ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Βαρβαρότητα και ελπίδα

Κακά τα ψέματα. Δε γιορτάζουν όλοι τις χρονιάρες αυτές μέρες ούτε μπορούν όλοι να προσποιούνται τους ευτυχισμένους, που λάμπουν από χαρά, όπως οι χαζοχαρούμενοι τηλεοπτικοί αστέρες

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Η φωταγωγία και η «ζαχαρένια πόλη» της δημάρχου Αθήνας μπορεί να είναι κατάλληλες για ντεκόρ στα τηλεοπτικά σόου, δεν αρκούν όμως για να φτιάξουν «εορταστικό κλίμα». Τα σκοτάδια της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, δε διαλύονται με τα πυροτεχνήματα. Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» δεν μπορεί να φτάσει στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας... Κακά τα ψέματα. Δε γιορτάζουν όλοι τις χρονιάρες αυτές μέρες ούτε μπορούν όλοι να προσποιούνται τους ευτυχισμένους, που λάμπουν από χαρά, όπως οι χαζοχαρούμενοι τηλεοπτικοί αστέρες.

Η αβεβαιότητα και το άγχος έχουν γίνει πλέον μόνιμος σύντροφος των εργαζομένων. Δεν επιτρέπουν σιγουριά και σχέδια για το αύριο. Τα έσοδα υπολείπονται σταθερά από τα έξοδα, αφού όλο και περισσότερα πάνε σε δωρεάν, υποτίθεται, υπηρεσίες του κράτους. Ούτε λόγος να γίνεται για ποιότητα ζωής ή ψυχαγωγία, που για πολλούς εξαντλείται στο υποκατάστατο της «φθηνής» εμπορικής τηλεόρασης. Το χειρότερο, δε φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, όσο στα πράγματα βρίσκονται οι γνωστοί δυνάστες.

Κακά τα ψέματα. Τέτοιες μέρες οι ταξικές διαφορές υπογραμμίζονται πιο έντονα στο φόντο της προκλητικής χλιδής των αρχόντων, ενός χυδαίου ευδαιμονισμού και της λατρείας του χρήματος... Αναμενόμενο είναι οι θεματοφύλακες του συστήματος να κατασκευάζουν μια απατηλή γιορτινή εικόνα λάμψης, να υποδεικνύουν αδιέξοδους δρόμους απόδρασης από την πραγματικότητα και να επιχειρούν να «καθαρίσουν» με τους «κολασμένους της γης», παραδίδοντάς τους στη φιλανθρωπία των καπιταλιστών...

Η πραγματικότητα όμως δεν έχει ποτέ μία όψη. Μπορεί η βαρβαρότητα να είναι το κυρίαρχο γνώρισμα της «βασιλείας» του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, αλλά, ευτυχώς, υπάρχει πάντα η ανυπακοή, η αντίσταση, οι αγώνες των λαών. Από αυτούς αντλείται και η αισιοδοξία και η δύναμη. Αλλωστε το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από το χάραμα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΜΙΧΛΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ... «Η προαναγγελία πολιτικών εξελίξεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη τείνει να διαμορφώσει νέο πολιτικό σκηνικό και ήδη στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων τα πράγματα μεταβάλλονται εμφανώς με φόντο την αβεβαιότητα που διακρίνει το δημόσιο λόγο των περισσότερων πολιτικών στελεχών. Ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ επιστρέφει η αισιοδοξία για ανάκαμψη και στη ΝΔ βρίσκουν χώρο η αμηχανία και ο σκεπτικισμός» (ΒΗΜΑ).

ΔΙΑΔΟΧΗ ΓΡΗΓΟΡΑ: «Αποφασισμένος να δρομολογήσει ταχύτατα τη διαδοχή του φέρεται ο Κώστας Σημίτης. Οι διαδικασίες θα αρχίσουν μετά τα Φώτα, με πιθανότερη την ανάληψη της πρωθυπουργίας και της αρχηγίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και η δυαρχία έχει ισχυρούς υποστηρικτές. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει "ιστορικής σημασίας" την προχθεσινή ομιλία Σημίτη και διαβεβαιώνει ότι θα συμπορευτεί μαζί του, όποιες αποφάσεις και αν πάρει. Η προοπτική της διαδοχής προκαλεί ενθουσιασμό στους βουλευτές, αλλά σκεπτικισμό στους περισσότερους πρωτοκλασάτους» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τα Θεοφάνεια ο Κ. Σημίτης, που με την ομιλία του στη Βουλή προδιέγραψε την αποχώρησή του, θα κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με μόνο θέμα την εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι, καθ' υπόδειξίν του, ο Γ. Παπανδρέου» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΑΝΕΜΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ»: «Νέο πολιτικό σκηνικό δημιούργησε η εντυπωσιακή παρέμβαση του Κ. Σημίτη στη Βουλή. Στο ΠΑΣΟΚ ο πυρετός ανέβηκε. Ανεμος αισιοδοξίας πνέει εν αναμονή των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών. Αντίθετα, στο νεοδημοκρατικό μέτωπο εμφανίζονται ρωγμές και εκδηλώνονται κρούσματα ηττοπάθειας» (ΕΘΝΟΣ).

ΟΚΤΑΕΤΙΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ! «Νέα οκταετία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας εγγυάται ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα είναι αποφασισμένος να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των μεγάλων λαϊκών στρωμάτων. Στις προτεραιότητες του Γ. Παπανδρέου, είναι η διεύρυνση της Δημοκρατικής Παράταξης προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά, για να είναι σε μόνιμη βάση πλειοψηφικό το ρεύμα στην κοινωνία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση σταθερότητας και ανάπτυξης» (ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Γ. Παπανδρέου: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ» ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗ ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΔΟΧΗ - ΤΑ ΘΕΛΕΙ... ΟΛΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ «ΑΛΛΑΖΕΙ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΙΝΙΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΑ 8ΕΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.

ΑΥΓΗ: ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟ ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχείρηση διαδοχολογίας - ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ

ΕΣΤΙΑ: «ΚΑΙΕΙ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΙ ΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ... ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ 2.373 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τα βάσανα του πλανητάρχη... «Τουλάχιστον 20 δεξιώσεις θα διοργανώσει κατά την εφετινή περίοδο των εορτών ο Τζορζ Μπους, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί στο Λευκό Οίκο περισσότερα από 7.000 άτομα. Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μάλιστα για την ίδια ημέρα, που σημαίνει ότι σε ορισμένες από τις βραδιές των χριστουγεννιάτικων διακοπών του ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να ανταλλάξει περί τις 1.000 χειραψίες...» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ).

...και των «υπηκόων» της νέας τάξης: «Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία και την Ουαλία, σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας, εξαιτίας του δριμύτατου ψύχους που επικρατεί στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των θυμάτων από το κρύο μπορεί φέτος να εκτιναχτεί στις 50.000 - ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τη φρίκη που έζησε η Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, αν και στην περίπτωση εκείνη, αιτία ήταν ο παρατεταμένος καύσωνας» (ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ευρω-τρομοκρατία: «Τα από καιρό προαναγγελθέντα, νέου τύπου "αντιτρομοκρατικά" σενάρια των διωκτικών μηχανισμών άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη στην πράξη. Η έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας για τρομοκρατία στην ΕΕ (την περίοδο Οκτώβριος 2002 - Οκτώβριος 2003) ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και «νομιμοποιεί» μαζικές, φρονηματικές, διώξεις εναντίον όσων συμμετέχουν ενεργά σε κινήματα "αντικαπιταλιστικά", "αντιιμπεριαλιστικά" ή κατά της "παγκοσμιοποίησης"! (Χρήστος Ζέρβας - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Κρέας με πίστωση: «Στη Βαρβάκειο αγορά, πάλι, χθες συνέβη κάτι πρωτοφανές: οι κρεοπώλες αναγκάστηκαν να πωλούν κρέας με δόσεις και μάλιστα με πιστωτικές κάρτες! Μετά τα εορτοδάνεια, στα οποία προσέφυγαν μαζικά οι Ελληνες, φτάσαμε να πληρώνουμε κρέας με πιστωτικές» (από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ