ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγουδοποιών προσκλήσεις

Δέκα μελωδικές βραδιές θα προσφέρει ο Σωκράτης Μάλαμας (φωτό), στο club του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός από τις 19 Γενάρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 17/2) θα διηγείται τις παλιές και καινούριες μουσικές ιστορίες του. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει τραγούδια απ' όλη τη δισκογραφία του, αλλά και νέα ακυκλοφόρητα που θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά. Μαζί του στη σκηνή θα είναι οι μουσικοί: Θάνος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Παπατριανταφύλλου, Νίκος Παραουλάκης, Damian Dudu και η Μαρία Λούκα (τραγούδι).

  • Τις εκλεκτικές συγγένειες των τραγουδιών τους, τις ισορροπίες μεταξύ ρυθμού και μελωδίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου θα αναζητήσουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος, που από τις 23 Γενάρη θα «συγκατοικήσουν» στη σκηνή του «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, τηλ. 210.6461.980). Οι δύο καλλιτέχνες, που συνεργάζονται για πρώτη φορά, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις τελευταίες δισκογραφικές τους «Στο αφιερώνω» (Λ. Μαχαιρίτσα) και «Μόνο νερό στη ρίζα» (Χρ. Θηβαίου), αλλά και γενικότερα από την πορεία τους. Παλιά και καινούρια τραγούδια, με μεγάλη διάθεση για αυτοσχεδιασμό, καθώς και εναλλαγή ρόλων, με τον ένα να «μπαίνει» στο ρεπερτόριο του άλλου, θυμίζοντας τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές και των δύο, συνθέτουν τη μουσική σύμπραξη. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή, Δευτέρα (8.30 μ.μ.).
  • Ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μια από τις σημαντικότερες και εκφραστικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, θα πραγματοποιήσει κύκλο εμφανίσεων, το Φλεβάρη, στην Αθήνα. Στην προσπάθεια «να αποφύγουμε τη βαναυσότητα των "κέντρων διασκέδασης", έτσι ώστε να μην έρχεται σε αντίφαση η μουσική και τα τραγούδια που παίζουμε με το χώρο», ο καλλιτέχνης δέχτηκε τη φιλοξενία του θεάτρου «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), όπου θα δώσει δέκα παραστάσεις. Θα εμφανίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη (16-17/2, 23-24/2, 1-2/3, 8-9/3, 15-16/3, στις 9.30 μ.μ.). Μαζί του η Μάρθα Φριτζήλα (φωνή) και οι μουσικοί Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γιώργος Μπαντούκ, Αλέξης Αποστολάκης, Δημήτρης Μπασλάμ, Δημήτρης Μυστακίδης, Φώτης Σιώτας, Παντελής Στόϊκος, Τίτος Καργιωτάκης.
Ημερολόγια πολιτισμού

Ο «Κέδρος» γιορτάζει τα 50χρονά του με ένα ημερολόγιο του 2004, με το οποίο τιμά τους αξέχαστους δημιουργούς του, Νίκο και Νανά Καλιανέση. Δυο αγωνιστές, οι οποίοι, παρά τις διώξεις που υπέστησαν για τις αριστερές ιδέες τους, υπηρέτησαν με πάθος την ελληνική προοδευτική ποίηση και λογοτεχνία. Ο «Κέδρος» έγινε ασφαλές «καταφύγιο» για τη δημιουργία σπουδαίων, επίσης, κυνηγημένων ποιητών και πεζογράφων: Κ. Βάρναλης, Γ. Ρίτσος, Τ. Λειβαδίτης, Στ. Τσίρκας, Μ. Αξιώτη, Α. Αλεξάνδρου, Μ. Θεοδωράκης, Τ. Πατρίκιος, Μ. Σαχτούρης, Δ. Σωτηρίου, Στ. Δούκας, Α. Φραγκιάς, Νίκος Νικολαΐδης (ο Κύπριος πεζογράφος), κ.ά.

Αυτοί οι δημιουργοί (αλφαβητικά) με φωτογραφία και «σπάραγμα» από αντιπροσωπευτικό έργο τους κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Πλάι τους, παρατίθενται πολλοί σημαντικοί ποιητές και πεζογράφοι των μετέπειτα γενεών, μεταξύ των οποίων οι: Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Χειμωνάς, Γ. Ιωάννου, Ν. Βαγενάς, Γ. Κοντός, Γ. Βαρβέρης, Γ. Γιατρομανωλάκης, Δ. Μαρωνίτης, Τ. Γουδέλης, Μ. Δούκα, Α. Ζέη, Ι. Καμπανέλλης, Ν. Κάσδαγλης, Τ. Σινόπουλος, Μ. Κουμανταρέας, Τζ. Μαστοράκη, Κ. Μουρσελάς, Μ. Χάκκας, Γ. Μανιώτης.

«Ομήρου Ιλιάδα (Συγγραφείς στο χρόνο)», τιτλοφορείται το εξαιρετικά καλαίσθητο ημερολόγιο 2004, των εκδόσεων - βιβλιοπωλείου «Διάμετρος», σε φιλολογική επιμέλεια και πρόλογο του Μενέλαου Χριστόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια της «Λέσχης του Δίσκου». Το ημερολόγιο (267 σελ.), το οποίο συνοδεύεται και με cd, με τίτλο «Ιλιάδες (Ενα ηχητικό ταξίδι)» (πρόκειται για σχετικά κείμενα και μουσική), περιέχει αποσπάσματα μελετημάτων που έγραψαν για την «Ιλιάδα», μεγάλοι Ελληνες (Ι., Κακριδής, Δ. Μαρωνίτης, Α. Τσοπανάκης) και ξένοι ομηριστές και κλασικοί φιλόλογοι και αποσπάσματα αρκετών ραψωδιών του έπους. Το ημερολόγιο κοσμείται με αρχαία έργα (μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, γλυπτά, κλπ., εμπνευσμένα από την Ιλιάδα).

Η Λέσχη Εικαστικά Εργαστήρια (Μυκάλης 26, Κεραμεικός) της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου, κυκλοφόρησε ένα όμορφο ημερολόγιο - κασετίνα, με δώδεκα πολύχρωμες κάρτες. Κάθε κάρτα κοσμείται με ένα μικροσκοπικό πίνακα, ταιριαστό στο κλίμα του κάθε μήνα και με χειρογραφημένες τις μέρες του. Τα εικονιζόμενα έργα υπογράφουν οι: Μαριλένα Λουκά, Εύα Βούλγαρη, Κωνσταντίνος Κακολύρης, Φίλιππος Πορτοκάλογλου, Βασίλης Λεωνίδης. Επίσης, φιλοτέχνησαν ένα μικρό, όμορφο, χειροποίητα δεμένο βιβλιαράκι, με τίτλο «Το πρώτο δώρο της χρονιάς». Πρόκειται για ένα χειρόγραφο παραμύθι, εικονογραφημένο με ζωγραφιές και στις 16 σελίδες του.

Για την ολοκλήρωση του κτιρίου και τα εγκαίνιά του, το 1954, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυκλοφόρησε καρτ ποστάλ με όψεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του. Για τα φετινά 50χρονά του, το ΓΠΑ, κυκλοφόρησε ημερολόγιο, το οποίο αποτελούν έξι κάρτες -φωτογραφίες από το ιστορικό αρχείο του.

Το κοινωνικό «DNA»

«Γιατί ο άνθρωπος συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο; Γιατί τις γνώσεις που απέσπασε από τη φύση, αντί να τις χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου, τις χρησιμοποιεί για την εξαφάνισή του; Γιατί οι γνώσεις γύρω από την πυρηνική φυσική, αντί να γίνουν όργανα για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου, μετατράπηκαν σε όργανα καταστροφής του; (...)»

Αυτά, μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα θέτει προλογικά, το έργο του γιατρού Θωμά Α. Κουγιάγκα «Το βιβλίο του κοινωνισμού (Τα κοινωνικά φαινόμενα υπό το φως της θεωρίας των τριών DNA» (κεντρική διάθεση: Κωσταράκης ΑΕ Ιπποκράτους 2, 210-3612193). Πριν αναφερθούμε στο βιβλίο, σημειώνουμε ότι ο συγγραφέας είναι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Το 1938 εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Για τις ιδέες του διώχτηκε από το μισαλλόδοξο μεταβαρκιζιανό καθεστώς.

Ο Θ. Κουγιάγκας έχει γράψει πάνω από δέκα ιατρολογικά βιβλία, στα οποία διατύπωσε τη θεωρία της αναβολικής ιατρικής (η σωστή θεραπευτική μέθοδος είναι η αναβολική λειτουργία του οργανισμού). Συνεχίζοντας τη μελέτη του, με βάση τα νεότερα δεδομένα της ιατρικής, των θετικών επιστημών, αλλά και της φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας, διατύπωσε μια θεωρία περί των τριών DNA (την παρουσίασε σε βιβλίο, το 1995). Συνέχεια αυτής της μελέτης είναι «Το βιβλίο του κοινωνισμού», με το οποίο: Υποστηρίζει ότι την κοινωνία «κυβερνούν» τρία DNA: το κοσμικό, το βιολογικό, το εγκεφαλικό (ψυχοδιανοητικό). Εξηγεί τα κοινωνικά φαινόμενα βάσει της λειτουργίας του εγκεφάλου. Διαλεκτικά αισιοδοξεί για την τελική «επικράτηση του κοινωνισμού», όπως αποκαλεί το σοσιαλισμό.

«Χρώματα» της Ελλάδας

«Το φως της Ελλάδας - Από την καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας», τιτλοφορείται το λεύκωμα που κυκλοφόρησε από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας. Το καλαίσθητο αυτό βιβλίο, αναφέρεται στην υποβολή που ασκεί διαχρονικά το φως και η ατμόσφαιρα της χώρας μας στους Ελληνες δημιουργούς, ανεξάρτητα από τη γενιά και τον τρόπο έκφρασης.

Πλούσια εικονογραφημένο με 170 έγχρωμες φωτογραφίες, περιέχει έργα της συλλογής της ΕΤ από το 19ο αιώνα και την πρώτη πεντηκονταετία του 20ού, καθώς και τα πρόσφατα αποκτήματα, δημιουργίες νέων καλλιτεχνών κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Η δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά και αγγλικά), περιλαμβάνει κείμενα της Ντόρας Ηλιοπούλου - Ρογκάν, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Κ. Αδάμ.

ΣΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» στον Πειραιά (Αλιπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς, τηλ. 210.4178.794) εμφανίζεται σήμερα (11 μ.μ.) ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, που άφησε για λίγο την Κομοτηνή, προκειμένου να προσφέρει μια βραδιά με παλιές και καινούριες μελωδικές διηγήσεις. Μαζί του στη σκηνή οι «Αέρα - Πατέρα».

«Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αφηγείται την ιστορία του (1926-1973)» τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιώργου Αναστασιάδη, το οποίο θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις «University Studio Press» στις 15/1 (8 μ.μ.) στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Χ. Καστανίδης και οι καθηγητές του ΑΠΘ, Γ. Χουρμουζιάδης και Ι. Μανωλεδάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ