Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες ακροάσεις

Παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες γωνιές του κόσμου περιλαμβάνει ο νέος δίσκος της Σαβίνας Γιαννάτου και των «Primavera en Salonico», με τίτλο «Sumiglia» (κυκλοφόρησε από τη γερμανική «ECM»). Πετυχαίνοντας να προσδιορίσει τις ιδιαιτερότητες της κάθε κουλτούρας και παράδοσης, όσο και να χρωματίσει τα κοινά στοιχεία που τις συνδέουν, η Σ. Γιαννάτου φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο την τέχνη της ερμηνείας των διαφορετικών «ρόλων» των τραγουδιών. Χρησιμοποιώντας τη φωνή της φυσικά, σαν ένα εκφραστικότατο μουσικό όργανο, «ταξιδεύει» από την Ελλάδα, την Κορσική και την Ιταλία, στην Παλαιστίνη, στη Μολδαβία και την Ουκρανία κ.α., αναδεικνύοντας, με την καθοριστική συμβολή και των μουσικών, τη βαθύτερη ουσία των τραγουδιών, που μιλούν για τον έρωτα, τον πόλεμο, το γάμο, την ορφάνια, την προσμονή. Κάθε τόπος και ένα τραγούδι. Η Σ. Γιαννάτου από τραγούδι σε τραγούδι αλλάζει ύφος, ερμηνεύοντας σε διαφορετικές διαλέκτους και ιδιωματισμούς. Οι φωνητικές ακροβασίες της πότε ζωγραφίζουν τον πόνο, πότε την οργή, πότε την αγάπη, πότε το νανούρισμα. Με άνεση ενσαρκώνει ρόλους και χαρακτήρες, αυτοσχεδιάζει και συναρπάζει. Καθοριστικός ο ρόλος της σπουδαίας ορχήστρας που τη συνοδεύει εδώ και χρόνια και η εξαιρετική ενορχήστρωση του Κώστα Βόμβολου.


Επτά τραγούδια και οκτώ οργανικά θέματα, είναι το σκηνικό του «μάγου» Μανώλη Γαλιάτσου, στο δίσκο του «Του μάγου τα παιχνίδια» («Libra»). Μια δουλιά, η οποία ξαφνιάζει ευχάριστα χάρη στις εμπνευσμένες μουσικές και τις αξιόλογες, εκφραστικές ερμηνείες του Δημήτρη Ζερβουδάκη, της Μελίνας Κανά, της Γιώτας Νέγκα και της Μαρίας Σπυροπούλου. Λαϊκά τραγούδια, χασάπικα, ζεϊμπέκικα, μικρασιάτικα, έντεχνα συνυπάρχουν με όμορφα μουσικά κομμάτια, «ταξιδεύοντας» το νου και τις αισθήσεις (και χάρη στις υπέροχες ενορχηστρώσεις). Τους στίχους υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος καταθέτει και δύο μελοποιημένα τραγούδια, σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Ρώμου Φιλύρα.

Τραγούδια - σταθμοί από τη δεκάχρονη δισκογραφική διαδρομή του Γεράσιμου Ανδρεάτου περιλαμβάνονται στο καινούριο CD του «Ενα κι ένα από μια δεκαετία» (ΜΒΙ). Ενας δίσκος με επιλογές από την προσωπική δισκογραφία και από συμμετοχές του αξιόλογου τραγουδιστή σε δίσκους άλλων, μαζί με το καινούριο τραγούδι «Το ποτήρι» (σε μουσική και στίχους Αντώνη Απέργη), που ηχογραφήθηκε γι' αυτήν την έκδοση. Ομορφες ερμηνείες από μια γνήσια λαϊκή φωνή, που προσφέρει γοητευτικά «ταξίδια», αποκαλύπτοντας το λόγο των δημιουργών: Βαγγέλη Κορακάκη, Παντελή Θαλασσινού, Ακη Πάνου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Νικολόπουλου, Πέτρου Ταμπούρη, Μιχάλη Γκανά, Θοδωρή Γκόνη, Ηλία Κατσούλη, Σταμάτη Μεσημέρη, Ευθυμίας Πανταζοπούλου, αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι (στο «Γκρεμό).


«The Diaspora of Rembetiko», τιτλοφορείται η διπλή δισκογραφική συλλογή, με επανεκτελέσεις γνωστών «Greek Blues», όπως χαρακτηρίζονται τα τραγούδια (ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πιο πρόσφατα) και η οποία απευθύνεται κυρίως στο ξένο ακροατήριο. Ερμηνεύονται από ελληνόφωνα στην πλειοψηφία τους συγκροτήματα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ευρώπη), όπως τα «Salto Orientale», «Zotos Kompania», «Kudsi Erguner Ensemble», «Apodimi Compania» κ.ά., αλλά και από τη διάσημη Diamanda Galas. Στα δυο CD ακούγονται, μεταξύ άλλων, τραγούδια των Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Ρασούλη κ.ά. Η έκδοση συνοδεύεται από τρίγλωσσο ένθετο (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) με πληροφορίες για το ρεμπέτικο, τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες.

Με ηλεκτρικές πινελιές και λόγο ενδοσκοπικό, που κάποιες στιγμές αγγίζει την εσωστρέφεια, «έντυσε» ο Σωκράτης Μάλαμας «Το άδειο δωμάτιο», την τελευταία δισκογραφική δουλιά του («Λύρα»). Ο αξιόλογος δημιουργός, που στο παρελθόν μας έχει προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και εξαιρετικές ερμηνείες, καταθέτει δώδεκα καινούρια τραγούδια, σε στίχους δικούς του και των Γιάννη Μελισσίδη και Φωτεινής Λαμπρίδη. Τραγούδια σε ηλεκτρική ροκ ατμόσφαιρα, που μιλούν για τον έρωτα, την προσμονή, αλλά και για σημεία των καιρών μας, τα οποία, όμως, δεν καταφέρνουν να φτάσουν κάποιες από τις παλιότερες μαγικές στιγμές του τραγουδοποιού.


Ο πρώτος στίχος του ποιήματος «Ο ερημικός βίος» του Καβαλιώτη καπνεργάτη και σατιρικού ποιητή Αντρίκου Βέττα (1860-1928) έδωσε τον τίτλο στο δίσκο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Θέλω να πάρω τα βουνά» («Λύρα»), που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Καβάλα, καθώς όλοι σχεδόν οι συντελεστές του είναι ντόπιοι. Οι μόνοι εκτός Καβάλας συντελεστές είναι ο Αργύρης Μπακιρτζής που τραγουδά πέντε τραγούδια και ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί). Νοσταλγία, έρωτας, σκωπτική διάθεση, έξυπνος, κριτικός λόγος αναβλύζουν από το δίσκο της κεφάτης μουσικής συντροφιάς, με επικεφαλής τον Θ. Θεοδωρίδη, ο οποίος έγραψε τη μουσική των τραγουδιών και τους στίχους σε επτά από αυτά. Ανάμεσά τους το «Αχ Αριστερά», αφιερωμένο σ' εκείνους από τη γενιά του Πολυτεχνείου, που αργότερα μπερδεύτηκαν στους δαιδάλους της εξουσίας, με την υποσημείωση ότι σ' αυτό «κάθε ομοιότητα και συνωνυμία μπορεί και να μην είναι συμπτωματική»...

Στο «καρνάγιο» της φωνής του Στέλιου Γαλανού, «ναυπηγήθηκαν» τα «Πέτρινα καράβια» («Δίκτυο»), ο δίσκος, που είναι σμιλεμένος με το μεράκι, τη μουσική και το λόγο του Σταμάτη Μεσημέρη και τις όμορφες ερμηνείες του Στ. Γαλανού. Περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε μουσική και στίχους του Στ. Μεσημέρη, ερμηνευμένα από την εξαιρετική φωνή του Στ. Γαλανού, που κομίζουν το ήθος του λαϊκού και μοσχοβολούν ξεχασμένα αρώματα. Ενας δίσκος, που αναζητά συνοδοιπόρους και συνομιλητές στην «άλλη όχθη» της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας, με έντονη τη διάθεση του «ταξιδιού» στα βάθη της ψυχής και στις «θάλασσες» της ζωής.

Από το «Δίκτυο» κυκλοφόρησε και ο νέος δίσκος του Τάκη Σούκα με τίτλο «Αψέντι», σε στίχους των Κώστα Μπαλαχούτη και Λίτσας Αρχοντα. Ενας δίσκος με δεκαέξι λαϊκά τραγούδια, που ερμηνεύουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μαργαρίτης, Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Πέρσα Σούκα και Θεοδώρα Τζίτα. Η ακρόασή του προσφέρει όμορφες στιγμές, με κορυφαία τη σπουδαία ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι «Αερικό». Μια ερμηνεία, που επιβεβαιώνει τις μεγάλες ερμηνευτικές ικανότητες του τραγουδιστή, ανεξάρτητα από το μουσικό είδος που υπηρετεί.

«Μάρνη και 3ης», είναι ο «τόπος» της νέας συνάντησής μας με τον Απόστολο Μπουλασίκη, τον τραγουδοποιό, που πρωτογνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στους δίσκους «Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ» και «Να με φωνάξεις» και στη συνέχεια μέσα από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Της πόλης ξωτικό». Δύο χρόνια μετά την πρώτη ολοκληρωμένη δουλιά του, επιστρέφει με τον καινούριο δίσκο του, που τιτλοφορείται «Μάρνη και 3ης» («Δίκτυο»). Ακολουθώντας τα γνώριμα «μονοπάτια» του, καταθέτει και ερμηνεύει ο ίδιος μια ενότητα δεκαπέντε τραγουδιών, που μεταφέρουν εικόνες της ζωής. Στιγμιότυπα μιας σκληρής πραγματικότητας, μα και γερές δόσεις ευαισθησίας, δοσμένα με αιχμηρό στίχο και μουσική (η ενορχήστρωση έγινε από τους Χρ. Κροκίδη και Αντρ. Αποστόλου).

«Ακολούθα τα πουλιά», τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος (CD σινγκλ) της Ελένης Βιτάλη, που κυκλοφόρησε από τη «Λύρα». Η καταξιωμένη λαϊκή τραγουδίστρια ερμηνεύει πέντε τραγούδια, τα οποία υπογράφει ο γιος της, νέος τραγουδοποιός, Νίκος Ξύδης.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ