ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Η επανάσταση ισχυρότερη από ποτέ»

«Μέσα στην επανάσταση τα πάντα. Κατά της επανάστασης τίποτα» και το 2004 αφιερωμένο στα 45 χρόνια από τη νίκη των μπαρμπούδος

Associated Press

«Μέσα στην επανάσταση τα πάντα. Κατά της επανάστασης τίποτα» και το 2004 αφιερωμένο στα 45 χρόνια από τη νίκη των μπαρμπούδος
ΑΒΑΝΑ.--

Με εκατοντάδες πολιτιστικές και λαϊκές εκδηλώσεις, με μεγάλη φιέστα στην Αβάνα, ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά και όχι με τον καθιερωμένο τρόπο, δηλαδή την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο, τιμήθηκε φέτος η 1η Γενάρη, που σηματοδοτεί τη νίκη της κουβανικής επανάστασης με την είσοδο των «μπαρμπούδος» στην πρωτεύουσα Αβάνα. Εξάλλου, όλο το 2004 είναι «χρονιά αφιερωμένη στα 45 χρόνια της κουβανικής επανάστασης», όπως δήλωσε και στις 23 Δεκέμβρη ο Φιντέλ Κάστρο, κατά τον απολογισμό των εργασιών του κουβανικού Κοινοβουλίου.

Κατά την ομιλία του -που διάρκεσε 8 ώρες, διαψεύδοντας κατά αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά τις φήμες για την «αδυναμία του»- ο Φιντέλ Κάστρο τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επανάσταση είναι ισχυρότερη από ποτέ και έχει τη μεγαλύτερη στήριξη και αποδοχή όχι μόνο από τον κουβανικό λαό, αλλά και από τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου. Ο Φιντέλ Κάστρο εξήρε τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού για το 2003, όπου «καταβλήθηκαν οι μεγαλύτερες προσπάθειες και ο γεμάτος ένταση αγώνας για την υπεράσπιση και προώθηση της επανάστασης». Οχι τυχαία, αφού το 2003 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί και το μεγαλύτερο κύμα επίθεσης και υπονόμευσης για την ανατροπή της επανάστασης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπορεί ο Φιντέλ Κάστρο να μην έδωσε την καθιερωμένη ομιλία του στο Σαντιάγο της Κούβας, αλλά ήταν παρών στη μεγάλη φιέστα που διοργανώθηκε. «Οτι ξεκίνησε με τον εορτασμό της νέας χιλιετίας αρχίζει να γίνεται παράδοση: όλη η Κούβα γιορτάζει τη νύχτα της 1ης Γενάρη, περήφανη γιορτάζοντας τα 45 χρόνια της επανάστασης» όπως ανέφερε και το δημοσίευμα της «Granma». «Η Κούβα περήφανη και συγκινημένη» για την 1η Γενάρη του 1959, όπου ο επαναστατικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα και η κυβέρνηση Μπατίστα πέφτει. Η εξουσία πέρασε στα χέρια της προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία μετείχαν και δεξιοί αστοί ηγέτες, που είχαν προσχωρήσει στην επανάσταση, αλλά ήταν αντίθετοι προς μια προοδευτικότερη εξέλιξη. Στην ύπαιθρο, ωστόσο, η εξουσία βρισκόταν ουσιαστικά στα χέρια του επαναστατικού στρατού και των επαναστατών ηγετών του, με επικεφαλής τον Φιντέλ.

Η κουβανική επανάσταση στα πρώτα στάδιά της ήταν λαϊκή αντιιμπεριαλιστική και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε σοσιαλιστική. Σπάζοντας τις αλυσίδες του ιμπεριαλιστικού ζυγού στη Λατινική Αμερική, οδήγησε στην εγκαθίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στο δυτικό ημισφαίριο. Ηταν μια ιστορική καμπή, που άνοιγε νέο στάδιο για το επαναστατικό κίνημα στην περιοχή αυτή του κόσμου και εξακολουθεί να φωτίζει το δρόμο τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ακόμα... διαπραγματεύονται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονταν και χτες οι απελπισμένες προσπάθειες των Αμερικανών και των στελεχών του ΟΗΕ να «περισώσουν» τη Λόγια Τζίργκα, το Συνταγματικό Μεγάλο Συμβούλιο, που έχει φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο, λόγω των αγεφύρωτων διαφωνιών για το πολιτειακό (Προεδρικό σύστημα ή ισχυρή Βουλή;) το μειονοτικό (ποιες μειονότητες θα αναγνωριστούν επίσημα; Θα είναι επίσημα αναγνωρισμένες οι γλώσσες τους;) το ιερώνυμικό (θα υπάρχει αναφορά στο Ισλάμ;), τα ανθρώπινα δικαιώματα (θα υπάρχει αναφορά στη χάρτα του ΟΗΕ;), και πάει λέγοντας. Από τους 502 αντιπροσώπους, μια εξαιρετικά ετερόκλητη σύναξη -- 100 γυναίκες, πολυάριθμοι πρώην μουτζαχεντίν, πρώην Ταλιμπάν, πολέμαρχοι, εκπρόσωποι «τρομοκρατών» και έκπτωτοι ισχυροί άνδρες, όπως ο Ραμπανί -- κάπου 200 αρνούνται καν να ψηφίσουν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Χαλιλζάντ πρωτοστατούσε, ως συνήθως, στις διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, μήπως και συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Υποτίθεται ότι σήμερα, Σάββατο, επρόκειτο να υπάρξει μια «τελική» σύνοδος, για να αρθεί το αδιέξοδο...

Κατά τα λοιπά, οι αιματηρές μάχες συνεχίζονταν. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, 14 «ισλαμιστές αντάρτες» σκοτώθηκαν και 3 στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης τραυματίστηκαν σε μάχες που έγιναν στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην Καμπούλ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις έγιναν την Τετάρτη κοντά στην αμερικανική βάση στην περιοχή Σκιν, στα σύνορα με το Πακιστάν, όταν περίπολος δέχτηκε επίθεση.

ΟΣΛΟ.- Ο θρησκευτικός ηγέτης της ιρακινής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλ - Ισλάμ, Μουλά Κρεκάρ, συνελήφθη χτες από τη νορβηγική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής στις δολοφονικές απόπειρες κατά πολιτικών του αντιπάλων στο βόρειο Ιράκ μεταξύ 2000 και 2001. Η οργάνωση θεωρείται από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ τρομοκρατική.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο υποψήφιος του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, αναδείχτηκε τελικά νικητής των εκλογών για τη δημαρχία των Τιράνων. Σε εθνικό επίπεδο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 34% των ψήφων και το Δημοκρατικό Κόμμα το 32%.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο ηγέτης της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, κατηγόρησε τις γεωργιανές αρχές ότι σχεδίαζαν απόπειρα κατά της ζωής του. Επίσης, παρότι ανακάλεσε το μποϊκοτάζ των εκλογών της Κυριακής, το κόμμα του (Αναγέννηση) δε θα πάρει μέρος. Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών, η συμμετοχή πανεθνικά πρέπει να ξεπεράσει το 50%.

ΒΙΕΝΝΗ.- Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κάλεσε χτες τις χώρες - μέλη του οργανισμού να μοιραστούν τυχόν «ευαίσθητες» πληροφορίες, που διαθέτουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Λιβύης, με στόχο τη «διασφάλιση αποτελεσματικών επιθεωρήσεων». Αμεσος αποδέκτης της έκκλησης της ΙΑΕΑ θεωρούνται οι ΗΠΑ, που προχτές ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για το «πυρηνικό πρόγραμμα» της Λιβύης απ' τον περασμένο Οκτώβρη...

ΣΟΦΙΑ.- Περίπου 30 στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετείχαν στη βουλγαρική μονάδα που θα σταλεί τις επόμενες μέρες στο Ιράκ, ζήτησαν να αποχωρήσουν από την αποστολή. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Νικόλα Κόλεφ είπε ότι θα πρέπει τώρα να πληρώσουν για την εκπαίδευση και τις ιατρικές εξετάσεις.

ΠΑΡΙΣΙ.- Την έναρξη της ανάπτυξης των περίπου 4.000 Γάλλων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού χαιρέτισε χτες η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό Μαρί, παρατηρώντας πως το τίμημα της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στη δυτική Αφρική είναι «πολύ υψηλό, αλλά απαραίτητο για την ειρήνη»...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ανευ προηγουμένου είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Πακιστάν, ενόψει της σημερινής έναρξης της περιφερειακής Συνόδου των χωρών της Νότιας Ασίας, στην οποία θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Βάτζπαϊ. Χτες αναφέρονταν σημαντικές εξελίξεις στις δύο χώρες, με τον στρατηγό /«Πρόεδρο» Μουσάραφ να αποσπά και τυπικά την έγκριση των δύο σωμάτων της Βουλής για παράταση της εξουσίας του έως το 2007, ενώ στην Ινδία σε συγκρούσεις στο Κασμίρ αναφέρθηκαν τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.- Την παρουσία ενός κορονοϊού, που έχει σχέση με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), εντόπισαν οι νεότερες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε 32χρονος παραγωγός τηλεόρασης στην Καντόνα της νότιας Κίνας.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μια ωραία ιστορία, σαν βγαλμένη από παραμύθι, εκτυλίχτηκε στις Φιλιππίνες την Πρωτοχρονιά. Πέντε κρατούμενοι σε φυλακή στην πόλη Ιλόιλο, απέδρασαν την παραμονή, γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους με τις οικογένειές τους και μία ημέρα μετά... παραδόθηκαν και πάλι στις αρχές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σε αυτονομιστή βομβιστή αυτοκτονίας εστίαζαν χτες οι ινδονησιακές αρχές τις υποψίες τους για το δράστη της βομβιστικής έκρηξης που σημειώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην επαρχία Ατσεχ, με αποτέλεσμα το θάνατο δέκα αμάχων.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Αποστολή Αμερικανών σε πυρηνικούς σταθμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Αντιπροσωπεία τουλάχιστον πέντε ανεξάρτητων Αμερικανών επιστημόνων, πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και συμβούλων της Γερουσίας των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες πυρηνικές εγκαταστάσεις της ΛΔ Κορέας φέρεται πως ανακοίνωσε χτες επίσημα η Πιονγιάνγκ. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους φρόντισε να πάρει εγκαίρως αποστάσεις από την αποστολή που - σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και από την αμερικανική εφημερίδα «USA TODAY» (που πρώτη δημοσίευσε τη σχετική είδηση) - θα γίνει μέχρι τις 10 του μήνα και θα συγκροτούν ο Σιγκ Χέκερ, πρώην διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου στο Λος Αλαμος, ο Φρανκ Τζανούτζι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ανώτερος σύμβουλος του γερουσιαστή Τζόζεφ Μπίντεν που συμμετέχει στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η Κλερ Μπούσαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε χτες σχετικώς πως η κυβέρνηση Μπους δεν έχει «απολύτως καμία σχέση» με την επικείμενη πρωτοβουλία Αμερικανών στη ΛΔ Κορέα και πως «το κατάλληλο πλαίσιο για τη διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας είναι οι εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ