Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συλλήψεις στελεχών του ΚΚ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το πρωί του Σαββάτου της 26ης Δεκέμβρη στη συνοικία Αβελίνο Ουλ, του Δήμου Ποπαγιάν, η αστυνομία και η μυστική ασφάλεια εισέβαλε στο πατρικό σπίτι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας και ηγέτη της περιοχής Κάουκα, Κάρλος Νταρίο Τότε Γιάσε και τον συνέλαβε με την κατηγορία της εξέγερσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας. Είναι η τρίτη φορά που συλλαμβάνεται με την ίδια πάντα κατηγορία και παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα δικαστήριο έκρινε κατά της άδικης πολύμηνης φυλάκισης και των βασανιστηρίων που υποβλήθηκε καταδικάζοντας τις κολομβιανές αρχές. Εντούτοις, καθώς φαίνεται η σύλληψη του Νταρίο Τότε δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Συνολικά, είτε η αστυνομία, είτε η μυστική ασφάλεια, είτε ο στρατός, συνέλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με ανάλογες κινήσεις συνολικά 50 στελέχη και συνδικαλιστές στην πόλη Καρταχένα και στις επαρχίες Σούκρε, Κακέτα και άλλες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, όπου κατά τις αρχές τουλάχιστον 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με κολομβιανές ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που είχαν διεισδύσει στο έδαφος της Βενεζουέλας. Από την πλευρά του, ο Κολομβιανός Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για τις μάχες με πολύ προσοχή «αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας διείσδυσαν στο κολομβιανό έδαφος» και συνέστησε προς τη Βενεζουέλα ψυχραιμία, ενώ πρότεινε και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών.

Είναι ίσως το σοβαρότερο διασυνοριακό επεισόδιο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο, αφού το σενάριο της διάχυσης του πολέμου από την Κολομβία προς τις άλλες χώρες και κυρίως προς τη Βενεζουέλα - αλλεπάλληλες οι κατηγορίες ΗΠΑ και Κολομβίας περί βοήθειας της κυβέρνησης Τσάβες προς τους αριστερούς αντάρτες - είναι η μοναδική «πύλη εισβολής στη Λατινική Αμερική» που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ