Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγικά «τοπία» του Μ. Χατζιδάκι

Οι πρώτες ηχογραφήσεις έργων του Μάνου Χατζιδάκι, που ο συνθέτης έγραψε την περίοδο 1948-1952, περιλαμβάνονται στα τρία CD, που επανακυκλοφορούν από τη «Universal». Μια περίοδο, που κινήθηκε γύρω από το τρίπτυχο θέατρο - χορός - τραγούδι, θέματα που απασχόλησαν τον Μ. Χατζιδάκι σε όλη του τη μουσική ζωή.

Το πρώτο CD περιέχει τα έργα «Για μια μικρή λευκή αχηβάδα» (πρελούδια και χοροί - στο πιάνο ο Γιάννης Παπαδόπουλος) και τον «Κύκλο του CNS» (κύκλος τραγουδιών σε στίχους του συνθέτη, για φωνή και πιάνο, με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο - στο πιάνο ο συνθέτης). Στο δεύτερο CD περιλαμβάνεται μουσική που έγραψε ο Μ. Χατζιδάκις για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Ορνιθες» του Αριστοφάνη (1959) και «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ (1956-57), σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν, με ερμηνευτή και πάλι τον Γ. Μούτσιο. Μουσική του Μ. Χατζιδάκι για το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου περιλαμβάνεται στο τρίτο CD όπου ακούγονται: οι «Εξι λαϊκές ζωγραφιές» (μεταγραφή έξι γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Χατζηχρήστου, Καλδάρα, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1951 με τη μορφή μπαλέτου), η σουίτα μπαλέτου «Το καταραμένο φίδι» με θέμα βασισμένο στο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη και η σουίτα μπαλέτου «Η Ερημία». Στο πιάνο, σε όλα τα έργα είναι ο ίδιος ο Μ. Χατζιδάκις.

Τα έργα αυτά είναι γραμμένα σε μια περίοδο, κατά την οποία ο συνθέτης έχοντας λάβει δυτική μουσική παιδεία, αναζητά τη βαθύτερη καταγωγή του μέσα από την ελληνική παράδοση, δημοτική και λαϊκή, προτείνοντας ένα νέο τρόπο προσέγγισής της. Εναν τρόπο, που επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

«Σ' αυτά τα δέκα χρόνια προσπάθησα να γνωρίσω βαθύτερα τον εαυτό μου και τον τόπο μου», σημείωνε ο Μ. Χατζιδάκις το 1959. «Δάσκαλοί μου στάθηκαν ο Σολωμός, ο Μακρυγιάννης, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Θεόφιλος, ο Μεγαλέξαντρος, η Αρετούσα κι ο Τσιτσάνης, όπως και κάθε γνήσια ελληνική μορφή. Αυτοί με βοήθησαν να κινηθώ στις ρίζες των ζωντανών δυνάμεων που συνθέτουν τον ελληνικό χώρο, από την εποχή του Αισχύλου ως την εποχή μας. Προσπαθώντας ακόμη να είμαι συνεπής με την κρητική ιδιοσυγκρασία μου και με τη διαφάνεια του Αττικού χώρου που με μεγάλωσε, σιγά σιγά, ανακάλυψα τη μουσική μου. Το τραγούδι στάθηκε πάντα μια μορφή που με κίνησε ιδιότυπα σ' όλες τις περιοχές της ελληνικής γης. Σήμερα σας παρουσιάζω αυτή τη μουσική μου ιστορία, συγκεντρωμένη στις πιο εντατικές της στιγμές, πιστεύοντας πως είμαι πια ώριμος για ν' αρχίσω να γράφω την πραγματική μου μουσική».

Τα έργα παρουσιάζονται με νέα ηχητική επεξεργασία και πολυσέλιδο ένθετο με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό από το αρχείο του συνθέτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι (2015-02-28 00:00:00.0)
«Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι» (2013-08-25 00:00:00.0)
Νέα μορφή, ίδια μαγεία (2003-07-27 00:00:00.0)
«Χοροί και μνήμες» του Θάνου Μικρούτσικου (2001-04-03 00:00:00.0)
Λυρικοί, διαχρονικοί «Ορνιθες» (2000-07-21 00:00:00.0)
Εγώ είμαι ένα σύννεφο... (1999-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ