Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ψηφιδωτό» ήχων και φωνών

Πολυτραγουδισμένα κομμάτια των δεκαετιών του '50 και του '60, που ο Βαγγέλης Περπινιάδης χάραξε με τη φωνή και το δημιουργικό ταλέντο του, ερμηνευμένα από άξιους τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, ακούγονται στο δίσκο «Παρών στον Βαγγέλη Περπινιάδη - Ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό» (ΜΒΙ). Πρόκειται για την ηχογράφηση της συναυλίας τιμής και μνήμης στο Βαγγέλη Περπινιάδη, που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Λυκαβηττό, με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών. Ξεχωριστή θέση στο CD έχει η παρουσία του Στέλιου Περπινιάδη (γιου του Βαγγέλη), που μαζί με τους Μαριώ, Γιώργο Μαργαρίτη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λένα Αλκαίου, Μαρία Σπυροπούλου και Χρήστο Νικολόπουλο τραγούδησαν αξέχαστες επιτυχίες του λαϊκού δημιουργού. Δυστυχώς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, στο δίσκο δεν περιλαμβάνονται οι ερμηνείες των Νίκου Παπάζογλου και Μελίνας Ασλανίδου.

  • «Καφέ Γκρέκο» τιτλοφορείται το νέο CD της Νένας Βενετσάνου - το τρίτο της ενότητας λαϊκών τραγουδιών που άνοιξε με τις «Πόλεις του Νότου» και συνεχίστηκε με τη «Νέα Γη» (ΜΒΙ). Η μουσική και η ερμηνεία της Ν. Βενετσάνου συναντούν το λόγο των Οδ. Ελύτη, Μπ. Κομνηνού, Θ. Ποάλα, Μαρ. Ρωμαίου Καλότυχου, Μ. Ελευθερίου, Στ. Χρυσουλάκη, Γ. Χρονά, Ζ. Καρέλη και Αγ. Δημητρούκα, σ' ένα δίσκο που έχει θέμα και σκηνικό τα καφενεία. Δεκαεφτά τραγούδια - μουσικές εικόνες γεμάτες ρυθμούς, γοητευτικά ηχοχρώματα, νοσταλγία...

  • Συνθέσεις του Ακη Πάνου ερμηνεύει ο σολίστ του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης στο δίσκο «Ακης Πάνου - χωρίς λόγια» (ΜΒΙ). Στο νέο ορχηστρικό δίσκο οι φίλοι του λαϊκού τραγουδιού και ειδικότερα της μουσικής δημιουργίας του σημαντικού συνθέτη έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την ομορφιά των μελωδιών και ρυθμών πολλών και αγαπημένων τραγουδιών του, αυτή τη φορά... χωρίς λόγια.
  • Μια πανδαισία αυτοσχεδιασμών ποντιακής και ιρανικής λύρας και η μαγευτική «συνομιλία» τους με ένα νταϊρέ και ένα νταφ, αναβλύζει από το CD «Από τον Πόντο στην Περσία» (Protasis). Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης από τη Βέροια και οι Ιρανοί Χουσείν Ζαχάγουι και Αρντεσίρ Κάμκαρμια είναι οι συντελεστές του ξεχωριστού δίσκου, που ηχογραφήθηκε ζωντανά σε ένα στούντιο του Λονδίνου. Γνώση, δεξιοτεχνία, ανοιχτοί ορίζοντες, φαντασία, ψυχή είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το δίσκο, ο οποίος αναδεικνύει τις πολλές μουσικές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
  • «Τα παραμύθια μιας φωνής» τιτλοφορείται το CD+DVD της Αλκηστης Πρωτοψάλτη (Heaven). Περιλαμβάνει ζωντανά ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις συναυλίες της ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πλαισιωμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας η Αλκ. Πρωτοψάλτη «ταξιδεύει» σε διαφορετικούς «προορισμούς», ερμηνεύοντας προσωπικές της και διεθνείς επιτυχίες.

  • Εναν «πολύχρωμο» δίσκο, στον οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ηχοχρώματα καταθέτει ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Πληθώρα ήχων, ρυθμών, επιρροών χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του τελευταίου του CD «Δίψα» (Universal). Εγχορδα, πνευστά, ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρονικοί ήχοι, ανατολίτικοι ρυθμοί και άλλα ακούσματα συνθέτουν το μουσικό ψηφιδωτό του δίσκου, το εξώφυλλο του οποίου έχει εικονογραφήσει ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης. Στο δίσκο συμμετέχουν δύο νέες τραγουδίστριες: η Ανδριάνα Μπάμπαλη που είχαμε πρωτογνωρίσει από το «Μπραζιλέρο» και ερμηνεύει μαζί με τον τραγουδοποιό το τραγούδι «Γίνε κομμάτια» και η Μελίνα Ασλανίδου (μαζί του στο «Χάδι»).
  • «Arras» τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος του περκασιονίστα Μοχάμεντ Αραφά, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια ζει και δημιουργεί στη χώρα μας. Ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια μουσικός, που έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, παίζει διαφορετικά κρουστά και συμπράττει με αξιόλογους μουσικούς σ' ένα δίσκο που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Ο Μ. Αραφά ερμηνεύει τα κομμάτια που έγραψαν ειδικά γι' αυτόν οι φίλοι του μουσικοί δημιουργοί Χάικ Γιαζιτζιάν, Νίκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Παζαρένσης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιχάλης Τουραντζίδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης και Ευριπίδης Νικολαΐδης, καθώς και έξι παραδοσιακά από τη Συρία, Αρμενία, Αίγυπτο και Λίβανο. Την παραγωγή (ενορχήστρωση, διασκευή) έκανε ο Χάικ Γιαζιτζιάν («Libra music»).

Ρ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δισκογραφίας «ταξίδια» (2007-04-22 00:00:00.0)
Μουσικές «ανάσες» (2005-12-30 00:00:00.0)
«Ταξιδεύοντας» με δίσκους (2005-08-14 00:00:00.0)
Ανοιξιάτικες ακροάσεις (2005-04-24 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (2004-03-07 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (2001-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ