ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκκληση για τους ζωντανούς

Τις ευχαριστίες του για την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε ο Ιρανός Πρόεδρος, κάνοντας ειδική μνεία στη γενναιοδωρία των ΗΠΑ, αλλά διευκρινίζοντας ότι δε «σηματοδοτεί καμία αλλαγή πολιτικής»

Αμέτρητος ο αριθμός των νεκρών

Associated Press

Αμέτρητος ο αριθμός των νεκρών
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αποχωρούν, σταδιακά, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων από τη ρημαγμένη πόλη του Μπαμ, στο νοτιοανατολικό Ιράν, καθώς οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων έχουν εξανεμιστεί. Η προσοχή όλων, πλέον, στρέφεται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκομιδή και ταφή των νεκρών, αλλά και στην εξασφάλιση των βασικών αναγκών των χιλιάδων αστέγων. Ο Πρόεδρος Χαταμί, μιλώντας στα ΜΜΕ, μετά το τέλος έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Κερμάν της ομώνυμης πληγείσας περιοχής, δεσμεύτηκε για την ολική ανοικοδόμηση της πόλης «με οποιοδήποτε κόστος» και ευχαρίστησε όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής στις διμερείς σχέσεις.

Τα πρώτα αμερικανικά αεροσκάφη, μετά από 23 χρόνια, προσγειώθηκαν, χθες, σε ιρανικό έδαφος και η πρώτη ομάδα Αμερικανών γιατρών και διασωστών μεταφέροντας ανθρωπιστικό και ιατρικό υλικό έφθασε, χθες το μεσημέρι, στο ισοπεδωμένο Μπαμ. Οι, περίπου, 1.700 άνδρες των σωστικών συνεργείων από 30 χώρες που βρίσκονται στην πόλη υπό το συντονισμό του ΟΗΕ άρχισαν, σταδιακά, να αποχωρούν. Σύντομο χαρμόσυνο διάλειμμα στην πένθιμη ατμόσφαιρα, χθες, υπήρξε η διάσωση δύο μικρών αγοριών, τέσσερις μέρες μετά το θανατηφόρο πλήγμα του Εγκέλαδου, τα οποία εντοπίστηκαν χάρη στο συνεχόμενο κελάηδημα δύο καναρινιών που βρίσκονταν δίπλα τους.

Εικόνες ολικής καταστροφής

Associated Press

Εικόνες ολικής καταστροφής
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τεντ Περν, επιβεβαίωσε την ιρανική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 28.000 άνθρωποι έχουν, ήδη, ενταφιαστεί, αλλά συμπλήρωσε ότι ο τελικός απολογισμός δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τις 50.000 νεκρούς. Ο Περν τόνισε ότι η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες αγνοούνται ακόμη και ότι ολόκληρες συνοικίες δεν έχουν προσεγγιστεί από τα σωστικά συνεργεία. Την ίδια στιγμή, οι άστεγοι καταμετρώνται σε περισσότερους από 70.000.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που σπεύδουν στην περιοχή για να παραλάβουν τη σκυτάλη από τα σωστικά συνεργεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή των επιδημιών, αλλά και για το ενδεχόμενο να μειωθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μόλις τερματιστούν οι προσπάθειες διάσωσης, με αποτέλεσμα να αφεθούν οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι στη μοίρα τους. Οι ιρανικές αρχές απηύθυναν, χθες, έκκληση για αποστολή ρουχισμού, φαρμάκων και κουβερτών, ενώ ομάδες ειδικών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αρχίζουν να φθάνουν στο Ιράκ (πρώτες αυτές της Ιαπωνίας και του Μεξικού) με χρονοδιάγραμμα παραμονής που μπορεί να ξεπερνά και τους 9 μήνες.

Ευχαριστεί και διασαφηνίζει ο Χαταμί

Τις ευχαριστίες του προς όλες τις χώρες που ανταποκρίθηκαν στην ιρανική έκκληση για βοήθεια εξέφρασε, χθες, ο Ιρανός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η μαζική αυτή ανθρωπιστική ανταπόκριση αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος και η τρομοκρατία». Ο Μοχάμαντ Χαταμί έκανε ειδική μνεία στη βοήθεια που απέστειλε η Ουάσιγκτον και επιβεβαίωσε ότι ήταν η πιο γενναιόδωρη μαζί με αυτήν των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι 6 αραβικές χώρες που αποτελούν το Συμβούλιο του Κόλπου σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Εσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι η ευγνωμοσύνη για την αμερικανική βοήθεια δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένα βασικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής», κατέληξε ο Ιρανός Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι βασικός παράγοντας είναι η ύπαρξη εμπιστοσύνης.

Ο Κόλιν Πάουελ, ένα 24ωρο νωρίτερα, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ», εκτίμησε ότι «ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν σιγά σιγά ότι το Ιράν υιοθετεί μια νέα στάση, και μ' αυτό το δεδομένο οι ΗΠΑ είναι πάντα ανοιχτές στο ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου». Ο Πάουελ, επίσης, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι υπάρχουν ακόμη «στοιχεία που ανησυχούν τις ΗΠΑ, όπως είναι ο πιθανός ρόλος του Ιράν στην τρομοκρατία».

Οι δηλώσεις Πάουελ έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση στη Μόσχα, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, ενώ την πεποίθηση ότι μπορεί η «διεθνής βοήθεια να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ», εξέφρασε και ο Γερμανός πρέσβης στο Ιράν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει ο ισραηλινός στρατός

Για άλλη μια φορά οι Παλαιστίνιοι της Νάμπλους υπό την απειλή των ισραηλινών όπλων

Associated Press

Για άλλη μια φορά οι Παλαιστίνιοι της Νάμπλους υπό την απειλή των ισραηλινών όπλων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι μεγαλόστομες δεσμεύσεις της ισραηλινής ηγεσίας στον «οδικό χάρτη» μοιάζουν εξαιρετικά σιωπηλές υπό τον ήχο των ισραηλινών ελικοπτέρων που έπληξαν, χτες, για πολλοστή φορά στόχο στο κέντρο της πόλης της Γάζας και των ισραηλινών αρμάτων που εισέβαλαν, εκ νέου, στη Νάμπλους. Την ίδια στιγμή, στοιχεία που δημοσιοποίησε το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε κατά 16% από τότε που ο Αριέλ Σαρόν ανέλαβε την πρωθυπουργία, και μάλιστα σε συγκεκριμένους εποικισμούς που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπονόησε ότι μπορεί να εκκενώσει...

Δύο πυραύλους εκτόξευσαν ισραηλινά ελικόπτερα «Απάτσι» κατά αυτοκινήτου που κινούνταν στους δρόμους της συνοικίας Αλ Ραντουάν, στην πόλη της Γάζας, αργά το βράδυ χτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αυτοκίνητο επέβαιναν στελέχη της «Χαμάς», τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά τραυματίστηκαν 11 πολίτες, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάλογη επίθεση εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα, μόλις την περασμένη Πέμπτη, πάλι στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 μέλη της «Τζιχάντ» και 2 πολίτες.

Νωρίτερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα που σταθμεύουν στην είσοδο του εποικισμού Μοράγκ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας άνοιξαν πυρ κατά «ατόμων που κινούνταν ύποπτα», με αποτέλεσμα τα πυρά τους να πλήξουν τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, πάλι, στη Νάμπλους, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την αποχώρησή του μετά από πολυήμερη ανακατοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις στάθμευσαν στο κέντρο της πόλης, επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και δε διευκρίνισαν αν προτίθενται να αποχωρήσουν σύντομα.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Στα τέλη του 2003, το σύνολο των εποίκων σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας αριθμούσε 236.000 άτομα ενώ στα τέλη του 2000 δεν ξεπερνούσαν τα 203.000, καταγράφοντας, έτσι, μια αύξηση της τάξης του 16% από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αριέλ Σαρόν. Μάλιστα, σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε κατοίκους παρουσιάζουν οι πλέον απομακρυσμένοι εποικισμοί, τους οποίους ο Σαρόν υπονόησε, πριν από λίγες μέρες, ότι θα εκκενώσει.

Επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση δε σχολίασε τα στοιχεία, τα οποία ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής χαρακτήρισε «ενδεικτικά της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαρόν», τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει επανειλημμένως επισημάνει αυτή την παράμετρο στη διεθνή κοινότητα. Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη «φυσική ανάπτυξη» του πληθυσμού των εποικισμών, κάτι που διέψευσε με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Στατιστικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η εποικιστική φυσική ανάπτυξη δεν ξεπερνά το 3,5%.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας ενόψει Πρωτοχρονιάς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ιρακινή αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα επιχειρηθεί κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων. Παρά το ότι διεθνείς ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η παρουσία της ιρακινής αστυνομίας, γενικώς, είναι από ελάχιστη έως μηδενική και ότι συνήθως οι αστυνομικοί αποφεύγουν να εμφανίζονται χωρίς την κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων, η ιρακινή αστυνομία υποστήριζε χτες ότι στη Βαγδάτη θα αναπτυχθούν 11.000 - 12.000 άνδρες τα προσεχή 24ωρα.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι, μόνο το τελευταίο 24ωρο, συνελήφθησαν 101 ύποπτοι για αντικατοχικές επιθέσεις, ενώ 3 πρώην αξιωματικοί του ιρακινού στρατού συνελήφθησαν, για τον ίδιο λόγο, στη Μπαακούμπα. Στη Βαγδάτη, νωρίς το πρωί, εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της συνοικίας Καράντα προφανώς με στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς», το οποίο υποστηρίζει ότι, μέχρι και λίγες ώρες πριν την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής επιδρομής στο Ιράκ, ορισμένες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και αμερικανικής, προμήθευαν το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς με όπλα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα τονίζει ότι μια πολωνική, μια ρωσική, μια σλοβενική, μια νοτιοκορεατική αλλά και μια αμερικανική εταιρία, η «Cambridge Techonology Inc» με έδρα τη Μασαχουσέτη, έκλεισαν συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με τον ιρακινό στρατό.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αμερικανική εταιρία προμήθευσε στο προηγούμενο ιρακινό καθεστώς ειδικά αντιαεροπορικά ραντάρ που μπορούν να «ξεγελάσουν» τις βόμβες που κατευθύνονται με λέιζερ. Τονίζει, όμως, ότι η εταιρία πούλησε το υλικό αυτό στον Καναδά και αγνοούσε τον τελικό προορισμό του.

Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο του δημοσιεύματος είναι ότι αναφέρει ως τελικό διαμεσολαβητή των πωλήσεων αυτών, μια συριακή ιδιωτική εταιρία, την «SES International Corp», που διευθύνεται από εξάδελφο του Σύρου Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ. Πολλοί εκτιμούσαν ότι το δημοσίευμα αυτό θα αξιοποιηθεί περαιτέρω από την Ουάσιγκτον ως μέσο άσκησης πίεσης στη Δαμασκό.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας σκότωσαν χθες έναν «Κούρδο αυτονομιστή» και συνέλαβαν άλλον ένα, στην επαρχία Σιρνάκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-«Νομιμοποίηση» της εξουσίας του - άρα, συμψηφιστικά, και του πραξικοπήματός του, το 1999 - απέσπασε ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, μετά την έγκριση και από τη Γερουσία του Πακιστάν της «συμφωνίας», που συνήψε ο «πρόεδρος» της χώρας με το συνασπισμό των ισλαμιστικών κομμάτων ΜΜΑ.

ΠΕΚΙΝΟ.-«Ανεπιβεβαίωτο» παραμένει το εάν ένας 32χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, πάσχει από άτυπη πνευμονία (SARS), σύμφωνα με τις αρχές, που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του ΠΟΥ.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν χθες σε μάχη στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ. Τουλάχιστον είκοσι ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν από «έκρηξη», που δε διευκρινίστηκε, αν οφείλεται σε χειροβομβίδα ή βόμβα.

ΚΙΕΒΟ.- Σε μια πρωτοφανή παραβίαση κάθε έννοιας Δικαίου, το ουκρανικό συνταγματικό δικαστήριο επέτρεψε χτες στον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα να διεκδικήσει μια τρίτη πενταετή θητεία, το 2004. Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει μόνο δυο συνεχείς θητείες, όμως αυτό «αφορά αποκλειστικά και μόνον άτομα που εκλέχτηκαν μετά την έναρξη της ισχύος του Συντάγματος, το 1996». Ομως, σύμφωνα με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, ο Κούτσμα εξελέγη Πρόεδρος για πρώτη φορά το 1994...

ΜΙΛΑΝΟ.- Ο ιδρυτής της εταιρίας «Parmalat» Καλίστο Τάντσι, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος, ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από την πολυεθνική αυτή εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Η Γενική Εισαγγελία άσκησε και επίσημα δίωξη εναντίον 10 ατόμων σχετικά με το σκάνδαλο παιδεραστίας στα ορφανοτροφεία Κάσα Πία. Ανάμεσα στους 10, είναι και δύο παρουσιαστές της τηλεόρασης, ο πρώην εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Πεδρόσο και ένας πρώην πρέσβης.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συλλήψεις στελεχών του ΚΚ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το πρωί του Σαββάτου της 26ης Δεκέμβρη στη συνοικία Αβελίνο Ουλ, του Δήμου Ποπαγιάν, η αστυνομία και η μυστική ασφάλεια εισέβαλε στο πατρικό σπίτι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας και ηγέτη της περιοχής Κάουκα, Κάρλος Νταρίο Τότε Γιάσε και τον συνέλαβε με την κατηγορία της εξέγερσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας. Είναι η τρίτη φορά που συλλαμβάνεται με την ίδια πάντα κατηγορία και παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα δικαστήριο έκρινε κατά της άδικης πολύμηνης φυλάκισης και των βασανιστηρίων που υποβλήθηκε καταδικάζοντας τις κολομβιανές αρχές. Εντούτοις, καθώς φαίνεται η σύλληψη του Νταρίο Τότε δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Συνολικά, είτε η αστυνομία, είτε η μυστική ασφάλεια, είτε ο στρατός, συνέλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με ανάλογες κινήσεις συνολικά 50 στελέχη και συνδικαλιστές στην πόλη Καρταχένα και στις επαρχίες Σούκρε, Κακέτα και άλλες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, όπου κατά τις αρχές τουλάχιστον 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με κολομβιανές ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που είχαν διεισδύσει στο έδαφος της Βενεζουέλας. Από την πλευρά του, ο Κολομβιανός Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για τις μάχες με πολύ προσοχή «αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας διείσδυσαν στο κολομβιανό έδαφος» και συνέστησε προς τη Βενεζουέλα ψυχραιμία, ενώ πρότεινε και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών.

Είναι ίσως το σοβαρότερο διασυνοριακό επεισόδιο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο, αφού το σενάριο της διάχυσης του πολέμου από την Κολομβία προς τις άλλες χώρες και κυρίως προς τη Βενεζουέλα - αλλεπάλληλες οι κατηγορίες ΗΠΑ και Κολομβίας περί βοήθειας της κυβέρνησης Τσάβες προς τους αριστερούς αντάρτες - είναι η μοναδική «πύλη εισβολής στη Λατινική Αμερική» που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τώρα πενθούν...

ΣΟΦΙΑ.- Μέρα πένθους η χθεσινή για τη Βουλγαρία που δέχτηκε τις σορούς των 5 στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την πολύνεκρη επίθεση στην Κερμπάλα. Στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν τα πτώματα παραβρέθηκαν, τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ, όσο και ο πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι. Μαζί με τους νεκρούς έφτασαν και 22 ακόμα τραυματίες. Ηταν η μεγαλύτερη βουλγαρική στρατιωτική απώλεια από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ωστόσο και χτες έδειξε αμετανόητη. Μάλιστα, ο Σαξκομπουργκότσκι υπογράμμισε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το να διατηρήσουμε τη στρατιωτική παρουσία μας στο Ιράκ είναι υπόθεση αρχής»... Η Βουλγαρία έχει αποστείλει 485 στρατιώτες που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η τραγωδία έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό (ανάμεσα σε ένα ήδη δύσπιστο κοινό) για το ποια στρατηγική εξυπηρετεί η συμμετοχή της στην κατοχή. Εφημερίδες κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή των Βούλγαρων στρατιωτών, ενώ πλέον υπάρχει πολύ μικρότερη προθυμία μεταξύ των ίδιων των στρατιωτών για να σταλούν στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιώτες είναι εθελοντές και πληρώνονται μόλις 60 δολάρια τη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ