Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΣΛΟ.- Ο θρησκευτικός ηγέτης της ιρακινής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλ - Ισλάμ, Μουλά Κρεκάρ, συνελήφθη χτες από τη νορβηγική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής στις δολοφονικές απόπειρες κατά πολιτικών του αντιπάλων στο βόρειο Ιράκ μεταξύ 2000 και 2001. Η οργάνωση θεωρείται από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ τρομοκρατική.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο υποψήφιος του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, αναδείχτηκε τελικά νικητής των εκλογών για τη δημαρχία των Τιράνων. Σε εθνικό επίπεδο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 34% των ψήφων και το Δημοκρατικό Κόμμα το 32%.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο ηγέτης της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, κατηγόρησε τις γεωργιανές αρχές ότι σχεδίαζαν απόπειρα κατά της ζωής του. Επίσης, παρότι ανακάλεσε το μποϊκοτάζ των εκλογών της Κυριακής, το κόμμα του (Αναγέννηση) δε θα πάρει μέρος. Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών, η συμμετοχή πανεθνικά πρέπει να ξεπεράσει το 50%.

ΒΙΕΝΝΗ.- Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κάλεσε χτες τις χώρες - μέλη του οργανισμού να μοιραστούν τυχόν «ευαίσθητες» πληροφορίες, που διαθέτουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Λιβύης, με στόχο τη «διασφάλιση αποτελεσματικών επιθεωρήσεων». Αμεσος αποδέκτης της έκκλησης της ΙΑΕΑ θεωρούνται οι ΗΠΑ, που προχτές ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για το «πυρηνικό πρόγραμμα» της Λιβύης απ' τον περασμένο Οκτώβρη...

ΣΟΦΙΑ.- Περίπου 30 στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετείχαν στη βουλγαρική μονάδα που θα σταλεί τις επόμενες μέρες στο Ιράκ, ζήτησαν να αποχωρήσουν από την αποστολή. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Νικόλα Κόλεφ είπε ότι θα πρέπει τώρα να πληρώσουν για την εκπαίδευση και τις ιατρικές εξετάσεις.

ΠΑΡΙΣΙ.- Την έναρξη της ανάπτυξης των περίπου 4.000 Γάλλων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού χαιρέτισε χτες η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό Μαρί, παρατηρώντας πως το τίμημα της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στη δυτική Αφρική είναι «πολύ υψηλό, αλλά απαραίτητο για την ειρήνη»...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ανευ προηγουμένου είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Πακιστάν, ενόψει της σημερινής έναρξης της περιφερειακής Συνόδου των χωρών της Νότιας Ασίας, στην οποία θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Βάτζπαϊ. Χτες αναφέρονταν σημαντικές εξελίξεις στις δύο χώρες, με τον στρατηγό /«Πρόεδρο» Μουσάραφ να αποσπά και τυπικά την έγκριση των δύο σωμάτων της Βουλής για παράταση της εξουσίας του έως το 2007, ενώ στην Ινδία σε συγκρούσεις στο Κασμίρ αναφέρθηκαν τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.- Την παρουσία ενός κορονοϊού, που έχει σχέση με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), εντόπισαν οι νεότερες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε 32χρονος παραγωγός τηλεόρασης στην Καντόνα της νότιας Κίνας.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μια ωραία ιστορία, σαν βγαλμένη από παραμύθι, εκτυλίχτηκε στις Φιλιππίνες την Πρωτοχρονιά. Πέντε κρατούμενοι σε φυλακή στην πόλη Ιλόιλο, απέδρασαν την παραμονή, γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους με τις οικογένειές τους και μία ημέρα μετά... παραδόθηκαν και πάλι στις αρχές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σε αυτονομιστή βομβιστή αυτοκτονίας εστίαζαν χτες οι ινδονησιακές αρχές τις υποψίες τους για το δράστη της βομβιστικής έκρηξης που σημειώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην επαρχία Ατσεχ, με αποτέλεσμα το θάνατο δέκα αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ