Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξιδεύοντας» με δίσκους

Σαράντα χρόνια λόγια... μαλαματένια. Γλυκόπικροι στοχασμοί, λέξεις και αισθήματα, προβληματισμοί, οράματα. Στίχοι του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κεντά με τη χρυσή «κλωστή» του τα «άμφια» του ελληνικού τραγουδιού. Συνεχίζοντας να κρύβει μαλαματένια λόγια στο χορτάρι, για να τα βρουν οι επόμενες γενιές...

Ο λόγος για το διπλό CD «Μαλαματένια λόγια» (ΕΜΙ) - ένα ανθολόγιο 40 τραγουδιών του Μ. Ελευθερίου, μελοποιημένα από 14 συνθέτες και ερμηνευμένα από 21 τραγουδιστές, από το 1964 -2003. Από το παλιότερο «Ρημαγμένοι κήποι» του Χρ. Λεοντή με την Δ. Γαλάνη, μέχρι το νεότερο «Του κόσμου» του Χρ. Νικολόπουλου με τον Δ. Μητροπάνο. Ανάμεσά τους κομμάτια αθάνατα των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Κουγιουμτζή, Μούτση, Κηλαηδόνη, Γκαϊφίλια, Βαρδή, Μαχαιρίτσα, τραγουδισμένα από τους Μπιθικώτση, Αλεξίου, Νταλάρα, Παπακωνσταντίνου, Διονυσίου, Θηβαίο, Μενιδιάτη, Μητσιά, Γαργανουράκη κ.ά. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, στην οποία δυστυχώς όμως δεν αναγράφονται οι ακριβοί στίχοι των τραγουδιών που ακούγονται.

  • Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης κυκλοφόρησε ένα νέο μουσικό δίσκο με πομάκικα παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο «Τραγούδια και σκοποί των Πομάκων της Θράκης - Από τα Κιμμέρια και τα Ασκυρα Νομού Ξάνθης». Περιλαμβάνει 23 μουσικά κομμάτια που ερμηνεύουν οι μουσικοί: Χαλήλ Σοφτά (τραγούδι - καβάλι - φλογέρα), Φεράτ Αλή Αφέντη (γκάιντα - τραγούδι - διπλός αυλός), Χασάν Μπογιάρ (τραγούδι), Αϊντίν Μπογιάρ (τραγούδι), Οκάν Σοφτά (τραγούδι - τουμπερλέκι). Αν και δίσκοι με πομάκικα τραγούδια είχαν εκδοθεί και κατά το παρελθόν, αυτός είναι ο πρώτος από τις περιοχές Κιμμερίων και Ασκύρων.

  • «Της Κρήτης τα πολύτιμα» (ΜΒΙ) κομίζουν αξιόλογοι παλιότεροι και νεότεροι δημιουργοί από την Κρήτη. Από τον Βασίλη Σκουλά («Ηλιος ο Θεός»), τον Ψαραντώνη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, μέχρι τον Γιάννη Νικολάου, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Βασίλη Σταυρακάκη. Ανάμεσά τους οι «Χαΐνηδες», τα «Παλαιινά Σεφέρια», οι «Οκτάβα», ο Γιώργης και η Νίκη Ξυλούρη, ο Γιάννης Χαρούλης. Μια δισκογραφική «συνάντηση» στης Κρήτης τις αστείρευτες πηγές, με τραγούδια - διαμάντια από παλιότερα προσωπικά άλμπουμ των καλλιτεχνών. Τραγούδια που ακουμπούν στην παράδοση της Κρήτης και τα οποία έχουν εκδοθεί από διαφορετικές εταιρίες (ορισμένα πλέον δυσεύρετα).
  • «Αθήνα - Ελευσίνα» είναι η διαδρομή που μας προσκαλούν να κάνουμε μαζί τους δύο νέοι δημιουργοί, που σε μια δύσκολη εποχή υπηρετούν το λαϊκό τραγούδι. Ο λόγος για το δίσκο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού - μέλος του συγκροτήματος «Ραστ» - και συνθέτη Θανάση Βασιλά και του νεόκοπου, πλην όμως αξιόλογου, στιχουργού, Κώστα Μπαλαχούτη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Κατερίνα Κούκα, ο Λάμπρος Καρελάς, η Κορίνα Βένη, ο Γιάννης Ματσούκας, ενώ ένα τραγούδι - έκπληξη ερμηνεύει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
  • «Πάμε άλλη μια φορά» τιτλοφορείται το διπλό live CD του Νίκου Πορτοκάλογλου, με επιλεγμένα κομμάτια από τις ζωντανές εμφανίσεις του την τελευταία πενταετία. Τραγούδια - σταθμοί από την 25χρονη πορεία του ταλαντούχου τραγουδοποιού περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ. Στις ερμηνείες συναντάμε μαζί του τους Ελ. Τσαλιγοπούλου, Κ. Λειβαδά, Οδ. Τσάκαλο, Δ. Μητροπάνο, Ελ. Αρβανιτάκη, Α. Μπάμπαλη, Μ. Φάμελλο, Δ. Σαββόπουλο.

  • Σ' ένα «Μακρύ ταξίδι» προσκαλούν οι «Νάμα» μέσα από την τελευταία τους δουλιά. Ενα «ταξίδι» σε ποπ κυρίως μονοπάτια με «οδηγό» τα τραγούδια του Αριστείδη Παυλή και της Ιφιγένειας. Ρυθμός, έθνικ αποχρώσεις και τραγούδια συντονισμένα στο κλίμα του καλοκαιριού...
  • Δεκαπέντε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Νίκος Ζιώγαλας (δικά του, αλλά και των Ν. Πορτοκάλογλου και Μ. Φάμελλου), τρεις διασκευές και ένα καινούριο κομμάτι περιλαμβάνει ο τελευταίος δίσκος του τραγουδοποιού με τίτλο «Αρωμα από βανίλια» («Λύρα»). «Πέρασε η μπόρα» (σε ντουέτο με την Αναστασία Μουτσάτσου), «Πάρε με απόψε πάρε με» με τη Γλυκερία, «Βασιλική» με τον Μανώλη Φάμελλο και τους «Ποδηλάτες», «Βάλε μου δύσκολα», «Σαν σταρ» του σινεμά», «Αγρια τριανταφυλλιά», «Της καρδιάς τα πέταλα» είναι μερικά από τα τραγούδια του δίσκου. Στις ερμηνείες, εκτός από τους προαναφερόμενους, συμμετέχουν οι Χάρης Κατσιμίχας, Μαριώ και Λάμπρος Καρελάς.
  • «Τούτο το καλοκαιράκι» τιτλοφορείται ο δίσκος - σεργιάνι στο δημοτικό τραγούδι - του Γιώργου Τζώρτζη. Μια επιλογή παραδοσιακών τραγουδιών απ' όλη την Ελλάδα με τη «σφραγίδα» στην ερμηνεία του Γ. Τζώρτζη, αλλά και των σπουδαίων Πετρολούκα Χαλκιά, Χριστόδουλου Ζούμπα και Κώστα Πίτσου. Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργου Παπαδάκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ