ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ
Ο πρώτος νεκρός εργάτης του 2004

Ενώ το 2003 άφησε πίσω του περισσότερους από 150 νεκρούς

Χτες, την ώρα που οι εκπρόσωποι του δικομματισμού συνεχίζανε να διαγκωνίζονται στα κανάλια για το ποιος θα κοροϊδέψει περισσότερο το λαό, η πραγματικότητα ήρθε να δείξει με τραγικό τρόπο το διαρκές αποτέλεσμα των μαύρων πολιτικών τους: Ο πρώτος νεκρός εργάτης - σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο «Ρ» μέχρι σήμερα - το πρώτο μόλις δεκαήμερο του νέου χρόνου. Ενας Αλβανός εργάτης ο Εμίλ Ζοτάι, 30 χρόνων, καταπλακώθηκε από χώματα και βράχους μέσα σε χαντάκι για αγωγούς ομβρίων, ύψους τεσσάρων μέτρων. Το δυστύχημα έγινε περίπου στις 6.30 το απόγευμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 270, στο ύψος του Μπραχαμίου, στα έργα του ΜΕΤΡΟ της Ηλιούπολης και επανέφερε στο προσκήνιο την αδιαφορία των εργοδοτών για μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων μπροστά στο κυνήγι του κέρδους. Το σκηνικό με τα ατυχήματα εργατών μέσα σε χαντάκια από καταπλάκωμα μπαζών επαναλήφθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η εργοδοσία δεν έλαβε κανένα μέτρο αντιστήριξης των χωμάτων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν. Ο εργαζόμενος απασχολούνταν στον υπεργολάβο Μπούτη, ενώ το έργο του ΜΕΤΡΟ Ηλιούπολης εκεί το έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - ΜΠΕΤΟΝ. Να σημειώσουμε ότι οι νεκροί εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα έχουν φτάσει τους 70 από το τέλος του 2002, ενώ εκτιμάται - το ΣΕΠΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον πλήρη κατάλογο - ότι η μαύρη λίστα του 2003 ξεπερνά τους 150 νεκρούς εργαζόμενους.

ΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Κατασκευασμένα στοιχεία παρουσιάζει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Eurokinissi

Παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία και καταφεύγοντας στη συκοφάντηση των αγώνων των Συνοδών και Φροντιστών της «Ολυμπιακής» προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Στριφτάρη στη Βουλή.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, ο υφυπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Στρατάκης ισχυρίστηκε πως το υπουργείο «κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσει τα προβλήματα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, βέβαια πάντα στα πλαίσια του επιτρεπτού». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ασφαλώς δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στο αίτημα που υπάρχει, για να δώσουμε 38.000 ευρώ ετησίως απολαβές στους εργαζόμενους. Και βέβαια τηρούμε τις δεσμεύσεις και όχι μόνο τις δεσμεύσεις αλλά και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από πλευράς διεθνών οργανισμών, σε σχέση με την απασχόληση κάποιων συνοδών στα αεροσκάφη».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υφυπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «ακούγοντας τον υφυπουργό νομίζω ότι ή δεν ξέρει τι έχει κοινοποιηθεί από τη διοίκηση της "Ολυμπιακής" στους συγκεκριμένους εργαζόμενους που απεργούν εδώ και σαράντα μέρες και παραπάνω ή εσκεμμένα το κρύβει. Η σύμβαση που τους λέει να υπογράψουν είναι μέσος όρος 19.000 ευρώ το χρόνο, κύριε υφυπουργέ, και αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός που παίρνουν είναι 23.500 ευρώ. Δε μιλά κανείς για 38.000. Δώστε τους τα 24.000 ευρώ που έπαιρναν μέσον όρο και θα πάνε για δουλειά». Παράλληλα, ο Σπύρος Στριφτάρης πρόσθεσε ότι «μία απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Οι άλλες δεν κρίθηκαν. Γι' αυτό σας λέω ότι και το όργιο εκφοβισμού που κάνετε δεν απέδωσε σαράντα μέρες τώρα. Δεν απέδωσαν όμως ούτε οι διασπαστικές ενέργειες που κάνετε και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι στους πεντακόσιους εβδομήντα περίπου απεργούς, απεργοσπάστες φτιάξατε μόνο είκοσι έναν».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα, τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα (ξεκίνησε από τις 28 Νοέμβρη 2003) οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Την απόφαση αυτή πήραν ομόφωνα οι αεροσυνοδοί σε γενική τους συνέλευση, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και διοίκηση της νέας εταιρίας «Ολυμπιακές Αερογραμμές», για «πρωτοφανή αδιαλλαξία». Σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), αναφέρεται ότι ακόμα δεν έχουν παρασχεθεί από κυβέρνηση και διοίκηση οι ελάχιστες διασφαλίσεις, προκειμένου να μεταβούν οι αεροσυνοδοί στη νέα εταιρία. Οι διασφαλίσεις αυτές, αφορούν στα ωράρια απασχόλησης του κλάδου και τις ετήσιες αποδοχές. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ θεωρούν ότι το ετήσιο κονδύλι που έχει αποφασίσει να διαθέσει η διοίκηση της νέας εταιρίας για τη μισθοδοσία, δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη κάλυψη των 540 μελών της Ενωσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Αποχή το Σαββατοκύριακο

Στάσεις και απεργίες από Δευτέρα

Εντείνουν τις αγωνιστικές τους δράσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Νέας Ιωνίας παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να τους τρομοκρατήσει, καθώς χτες τους έσυρε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί ο αγώνας τους παράνομος και καταχρηστικός.

Στη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αποχή από τις εργασίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 4ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα και 24ωρη απεργία την Τρίτη 13 Γενάρη, όταν και θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή μαζικών τοπικών φορέων στο Δημαρχείο, απαιτώντας να μη γίνουν οι απολύσεις των 40 περίπου εργαζομένων που δουλεύουν στο Δήμο με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ την Τετάρτη 14 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και νέα γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη.

Τις αυταρχικές μεθοδεύσεις του δημάρχου της Ν. Ιωνίας και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Χαραλάμπους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει, και του άκρατου «νεοφιλελευθερισμού» και στους Δήμους, έχει σκοπό «να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ανώνυμες εταιρίες με εμπορευματοποίηση των προσφερομένων υπηρεσιών και αρνητικές συνέπειες για τους δημότες, όσο και στην αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε το εργατικό κίνημα να καταδικάσει τέτοια φαινόμενα, γιατί αυτά θα γενικευτούν και χρειάζεται άμεση, ενιαία και αποφασιστική αντιμετώπιση».

Οι σχολικοί φύλακες

Θύματα της πιο αισχρής κυβερνητικής εκμετάλλευσης και κοροϊδίας έχουν πέσει οι χιλιάδες σχολικοί φύλακες της χώρας. Η αβεβαιότητα στην εργασία, οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σχολικοί φύλακες, είναι μια πραγματικότητα την οποία έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και η οποία εξυπηρετεί από τη μια τις αντεργατικές επιλογές και από την άλλη τους εκλογικούς της στόχους.

Η σύμβαση για τους σχολικούς φύλακες ανανεώθηκε μέχρι τις 30 Ιούνη του 2004. Οι όροι εργασίας παραμένουν βεβαίως οι ίδιοι: χωρίς ένσημα στον κλάδο σύνταξης, χωρίς νυκτερινά, χωρίς αργίες, χωρίς Σαββατοκύριακα, χωρίς άδεια, χωρίς δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, χωρίς οικογενειακά επιδόματα. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι από την 1 Γενάρη 2004 δεν έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό γιατί η αρμόδια υπηρεσία θα στείλει την εντολή για την ανανέωση των βιβλιαρίων στους δήμους, την ερχόμενη Τετάρτη 14 του μήνα. Αν αυτές τις 15 μέρες κάποιος εργαζόμενος χρειαστεί γιατρό, θα πρέπει να πληρώσει. Αυτό είναι ένα από τα πολλά «έργα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Πανεξόρμηση οικοδόμων

Πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς ξεκινάει από την ερχόμενη βδομάδα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για να συζητήσει με τους οικοδόμους τα αιτήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο του 2004 για τον κλάδο και ταυτόχρονα να κάνει την κοπή της πίτας για τον καινούριο χρόνο. Συγκεκριμένα, εξορμήσεις θα γίνουν: Τρίτη 13/1 στην πιάτσα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 6 π.μ. Τετάρτη 14/1 στις 7 π.μ. με τους εργαζόμενους της εταιρίας «ΑΘΗΝΑ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ» στο έργο του χωριού φιλοξενία δημοσιογράφων στο Μαρούσι και στις 11 π.μ. με τους εργαζόμενους των εταιριών «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ - ΑΚΤΩΡ - ΑΘΗΝΑ» στο έργο της ανακατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι. Πέμπτη 15/1 στις 7 π.μ. με τους εργαζόμενους της «ΑΛΦΑ - ΜΠΕΤΟΝ» στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι και στις 7 π.μ. με τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ στην Ηλιούπολη. Παρασκευή 16/1 στις 7 π.μ. με τους εργαζόμενους των εταιριών «ΑΚΤΩΡ - ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ» στο έργο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ