Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

«Την κιθάρα ξαναπαίρνω αγκαλιά/ στην καρδιά ν' ακουμπά/ κάθε δρόμος τραγούδια γεννά/ νέο ταξίδι αρχινά...». Πρόσκληση και πρόκληση σ' ένα νέο συναρπαστικό «ταξίδι», αποτελεί ο καινούριος δίσκος του Διονύση Τσακνή με τίτλο «Μια ζωή αλλού». Λόγος ουσιαστικός, ανατρεπτικός, βαθιά πολιτικός και από μουσική που κομίζει την ηλεκτρική «κραυγή» μαζί με το λυρισμό της μπαλάντας, αποτυπώνονται στα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Ο Δ. Τσακνής, ανήσυχος και πάντα παρών στα μουσικά και κοινωνικά πράγματα, καταθέτει ένα δίσκο που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και μαχητική διάθεση. Προσωπικές και κοινωνικές ανησυχίες, προοδευτική άποψη, αυθεντικά συναισθήματα αναβλύζουν από τα τραγούδια, όπου ο Δ. Τσακνής μελοποιεί, εκτός από δικούς του, στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Δημοπούλου, Οδυσσέα Ιωάννου, ενώ υπάρχει και ένα τραγούδι σε στίχους - μουσική του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχοι - παρέμβαση στη σημερινή πραγματικότητα: «Σπάστ' τα, τα 'χεις πληρώσει/ δραχμή και γρόσι και τώρα ευρώ./ Σπάστ' τα τους τα 'χεις δώσει/ ποιος να χρεώσει στ' αλήθεια ποιον/ Σπάστ' τα, κι αυτή τη δόση, σπάω κι εγώ...» (από το τραγούδι «Σπάστ' τα», σε στίχους Λίνας Δημοπούλου). Αυτή η νέα, 20ή, δισκογραφική «απόπειρα» του Δ. Τσακνή συνδέεται με την ανεξαρτητοποίησή του από τις εταιρίες παραγωγής, που «αλλοιώνουν το καλλιτεχνικό έργο», όπως έχει καταγγείλει. Στην ερμηνεία συμμετέχουν το γυναικείο φωνητικό σύνολο «SoNaMa», ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης και ο τενόρος Πάνος Λαμπρίδης.


  • Τριάντα επτά τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του Λάκη Παπαδόπουλου και γεννήθηκαν στα είκοσι χρόνια της δημιουργικής του πορείας περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ «Λάκης Παπαδόπουλος (Με τα Ψηλά Ρεβέρ) Συλλογή 1983 - 2003» («MINOS - EMI»). Πρόκειται για ένα υλικό που προσφέρει μια δυνατή «γεύση» από τη μουσική διαδρομή ενός δημιουργού με ξεχωριστό ύφος, ταλέντο, ευαισθησία. Στο πρώτο CD τραγούδια του Λ. Παπαδόπουλου ερμηνεύουν καλλιτέχνες από ετερόκλητους χώρους, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, «Πυξ Λαξ», Αρλέτα, Πάνος Κατσιμίχας, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης, Σωτηρία Λεονάρδου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ελένη Δήμου, Πασχάλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Χρήστος Δάντης και Γιώργος Μπαγιώκης. Στο δεύτερο CD ακούγεται ο ίδιος ο Λ. Παπαδόπουλος σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως «Γυριστρούλα», «Τα μπλε παπούτσια», «Σε ζητάω», «Μοναχός στο Αγιο Ορος», «Μενεξεδιά», «Δικαίωμα στο όνειρο» κ.ά., τραγούδια, που γεννήθηκαν από το πάντρεμα της ιδιαίτερης στιχουργικής και μουσικής γραφής του, ενός δημιουργού που δεν έχει πάψει να βλέπει με διορατικότητα, χιούμορ αλλά και καυστική ματιά τα πράγματα.
  • Αναβίωση ενός τύπου ορχήστρας που άνθισε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Σμύρνη αποτελεί η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, που ιδρύθηκε το 1998 και παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο της με τίτλο «Smyrne». Η μαγεία της μαντολινάτας, του σαντουριού και του βιολιού, μαζί και των άλλων οργάνων, αναβλύζει από το δίσκο, που ηχογραφήθηκε με το σύνολο της ορχήστρας να παίζει. Οι εξαίρετοι μουσικοί της συστήνουν και δισκογραφικά ένα καλοκουρδισμένο και με ψυχή μουσικό σύνολο, που αναβιώνει δημιουργικά παλιές συνθέσεις. Μαζί της συμπράττουν αξιόλογοι ερμηνευτές, οι Χρόνης Αηδονίδης, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Μαριώ, Παντελής Θαλασσινός, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώργος Νταλάρας, Ειρήνη Καράγιαννη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρίστος Τσιαμούλης. Αποκάλυψη είναι η εκπληκτική φωνή του 30χρονου Παναγιώτη Λάλεζα, που ερμηνεύει τον «Μανέ της Καληνυχτιάς». Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη «Minos - Emi» κάτω από την ετικέτα της «Parlophone», που πρόσφατα επανενεργοποιήθηκε με υπεύθυνο παραγωγής τον Γ. Νταλάρα.

  • Κάτω από ετικέτα της «Parlophone» κυκλοφόρησε και η έκδοση «Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ» - ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, με έργα Βασίλη Τσιτσάνη, στο Μέγαρο Μουσικής (2/2001). Περιλαμβάνει συνολικά τρία CD, τα δύο με το υλικό της συναυλίας. Τραγούδια από όλο το φάσμα της δημιουργικής κατάθεσης του Τσιτσάνη (ερωτικά, κοινωνικά, της ξενιτιάς κ.ά.) ερμηνεύονται από τους Γ. Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Γιώτα Δρακιά. Το τρίτο CD με τίτλο «Η Μάγισσα της Αραπιάς και άλλα παραμύθια» είναι συλλεκτικό και περιλαμβάνει ερμηνείες που μοιράζεται ο Τσιτσάνης με τον Γ. Νταλάρα, καθώς και το ανέκδοτο τραγούδι «Πέρα στα κάστρα του Γεντί». Το άλμπουμ συνοδεύεται από πολυσέλιδο ένθετο που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, σχόλια και φωτογραφίες.
  • «Απ' την αγάπη γυρίζω μόνος» τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική συνεργασία του λαϊκού δημιουργού Βαγγέλη Κορακάκη και του ερμηνευτή Γεράσιμου Ανδρεάτου. (ΜΒΙ). Δέκα χρόνια μετά το «Λαύριο» οι δύο καλλιτέχνες καταθέτουν όμορφα λαϊκά τραγούδια. Ο Γ. Ανδρεάτος, με τη συνοδεία άξιων μουσικών (Αρίστος Βαμβακούσης, Μανώλης Πάππος, Ηρακλής Βαβάτσικας, Θανάσης Σοφράς, Βαγγέλης Κονταράτος κ.ά.) προσφέρει ερμηνείες που ξεχωρίζουν. Και επειδή ο Γ. Ανδρεάτος είναι κλασική περίπτωση τραγουδιστή που πολλαπλασιάζει την απόδοσή του όταν τραγουδάει μαζί με τους μουσικούς που παίζουν, όπως αναφέρει ο Αλέξης Βάκης, που έκανε την ενορχήστρωση, ο δίσκος γράφτηκε ταυτόχρονα, δίνοντας τη γεύση ενός «χειροποίητου» (στα μέτρα του δυνατού) δίσκου.

Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ