Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τώρα πενθούν...

ΣΟΦΙΑ.- Μέρα πένθους η χθεσινή για τη Βουλγαρία που δέχτηκε τις σορούς των 5 στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την πολύνεκρη επίθεση στην Κερμπάλα. Στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν τα πτώματα παραβρέθηκαν, τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ, όσο και ο πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι. Μαζί με τους νεκρούς έφτασαν και 22 ακόμα τραυματίες. Ηταν η μεγαλύτερη βουλγαρική στρατιωτική απώλεια από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ωστόσο και χτες έδειξε αμετανόητη. Μάλιστα, ο Σαξκομπουργκότσκι υπογράμμισε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το να διατηρήσουμε τη στρατιωτική παρουσία μας στο Ιράκ είναι υπόθεση αρχής»... Η Βουλγαρία έχει αποστείλει 485 στρατιώτες που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η τραγωδία έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό (ανάμεσα σε ένα ήδη δύσπιστο κοινό) για το ποια στρατηγική εξυπηρετεί η συμμετοχή της στην κατοχή. Εφημερίδες κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή των Βούλγαρων στρατιωτών, ενώ πλέον υπάρχει πολύ μικρότερη προθυμία μεταξύ των ίδιων των στρατιωτών για να σταλούν στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιώτες είναι εθελοντές και πληρώνονται μόλις 60 δολάρια τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ