ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2003
Τα όνειρα χάθηκαν στο δρόμο

Σε... ιταλικές συμπληγάδες έπεσαν τα όνειρα της Εθνικής για διάκριση

Sportidea

Σε... ιταλικές συμπληγάδες έπεσαν τα όνειρα της Εθνικής για διάκριση
Τα όνειρα υπήρξαν. Οι ελπίδες το ίδιο. Ομως η πραγματικότητα της Σουηδίας άλλα έδειξε για την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, που συμμετείχε στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Ο,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, λένε, και βέβαια η 5η θέση μπορεί να προκαλεί και θλίψη, εντούτοις σίγουρα δεν ήταν και αυτό που περίμεναν οι άνθρωποι της Εθνικής, αλλά και οι Ελληνες φίλαθλοι. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στα προκριματικά, που θύμισε «τρένο εξπρές», με μια μόλις ήττα και αυτή άνευ ουσίας στο τελευταίο παιχνίδι με τους Ισπανούς, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ταξίδεψε για Σουηδία έχοντας πάρα πολλά όνειρα στις βαλίτσες του. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για αναβίωση των επιτυχιών του 1987. Στις αρχές της τελικής φάσης, μάλιστα, τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα. Η χώρα μας συμμετείχε στο Δ' γκρουπ, όπου κατάφερε να τερματίσει πρώτη και αήττητη, αφού επικράτησε κατά σειρά της Τουρκίας (77-70), της Κροατίας (77-76) και της Ουκρανίας (79-73). Στα προημιτελικά ο αντίπαλος θα προέκυπτε από το ζευγάρι της Ιταλίας με τη Γερμανία. Η χαρά των διεθνών μας, όταν είδαν ότι θα αντιμετωπίσουν τους «Ατζούρι», που μέχρι τότε δεν είχαν δείξει κάτι το ιδιαίτερο, χώρια τις βασικές απουσίες που είχαν, δε μετατράπηκε σε πράξη. Στον κρίσιμο αγώνα οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη φάνηκαν κατώτεροι του αναμενομένου, σε αντίθεση με τους Ιταλούς που έδειξαν πάθος για διάκριση. Ετσι το τελικό 62-59 έβαλε τέλος στα όνειρα... Από κει και πέρα ακολούθησαν οι νίκες επί Ισραήλ με 63-56 και επί της Σερβίας/Μαυροβουνίου με 72-64 που έφεραν την Ελλάδα στο 5ο σκαλοπάτι της Ευρώπης. Λίγο μετά, οι κόντρες για το τι έφταιξε μεταξύ του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιάννη Ιωαννίδη, που αρχικά τα έβαλε με τους δημοσιογράφους και τις απαιτήσεις που προέβαλαν, αλλά και το γεγονός ότι άσκησαν δριμύτατη κριτική, ολοκλήρωσαν την εικόνα μιας ιστορίας χωρίς ευτυχισμένο τέλος. Περιστατικά όμως σαν αυτό του Ευθύμη Ρεντζιά, που άφησε την προετοιμασία για να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιό του με την Ούλκερ, τα παρακάλια των ανθρώπων της Εθνικής προς τον Ιάκωβο Τσακαλίδη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να μην παραμείνει στις ΗΠΑ, αλλά και το άγχος των περισσοτέρων παικτών για το ποια και τι είδους παχουλά συμβόλαια θα υπογράψουν τη νέα περίοδο με τις ομάδες, σίγουρα δεν αποτελούν και ό,τι καλύτερο για μια Εθνική, που στα πλαίσια του επαγγελματισμού περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Στην κορυφή οι Λιθουανοί

Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει η παρέα των Σαμπόνις και Μαρτσουλιόνις το 1995 στην Αθήνα, το έκανε αυτή των Στομπέργκας και Γιασικεβίτσιους το 2003, στη Στοκχόλμη. Η Λιθουανία, απόλυτα δίκαια, νίκησε 93-84 την Ισπανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σερβία/Μαυροβούνιο. Σε μεγάλη μέρα ο Ματσιγιάουσκας, «σκέπασε» τα καλάθια ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας. Στο μικρό τελικό η Ιταλία έκανε την έκπληξη και ανέβηκε στο βάθρο, αφού επικρατώντας της Γαλλίας με 69-67 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.


Κειμενα: Μπ.ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΟΥΕΦΑ
Με τη σφραγίδα του ΠΑΟ

Με... αυτοκτονία ισοδυναμούσε ο επαναληπτικός με την Πόρτο για τον Παναθηναϊκό

Sportidea

Με... αυτοκτονία ισοδυναμούσε ο επαναληπτικός με την Πόρτο για τον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για μια ακόμη φορά της εντυπώσεις στην Ευρώπη από ελληνική πλευράς. Οι «πράσινοι» αν και δεν ξεκίνησαν καλά με την έναρξη της χρονιάς, φόρτσαραν και κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τη χρονιά με αντίπαλο τη βελγική Αντερλεχτ για τον τέταρτο γύρο της διοργάνωσης. Στο πρώτο παιχνίδι στη Λεωφόρο, κάνοντας ίσως το καλύτερο παιχνίδι τους μέχρι στιγμής και με χατ τρικ του κορυφαίου της συνάντησης Ολισαντέμπε, η ελληνική ομάδα επικράτησε με 3-0. Στη ρεβάνς του Βελγίου όμως οι παίκτες του «τριφυλλιού»... αγχώθηκαν ιδιαίτερα όταν είδαν τους γηπεδούχους να προηγούνται 2-0 αλλά η ψυχραιμία τους ήταν αυτή που τους έδωσε την πρόκριση για την οκτάδα. Εκεί αρχικά τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα όταν στο πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο την Πόρτο ο Παναθηναϊκός νίκησε στο «Ντας Αντας» με 1-0 χάρις σε γκολ του Ολισαντέμπε βάζοντας τις βάσεις για πρόκριση στα ημιτελικά. Στη ρεβάνς όμως ήρθε η απόλυτη καταστροφή αφού το 2-0 των Πορτογάλων ανέτρεψε τα πράγματα και σταμάτησε τα όνειρα των παικτών του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι από ελληνικής πλευράς που συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία αφού βρίσκονται στον Δ` γύρο της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσουν την Οσέρ.

Στο καλημέρα της χρονιάς που πέρασε ευρωπαϊκή γεύση πήρε και η ΑΕΚ καθώς προερχόμενη από το Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετώπισε τη Μάλαγα. Οι Ενωσίτες αν και κατάφεραν να πάρουν λευκή ισοπαλία στην Ισπανία εντούτοις στη ρεβάνς ηττήθηκαν με 1-0 και δεν μπόρεσαν να προκριθούν στα τελικά.

Το φετινό τρόπαιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πήγε τελικά στην Πορτογαλία αφού στον τελικό η Πόρτο επικράτησε της σκοτσέζικης Σέλτικ με 3-2 στην παράταση χάρις στη διαδικασία του «χρυσού γκολ».

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Ιταλική υπόθεση

Σε υπόθεση των Ιταλών εξελίχθηκε η περσινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατάφεραν να έχουν στα ημιτελικά τρεις από τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν. Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ και Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσαν την τετράδα του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, με τις δυο πρώτες να παίρνουν την πρόκριση για τον τελικό. Οι «μπιανκονέρι» απέκλεισαν τη Ρεάλ κάνοντας μια πολύ καλή ρεβάνς όπου νίκησαν με 3-1 και ανέτρεψαν την ήττα τους με 2-1 στο «Μπερναμπέου». Στην ιταλική μονομαχία η Γιουβέντους πήρε την πρόκριση από την Ιντερ, αφού αν και αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 στο Τορίνο εντούτοις απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο Μιλάνο. Στον τελικό που έγινε στο «Ολντ Τράφορντ» η Μίλαν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης αφού κατάφερε στη διαδικασία των πέναλτι χάρις σε εύστοχο χτύπημα του Σεφτσένκο να επιβληθεί της συμπατριώτισσάς της 3-2. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση είχαν λήξει με 0-0.

ΠΟΛΟ
Χρονιά σπουδαίων επιτυχιών

Στην 4η θέση του κόσμου βρέθηκε η Εθνική ομάδα των ανδρών

Sportidea

Στην 4η θέση του κόσμου βρέθηκε η Εθνική ομάδα των ανδρών
Μια από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης γράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι στις πισίνες της Βαρκελώνης. Η Εθνική ανδρών κατέλαβε την 4η θέση στον κόσμο, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην πόλη της Καταλωνίας, θέση που δεν είχε ξαναπάρει ποτέ μέχρι σήμερα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε σπουδαία πορεία, συγκαταλέγοντας στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες επί των λεγόμενων «ισχυρών» ομάδων του χώρου και εάν φαινόταν λίγο πιο προσεκτική σε κρίσιμα σημεία, ίσως να είχε φθάσει ακόμα ψηλότερα. Η χώρα μας δεν ξεκίνησε καλά στον όμιλο των προκριματικών, αφού υπέστη δυο ήττες από Γερμανία με 9-7 και Ιταλία 10-5, ενώ σημείωσε μόνο μια νίκη επί της Κίνας με 17-2. Αυτό δυσκόλεψε την αποστολή της για τη συνέχεια, αφού ήρθε αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Ομως εκεί οι παίκτες του Σάντρο Καμπάνια άρχισαν να μεταμορφώνονται προς το καλύτερο. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με δυο παρατάσεις, επικράτησαν των Ρώσων με 15-14. Δυο μέρες μετά ήρθε μια ακόμη σημαντική επιτυχία, καθώς κόντρα στις ΗΠΑ η Εθνική μας νίκησε 4-2, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε του Ούγγρους τους οποίους δυσκόλεψε αρκετά. Παρ' όλα αυτά η εμπειρία των μαγυάρων τους έδωσε τη νίκη με 9-8 και το εισιτήριο για τον τελικό. Επηρεασμένη από το αποτέλεσμα του ημιτελικού η Εθνική μας ηττήθηκε από τη Σερβία/Μαυροβούνιο με 5-4, μένοντας τελικά στην 4η θέση.

Την πρώτη θέση στον κόσμο πήρε η Ουγγαρία, μετά από 30 χρόνια, νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 11-9, στην παράταση.

Ενατες οι γυναίκες

Αντίθετα με τους άνδρες, οι γυναίκες στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να διακριθούν, καθώς βρέθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Στους αγώνες των ομίλων υπέστησαν δυο ήττες από ΗΠΑ με 10-7 και Γερμανία με 10-8, ενώ κατάφεραν να νικήσουν μόνο τη Γαλλία με 7-1. Ακολούθησε η ήττα από την Ιταλία με 8-5, ενώ η νίκη επί της Βραζιλίας με 14-4 τους έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Εκεί αντιμετώπησαν τις Γερμανίδες, τις οποίες νίκησαν με 3-1 παίρνοντας τελικά την 9η θέση και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους στην πρεμιέρα. Την πρώτη θέση πήραν οι ΗΠΑ που νίκησαν 8-6 την Ιταλία.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ: Τα κορίτσια καλύτερα

Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στο Παγκόσμιο ένα μήνα πιο πριν, στο Κράνι της Σλοβενίας, όπου διεξήχθη το Πανευρωπαϊκό υγρού στίβου τα πράγματα εξελίχθηκαν αντιστρόφως ανάλογα αφού οι γυναίκες είχαν καλύτερη παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την 5η θέση. Στη φάση των ομίλων τα κορίτσια της χώρας μας σημείωσαν δυο ήττες από την Ιταλία με 7-5 και Ρωσία 4-2, ενώ νίκησαν τη Γερμανία με 7-4. Στη φάση των προημιτελικών ηττήθηκαν από την Ολλανδία με 6-5 χάνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά, αλλά στους αγώνες κατάταξης νίκησαν με το ίδιο σκορ την Ισπανία και πήραν τελικά την 5η θέση.

Οι άνδρες έχοντας στο μυαλό τους περισσότερο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα ακολουθούσε, στη φάση των ομίλων έχασαν από την Ιταλία με 7-5, την Ισπανία με 9-6 και τη Γερμανία με 5-4. Η νίκη επί της Σλοβενίας όμως, με 11-10, τους έδωσε την πρόκριση, αλλά η ήττα από την Κροατία με 8-7 και αργότερα από τη Ρωσία με 10-8 στέρησαν το όνειρο για είσοδο στην τετράδα. Για τις θέσεις κατάταξης μια ακόμα ήττα από τη Σλοβακία με 8-6 έφερε την Εθνική μας στην όγδοη θέση.

  • Σημαντική επιτυχία είχαμε αυτή τη χρονιά και από την Εθνική νέων, η οποία κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
  • Την 5η θέση της Ευρώπης κατέλαβε η Εθνική εφήβων στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
  • Η Εθνική κορασίδων ήταν 5η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
ΒΟΛΕΪ
Γλυκόπικρη γεύση

Γλυκόπικρη γεύση αφήνει για την Εθνική ανδρών του βόλεϊ η χρονιά που πέρασε. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε μια επιτυχία αλλά και μια... αποτυχία. Η επιτυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στα προημιτελικά του Γουρλντ Λιγκ καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Η χώρα μας έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά αλλά η ήττα από την Τσεχία στο καθοριστικό παιχνίδι με 3- 1 και η ήττα με το ίδιο σκορ και από τη Σερβία έφερε την εθνική μας στην 8η θέση του κόσμου.

Αντίθετα με την εικόνα στο Γουρλντ Λιγκ άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο ευρωπαϊκό της Γερμανίας, καθώς η κούραση από τα ταξίδια του καλοκαιριού αλλά και τα λάθη, καθώς και η έλλειψη ψυχραιμίας στα κρίσιμα παιχνίδια, οδήγησαν σε μια απογοητευτική παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε μόνο μία νίκη επί της Βουλγαρίας με 3-1 ενώ αντίστοιχα ηττήθηκε από τις Πολωνία (3-0), Ολλανδία (3-2), Σερβία (3-0), Ρωσία (3-2). Ετσι είπε νωρίς νωρίς το αντίο παίρνοντας συνολικά την 11η θέση στη γενική κατάταξη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Ιταλία του γνωστού μας Τζιάν Πάολο Μοντάλι που νίκησε τη Γαλλία με 3-2.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Ξεχώρισαν Αρης και... γοργόνες

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν οι ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα που συμμετείχαν φέτος. Ας δούμε αναλυτικά

ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Αρης κυπελλούχος

Μπορεί η διοργάνωση του Τσάμπιονς Καπ έτσι όπως είναι τα πράγματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να μην είχε την αίγλη ανάλογων διοργανώσεων στο παρελθόν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μειώνεται η επιτυχία του Αρη που κατάφερε να στεφθεί Κυπελλούχος στο Τσάμπιονς Καπ της ΦΙΜΠΑ. Οι «κίτρινοι» σε ένα συναρπαστικό τελικό κέρδισαν την πολωνική Προκόμ Τρεφλ με 84-83 κατακτώντας συνολικά τον 20ό τίτλο στην ιστορία τους.

ΠΟΛΟ: Στον.. αφρό οι γοργόνες

Δυο γυναικείες ομάδες ήταν αυτές που πρόσφεραν τις σημαντικότερες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Η Γλυφάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία της κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η Βουλιαγμένη κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο «Λεν Τρόφι». Σημαντική παρουσία είχε και η ανδρική ομάδα του Εθνικού που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του «Λεν Τρόφι».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ξεχώρισε ο Φίλιππος

Η ομάδα του Φίλιππου Βέροιας κατόρθωσε να φθάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αήττητη, όπου διεκδίκησε με αξιώσεις την πρόκρισή της στην επόμενη φάση αλλά δεν κατάφερε να την πάρει. Από γυναικείας πλευράς ξεχώρισε η πορεία του Θριάμβου Πατρών που έφθασε μέχρι τους προημιτελικούς του Τσάλεντζ Καπ.

ΒΟΛΕΪ: Η οκτάδα την τιμητική της

Δυο προκρίσεις σε προημιτελικούς είχαμε από συλλογικής πλευράς τη χρονιά που πέρασε για το ελληνικό βόλεϊ. Ο Παναθηναϊκός έφθασε μέχρι τους οκτώ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη γυναικεία ομάδα του Πανελληνίου στο Κύπελλο «Τοπ Τιμς».

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2003


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ