μαζί με το συνήγορό του και το μάρτυρα υπεράσπισής του, προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημιές, μόνο στην παράφραση του συνθήματος «ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», ΣΕ «ΕΜΠΡΟΣ ΕΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Ακόμα και κατά την αναμονή έκδοσης της απόφασης, ο Ν. Ασπροποταμίτης έβριζε ακατάπαυστα τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ, φωνάζοντας «φονιάδες κομμούνια, σας έχω σταμπάρει και θα τα βρούμε, έχετε φάκελο στην Ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι στις 28 Οκτώβρη, και αφού είχε ήδη επανατοποθετηθεί η επιστύλια πλάκα, ο κατηγορούμενος προπηλάκισε τους αντιστασιακούς της ΠΕΑΕΑ, της ΠΟΑΕΑ και της ΠΣΑΕΕΑ, μέσα και έξω από την εκκλησία της Αγ. Γλυκερίας.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε πέντε μήνες φυλάκιση, αλλά ο Ασπροποταμίτης άσκησε ύφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ΟΣΕ παραχωρεί οικόπεδο στον ΟΚΑΝΑ

Την παραχώρηση οικοπέδου 420 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στεγαστεί Μονάδα Χορήγησης Μεθαδώνης, αποφάσισε η διοίκηση του ΟΣΕ, ικανοποιώντας αίτημα του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Στο οικόπεδο, το οποίο θα μισθωθεί στον ΟΚΑΝΑ για 12 χρόνια έναντι συμβολικού ενοικίου, στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών του ΟΣΕ. Εκεί θα ανεγερθεί προκατασκευασμένο κτίριο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο μετά τη χρήση του από τον ΟΚΑΝΑ, θα περιέλθει στον ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ