ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγικά «τοπία» του Μ. Χατζιδάκι

Οι πρώτες ηχογραφήσεις έργων του Μάνου Χατζιδάκι, που ο συνθέτης έγραψε την περίοδο 1948-1952, περιλαμβάνονται στα τρία CD, που επανακυκλοφορούν από τη «Universal». Μια περίοδο, που κινήθηκε γύρω από το τρίπτυχο θέατρο - χορός - τραγούδι, θέματα που απασχόλησαν τον Μ. Χατζιδάκι σε όλη του τη μουσική ζωή.

Το πρώτο CD περιέχει τα έργα «Για μια μικρή λευκή αχηβάδα» (πρελούδια και χοροί - στο πιάνο ο Γιάννης Παπαδόπουλος) και τον «Κύκλο του CNS» (κύκλος τραγουδιών σε στίχους του συνθέτη, για φωνή και πιάνο, με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο - στο πιάνο ο συνθέτης). Στο δεύτερο CD περιλαμβάνεται μουσική που έγραψε ο Μ. Χατζιδάκις για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Ορνιθες» του Αριστοφάνη (1959) και «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ (1956-57), σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, με ερμηνευτή και πάλι τον Γ. Μούτσιο. Μουσική του Μ. Χατζιδάκι για το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου περιλαμβάνεται στο τρίτο CD όπου ακούγονται: οι «Εξι λαϊκές ζωγραφιές» (μεταγραφή έξι γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Χατζηχρήστου, Καλδάρα, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1951 με τη μορφή μπαλέτου), η σουίτα μπαλέτου «Το καταραμένο φίδι» με θέμα βασισμένο στο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη και η σουίτα μπαλέτου «Η Ερημία». Στο πιάνο, σε όλα τα έργα είναι ο ίδιος ο Μ. Χατζιδάκις.

Τα έργα αυτά είναι γραμμένα σε μια περίοδο, κατά την οποία ο συνθέτης έχοντας λάβει δυτική μουσική παιδεία, αναζητά τη βαθύτερη καταγωγή του μέσα από την ελληνική παράδοση, δημοτική και λαϊκή, προτείνοντας ένα νέο τρόπο προσέγγισής της. Εναν τρόπο, που επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

«Σ' αυτά τα δέκα χρόνια προσπάθησα να γνωρίσω βαθύτερα τον εαυτό μου και τον τόπο μου», σημείωνε ο Μ. Χατζιδάκις το 1959. «Δάσκαλοί μου στάθηκαν ο Σολωμός, ο Μακρυγιάννης, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Θεόφιλος, ο Μεγαλέξαντρος, η Αρετούσα κι ο Τσιτσάνης, όπως και κάθε γνήσια ελληνική μορφή. Αυτοί με βοήθησαν να κινηθώ στις ρίζες των ζωντανών δυνάμεων που συνθέτουν τον ελληνικό χώρο, από την εποχή του Αισχύλου ως την εποχή μας. Προσπαθώντας ακόμη να είμαι συνεπής με την κρητική ιδιοσυγκρασία μου και με τη διαφάνεια του Αττικού χώρου που με μεγάλωσε, σιγά σιγά, ανακάλυψα τη μουσική μου. Το τραγούδι στάθηκε πάντα μια μορφή που με κίνησε ιδιότυπα σ' όλες τις περιοχές της ελληνικής γης. Σήμερα σας παρουσιάζω αυτή τη μουσική μου ιστορία, συγκεντρωμένη στις πιο εντατικές της στιγμές, πιστεύοντας πως είμαι πια ώριμος για ν' αρχίσω να γράφω την πραγματική μου μουσική».

Τα έργα παρουσιάζονται με νέα ηχητική επεξεργασία και πολυσέλιδο ένθετο με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό από το αρχείο του συνθέτη.


«Ψηφιδωτό» ήχων και φωνών

Πολυτραγουδισμένα κομμάτια των δεκαετιών του '50 και του '60, που ο Βαγγέλης Περπινιάδης χάραξε με τη φωνή και το δημιουργικό ταλέντο του, ερμηνευμένα από άξιους τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, ακούγονται στο δίσκο «Παρών στον Βαγγέλη Περπινιάδη - Ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό» (ΜΒΙ). Πρόκειται για την ηχογράφηση της συναυλίας τιμής και μνήμης στο Βαγγέλη Περπινιάδη, που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Λυκαβηττό, με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών. Ξεχωριστή θέση στο CD έχει η παρουσία του Στέλιου Περπινιάδη (γιου του Βαγγέλη), που μαζί με τους Μαριώ, Γιώργο Μαργαρίτη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λένα Αλκαίου, Μαρία Σπυροπούλου και Χρήστο Νικολόπουλο τραγούδησαν αξέχαστες επιτυχίες του λαϊκού δημιουργού. Δυστυχώς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, στο δίσκο δεν περιλαμβάνονται οι ερμηνείες των Νίκου Παπάζογλου και Μελίνας Ασλανίδου.

  • «Καφέ Γκρέκο» τιτλοφορείται το νέο CD της Νένας Βενετσάνου - το τρίτο της ενότητας λαϊκών τραγουδιών που άνοιξε με τις «Πόλεις του Νότου» και συνεχίστηκε με τη «Νέα Γη» (ΜΒΙ). Η μουσική και η ερμηνεία της Ν. Βενετσάνου συναντούν το λόγο των Οδ. Ελύτη, Μπ. Κομνηνού, Θ. Ποάλα, Μαρ. Ρωμαίου Καλότυχου, Μ. Ελευθερίου, Στ. Χρυσουλάκη, Γ. Χρονά, Ζ. Καρέλη και Αγ. Δημητρούκα, σ' ένα δίσκο που έχει θέμα και σκηνικό τα καφενεία. Δεκαεφτά τραγούδια - μουσικές εικόνες γεμάτες ρυθμούς, γοητευτικά ηχοχρώματα, νοσταλγία...

  • Συνθέσεις του Ακη Πάνου ερμηνεύει ο σολίστ του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης στο δίσκο «Ακης Πάνου - χωρίς λόγια» (ΜΒΙ). Στο νέο ορχηστρικό δίσκο οι φίλοι του λαϊκού τραγουδιού και ειδικότερα της μουσικής δημιουργίας του σημαντικού συνθέτη έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την ομορφιά των μελωδιών και ρυθμών πολλών και αγαπημένων τραγουδιών του, αυτή τη φορά... χωρίς λόγια.
  • Μια πανδαισία αυτοσχεδιασμών ποντιακής και ιρανικής λύρας και η μαγευτική «συνομιλία» τους με ένα νταϊρέ και ένα νταφ, αναβλύζει από το CD «Από τον Πόντο στην Περσία» (Protasis). Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης από τη Βέροια και οι Ιρανοί Χουσείν Ζαχάγουι και Αρντεσίρ Κάμκαρμια είναι οι συντελεστές του ξεχωριστού δίσκου, που ηχογραφήθηκε ζωντανά σε ένα στούντιο του Λονδίνου. Γνώση, δεξιοτεχνία, ανοιχτοί ορίζοντες, φαντασία, ψυχή είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το δίσκο, ο οποίος αναδεικνύει τις πολλές μουσικές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
  • «Τα παραμύθια μιας φωνής» τιτλοφορείται το CD+DVD της Αλκηστης Πρωτοψάλτη (Heaven). Περιλαμβάνει ζωντανά ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις συναυλίες της ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πλαισιωμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας η Αλκ. Πρωτοψάλτη «ταξιδεύει» σε διαφορετικούς «προορισμούς», ερμηνεύοντας προσωπικές της και διεθνείς επιτυχίες.

  • Εναν «πολύχρωμο» δίσκο, στον οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ηχοχρώματα καταθέτει ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Πληθώρα ήχων, ρυθμών, επιρροών χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του τελευταίου του CD «Δίψα» (Universal). Εγχορδα, πνευστά, ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρονικοί ήχοι, ανατολίτικοι ρυθμοί και άλλα ακούσματα συνθέτουν το μουσικό ψηφιδωτό του δίσκου, το εξώφυλλο του οποίου έχει εικονογραφήσει ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης. Στο δίσκο συμμετέχουν δύο νέες τραγουδίστριες: η Ανδριάνα Μπάμπαλη που είχαμε πρωτογνωρίσει από το «Μπραζιλέρο» και ερμηνεύει μαζί με τον τραγουδοποιό το τραγούδι «Γίνε κομμάτια» και η Μελίνα Ασλανίδου (μαζί του στο «Χάδι»).
  • «Arras» τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος του περκασιονίστα Μοχάμεντ Αραφά, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια ζει και δημιουργεί στη χώρα μας. Ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια μουσικός, που έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, παίζει διαφορετικά κρουστά και συμπράττει με αξιόλογους μουσικούς σ' ένα δίσκο που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Ο Μ. Αραφά ερμηνεύει τα κομμάτια που έγραψαν ειδικά γι' αυτόν οι φίλοι του μουσικοί δημιουργοί Χάικ Γιαζιτζιάν, Νίκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Παζαρένσης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιχάλης Τουραντζίδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης και Ευριπίδης Νικολαΐδης, καθώς και έξι παραδοσιακά από τη Συρία, Αρμενία, Αίγυπτο και Λίβανο. Την παραγωγή (ενορχήστρωση, διασκευή) έκανε ο Χάικ Γιαζιτζιάν («Libra music»).

Ρ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ